ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă


1. Introducere

În anul 2000 a fost publicată "Strategia naţională pentru Dezvoltare Durabilă MOLDOVA-XXI". Strategia a apărut sub egida Programului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi a Consiliul Economic Suprem de pe lîngă Preşedinţia Republicii Moldova. Strategia a fost concepută ca un document de lucru pentru guvernatori care, deopotrivă, a ţinut să evalueze potenţialul de dezvoltare a Republicii Moldova şi direcţiile strategice pentru dezvoltarea socio-economică a ţării. Abordarea problemelor a ţinut cont de contextul în care se desfăşoară procesul de globalizare a economiei mondiale care este însoţit de alte procese, la prima vedere subordonate.

Pentru a înţelege rolul pe care ONG-urilor ar putea să-l aibă în Dezvoltarea Durabilă a Republicii Moldova este important să se clarifice pentru întreaga comunitate a ONG-urilor din ţară şi pentru cetăţeni ce se are în vedere atunci cînd se vorbeşte despre Dezvoltare Durabilă. Acest lucru este important şi pentru a ordona priorităţile. Al doilea lucru de importanţă majoră este de a găsi şi scoate în evidenţă afinităţile dinte Strategia naţională pentru Dezvoltarea Durabilă şi aşa numita raison d'etre a ONG-urilor. Doar înţelegînd aceste lucruri am putea pretinde că ONG-urile ar putea participa în mod eficient la implementarea scopurilor Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă. S-o luăm pe rînd.

Vom prezenta aici definiţia Dezvoltării Durabile ce se conţine în Raportul Comisiei Brundtland, pentru a clarifica lucrurile: "Conceptul de Dezvoltarea Durabilă se referă la satisfacerea necesităţilor generaţiilor actuale fără a compromite perspectivele generaţiilor viitoare de a-şi satisface necesităţile vitale". Această definiţie este menită să scoată în evidenţă integritatea societăţii umane, obligaţia de a asigura dăinuirea în spaţiu şi timp a comunităţii umane constituite din popoare, adică să scoată în evidenţă grija faţă de dezvoltarea şi prosperarea generaţiilor posterioare.

În acest context, finalitatea implementării de către Guvern a Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă constă în oferirea cetăţenilor a unui climat social-economic şi de mediu pentru existenţă de o calitate mai înaltă în conformitate cu nişte standarde general acceptate. Una din problemele majore care se prefigurează este că conceptul Dezvoltării Durabile elaborat în cadrul Organizaţiei naţiunilor Unite (ONU) este unul global, iar implementarea lui în anumite ţări trebuie să ţină cont de contextul local. În acest sens merită să fie menţionat faptul că Concepţia Dezvoltării Durabile se referă la patru subiecte primordiale dintre care trei pot fi calificate ca avînd dimensiuni interne, iar al patrulea - o dimensiune externă:

  1. asigurarea unui proces stabil de asanare macroeconomică ce ar permite realizarea unei creşteri economice de natură să elimine fenomenul sărăciei şi să asigure perspective pentru o dezvoltare graduală;
  2. eliminarea factorilor care pot contribui la creşterea tensiunilor sociale datorită polarizării accentuate a situaţiei grupurilor sociale după criteriul avuţiei;
  3. asigurarea calităţii unui mediu natural pentru reproducerea demografică şi a factorilor tehnologici care asigură dezvoltarea economiei;
  4. reducerea decalajului dintre parametrii dezvoltării economice a Republicii Moldova şi spaţiile economice adiacente care provoacă fenomenul migraţiei necontrolate a celei mai competitive forţe de muncă.

Implementarea unor programe îndreptate spre atingerea sarcinilor majore a Strategiei naţionale pentru Dezvoltare Durabilă este însă imposibilă fără asigurarea unui cadru democratic de dezvoltarea internă a Republicii Moldova. Adică Dezvoltarea Durabilă a societăţii se poate realiza doar dacă ea se produce pe un fundal democratic unde creşterea economică se corelează cu edificarea societăţii civile. Experienţa internaţională a demonstrat că sărăcia şi democraţia sunt incompatibile. Lipsa uneia dintre acestea favorizează înflorirea celeilalte.


Pagini:

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8

Organizaţii Neguvernamentale

Forum ONG

Consiliul ONG

Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte

ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă

Cadrul Juridic

Impozitarea

Statutul de utilitate publică

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Centre de asistenţă pentru ONG-uri

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect