ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă

7. Concluzii
Este important să fie înţeles faptul că participarea activă a ONG-urilor la implementarea Strategiei naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă poate avea un efect dublu: pe de o parte, atingerea scopurilor Strategiei propriu zise, iar, pe de altă parte, fortificarea societăţii civile moldoveneşti. Înţelegerea acestui lucru ar trebui să fie un factor stimulator.
S-a văzut că rolul ONG-urilor în Dezvoltarea Durabilă poate fi unul complex, polivalent. El presupune o implicare activă a cetăţenilor, lucru pe care ONG-urile îl pot realiza datorită poziţionării specifice în viaţa socială. ONG-urile au capacitatea de a menţine stabilitatea, starea de echilibru dintre guvernanţi şi cetăţeni prin crearea unei legaturi permanente între ei, asigurînd credibilitatea funcţionării mecanismelor democratice.
Credibilitatea ONG-urilor în acest proces este asigurată de lipsa ispitelor de a stoarce profit electoral datorită neimplicării ONG-urilor în lupta politică.
Stabilitatea socială se realizează prin fluxurile de informaţii de la guvernanţi către cetăţeni şi asigurarea unei relaţii de feed-back, astfel ca cetăţenii să cunoască ce au de gînd să întreprindă guvernanţii, iar guvernanţii să înţeleagă care sunt reacţiile cetăţenilor la aceste iniţiative.
Strategia naţională pentru Dezvoltarea Durabilă trebuie să fie conştientizată de cetăţeni ca un mijloc ce trebuie sa fie cunoscut în detaliu, pentru a fi aplicat în mod consecvent de către autorităţile publice, clasa politică, sectorul privat şi societatea civilă. Scopul este unul - ridicarea standardului de viata. A doua sarcină ţine de evaluarea procesului de implementare a Strategiei, monitorizarea lui şi găsirea noilor oportunităţi de dezvoltare. În acest sens ONG-urile vor întreprinde acţiuni:
- de dezvoltare instituţională a reţelei de ONG-uri în toate localităţile de pe teritoriul Republicii Moldova;
- de informare a cetăţenilor şi altor organizaţii ce fac parte din societatea civilă despre scopurile şi efectele scontate în procesul de implementare a Strategiei;
- de lobby-ul pentru influenţarea politicilor publice în vederea implementării iniţiativelor cetăţeneşti în vederea realizării Strategiei;
- - de monitorizare a procesului de implementare a Strategiei;
- de atragere a resurselor şi fondurilor necesare pentru implementarea Strategiei;
- de sincronizare a diferitelor activităţi ce pot avea tangenţă sau favoriza Dezvoltarea Durabilă;
- de popularizare a succeselor obţinute în anumite domenii, în anumite localităţi pentru a-i încuraja pe alţii.
Fără îndoială, realizarea acestor sarcini va deschide noi oportunităţi pe care comunitatea ONG-urilor va trebui să aibă capacitatea să le observe, să le evalueze şi să le realizeze.
Pagini:
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
|