ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Cadrul Juridic


1. Dreptul la asociere este garantat prin lege?

2. Definiţia de bază

3. Numărul minim de fondatori (doar pentru asociaţii)

4. Formele organizatorico-juridice ale asociaţiilor obşteşti

5. Cerinţe referitoare la naţionalitatea membrilor

6. Calitatea de persoană juridică şi procedura de obţinere

7. Legal capacity

8. Statutul

9. Înregistrarea

10. Activitatea comerială

11. Disposal of assets on liquidation


1. Dreptul la asociere este garantat prin lege?

Dreptul la asociere nu este prevăzut expres în Constituţia Republicii Moldova (se face referinţă doar la partide şi sindicate în Articolul 41 şi 42), dar deoarece Moldovaa ratificat atît Declaraţia Drepturilor Omului a Naţiunilor Unite cît şi Convenţia cu privire la Drepturile Omului a Consiliului Europei, aceste documente au devenit parte componentă a legislaţiei ţării.

Legislaţia ce reglementează activitatea sectorului trei în Moldova include: Legea cu privire la asociaţiile obşteşti (1996), Legea cu privire la fundaţii (1999), şi Legea cu privire la filantropie şi sponsorizare (1995).

2. Definiţia de bază

O definiţie a asociaţiilor obşteşti este dată în paragraful 1), din articolul (1) al legii cu privire la asociaţiile obşteşti: "Asociaţia obştească este o formaţiune benevolă, de sine stătătoare, autogestionară, constituită prin libera manifestare a voinţei cetăţenilor asociaţi pe baza comunităţii de interese profesionale şi/sau de altă natură, în vederea realizării în comun a drepturilor civile, economice, sociale şi culturale, care nu are drept scop obţinerea profitului."

Definiţia fundaţiilor este dată în articolul (1) al legii fundaţiilor "Fundaţia este o organizaţie necomercială, fără membri, înfiinţată în baza actului de constituire de către una sau mai multe persoane fizice şi/sau juridice, dotată cu un patrimoniu distinct şi separat de patrimoniul fondatorilor, care este destinat atingerii scopurilor necomerciale, prevăzute în statut."

3. Numărul minim de fondatori (doar pentru asociaţii)

În conformitate cu Article 14 (2) din Legea cu privire la asociaţiile obşteşti "Asociaţiile obşteşti se constituie din iniţiativa a cel puţin 3 cetăţeni şi/sau a unei sau a mai multor persoane juridice - asociaţii obşteşti."

4. Formele organizatorico-juridice ale asociaţiilor obşteşti

Conform Articolului 5 (1) asociaţiile obşteşti se pot constitui în una din următoarele forme organizatorico-juridice:

O altă distincţie ar fi organizaţiile de utilitate publică şi organizaţiile de beneficiu mutual. Comisia de Certitificare de pe lîngă Ministerul Justiţiei certifică organizaţiile de utilitate publică şi le eliberează Certificatul de Stat.

5. Cerinţe referitoare la naţionalitatea membrilor

Cetăţenii străini şi apatrizii domiciliaţi în Republica Moldova pot fonda şi pot fi membri ai asociaţiilor obşteşti pe aceleaşi baze ca şi cetăţenii Republicii Moldova, dacă legislaţia cu privire la tipurile distincte de asociaţii obşteşti nu prevede altfel. Totuşi, ei nu pot fi conducători ai asociaţiilor obşteşti, precum şi membri ai organelor lor de revizie şi control.

6. Calitatea de persoană juridică şi procedura de obţinere

Capacitatea juridică a asociaţiei obşteşti, în calitatea sa de persoană juridică, intervine de la data înregistrării statutului asociaţiei de către organul de stat autorizat. Asociaţia obştească care nu şi-a înregistrat statutul nu ar e capacitatea juridică a persoanei juridice, este o asociaţie neformală de persoane particulare, care nu cade sub incidenţa prezentei legi.

Fundaţia dobîndeşte statutul de persoană juridică la momentul înregistrării.

7. Legal capacity

Asociaţia obştească poate avea în proprietate orice bunuri necesare pentru asigurarea materială a activităţii prevăzute de statutul asociaţiei. Fac excepţie obiectele care, conform legislaţiei sau acordurilor internaţionale, se pot afla numai în proprietatea statului.

Asociaţia obştească poate avea în proprietate întreprinderi, organizaţii, instituţii (inclusiv edituri), localuri pentru acţiuni de binefacere, realizate sau achiziţionate pe contul mijloacelor asociaţiei în conformitate cu scopurile şi sarcinile statutare.

8. Statutul

Statutul asociaţiei obşteşti trebuie să prevadă:

  1. forma organizatorico-juridică a asociaţiei;
  2. denumirea asociaţiei;
  3. sediul asociaţiei şi teritoriul în limitele căruia ea îşi desfăşoară activitatea;
  4. scopurile şi sarcinile asociaţiei, metodele de realizare a acestora, durata activităţii asociaţiei obşteşti;
  5. condiţiile şi procedura de primire a noi membri în asociaţia obştească, precum şi cele de retragere din rîndurile ei (în cazul în care calitatea de membru este consemnată);
  6. drepturile şi obligaţiile membrilor asociaţiei obşteşti (în cazul în care calitatea de membru este consemnată);
  7. structura asociaţiei obşteşti, procedura de constituire, denumirea exactă, structura, competenţa şi durata mandatului organelor de conducere, organelor executive, ale celor de control şi revizie ale asociaţiei, sediul acestora;
  8. procedura de adoptare, de modificare şi completare a statutului;
  9. sursele, modul de formare şi de folosire a proprietăţii şi a altor bunuri ale asociaţiei obşteşti; cuantumul cotizaţiilor de membru
    (în cazul în care calitatea de membru este consemnată); organul care este în drept să ia decizii cu privire la procurarea, distribuirea şi înstrăinarea proprietăţii;
  10. procedura şi termenele de convocare a adunărilor generale, conferinţelor, congreselor;
  11. formele de participare a asociaţiei obşteşti la viaţa societăţii şi statului;
  12. procedura de constituire, statutul, structura şi metodele de activitate ale organizaţiilor primare ale asociaţiei obşteşti;
  13. parametrii principali ai dării de seamă financiare şi modul în care aceasta este dată publicităţii;
  14. procedura de reorganizare şi de încetare a activităţii asociaţiei obşteşti.
Statutul asociaţiei obşteşti poate să conţină descrierea simbolicii asociaţiei.

Statutul asociaţiei obşteşti poate să conţină şi alte prevederi referitoare la activitatea asociaţiei, care nu contravin legislaţiei.

9. Înregistrarea

Capacitatea juridică a asociaţiei obşteşti, în calitatea sa de persoană juridică, intervine de la data înregistrării statutului asociaţiei de către organul de stat autorizat. Asociaţia obştească care nu şi-a înregistrat statutul nu ar e capacitatea juridică a persoanei juridice, este o asociaţie neformală de persoane particulare, care nu cade sub incidenţa prezentei legi.

Statutele asociaţiilor obşteşti republicane şi internaţionale, ale filialelor (secţiilor, reprezentanţelor) acestora sînt înregistrate de către Ministerul Justiţiei.

Statutele asociaţiilor obşteşti locale se înregistrează de către organele administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se constituie asociaţiile.

Pentru înregistrarea statutului, asociaţia obştească prezintă, în termen de 1 lună de la data aprobării statutului, la organul de stat respectiv, următoarele documente, a căror listă nu poate fi extinsă:

  1. cererea, semnată de toţi membrii organului de conducere al asociaţiei obşteşti, în care se va indica domiciliul fiecăruia;
  2. statutul, în două exemplare;
  3. două copii de pe procesul-verbal al congresului (conferinţei) de constituire sau adunării generale la care a fost adoptat statutul asociaţiei obşteşti. Procesul-verbal trebuie să conţină date despre constituirea asociaţiei obşteşti, aprobarea statutului, alegerea organelor de conducere, de control şi revizie;
  4. date despre fondatorii asociaţiei obşteşti: numele, prenumele, anul naşterii, domiciliul, cetăţenia persoanelor fizice (autentificate prin semnăturile acestora); copia de pe certificatul de înregistrare de stat a statutului asociaţiei obşteşti şi extrasul din procesul-verbal al şedinţei organului de conducere autorizat al asociaţiei obşteşti, în care să fie consemnată decizia de constituire a noii asociaţii obşteşti, iar în cazul constituirii unei instituţii obşteşti sau a unei uniuni de asociaţii obşteşti - şi copia de pe contractul de constituire;
  5. declaraţia prin care persoanele indicate la art.17 alin.(4) consimt la folosirea numelui cetăţeanului în denumirea asociaţiei obşteşti;
  6. decizia organului suprem al asociaţiei obşteşti prin care organul de conducere sau organul executiv al asociaţiei este învestit să reprezinte asociaţia în procesul înregistrării;
  7. documentul prin care se adevereşte stabilirea sediului;
  8. documentul bancar care face dovada achitării taxei de înregistrare.
Modificările şi completările în statutul asociaţiei obşteşti se înregistrează conform aceleiaşi proceduri şi în aceleaşi termene ca şi statutul. Pentru înregistrarea modificărilor şi completărilor condiţionate de modificarea legislaţiei nu se percepe taxa de înregistrare.

Statutul secţiei (filialei) locale a asociaţiei obşteşti se înregistrează de către organul administraţiei publice locale, în temeiul documentelor enumerate la alin. (5) din prezentul articol, autentificate de organul central de conducere al asociaţiei obşteşti, precum şi al copiei de pe certificatul de înregistrare de stat a statutului asociaţiei respective.

Înregistrarea fundaţiilor, filialelor şi reprezentanţelor fundaţiilor străine se efectuează de către Ministerul Justiţiei.

Pentru înregistrarea fundaţiei, în termen de o lună de la data semnării de către fondator (fondatori) a actului de constituire a fundaţiei, se vor prezenta următoarele documente a căror listă nu poate fi extinsă:

  1. cererea de înregistrare, care va conţine informaţia privind scopurile fundaţiei, estimarea patrimoniului necesar realizării acestora, precum şi modul de constituire a acestui patrimoniu. Cererea se semnează de toţi membrii consiliului fundaţiei, cu indicarea domiciliului fiecăruia;
  2. statutul fundaţiei, în dublu exemplar;
  3. actul de constituire a fundaţiei, în dublu exemplar;
  4. documentul bancar, care face dovada achitării taxei de înregistrare;
  5. actele care atestă transmiterea bunurilor către fundaţie;
  6. acordul în scris al persoanelor indicate la art.7 alin.(2) din prezenta lege, în cazul în care în denumirea fundaţiei figurează numele persoanei fizice;
  7. documentul prin care se adevereşte stabilirea sediului fundaţiei;
  8. documentul care confirmă corectitudinea denumirii fundaţiei;
  9. fişa de înregistrare cu privire la atribuirea codului unic de identificare al organizaţiilor.
Pentru înregistrarea filialelor şi reprezentanţelor fundaţiilor străine, se va prezenta decizia organului de conducere al fundaţiei privind constituirea filialei sau reprezentanţei, cu indicarea persoanei abilitate de a reprezenta fundaţia în Republica Moldova, statutul fundaţiei cu traducerea în limba de stat, precum şi documentele enumerate la lit.a), b), d), e), g), h) şi i) de mai sus.

Modificările şi completările făcute în statutul fundaţiei se vor înregistra conform procedurii şi în termenele prevăzute pentru înregistrarea fundaţiei.

Documentul care atestă înregistrarea fundaţiei este certificatul de înregistrare. Formularul certificatului de înregistrare se aprobă de către organul de înregistrare.

10. Activitatea comerială

Asociaţia obştească este în drept să desfăşoare activitate economică productivă şi altă activitate de întreprinzător în exclusivitate pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare.

Asociaţia obştească are dreptul să creeze întreprinderi şi alte organizaţii economice cu personalitate juridică, precum şi să procure complexe patrimoniale necesare desfăşurării activităţii tehnico-ştiinţifice, pedagogice, cultural educative, sportive, de întremare, activităţii de întreprinzător şi altei activităţi permise de legislaţie. Asociaţiile obşteşti de invalizi sînt în drept să creeze întreprinderi specializate în scopul utilizării forţei de muncă a invalizilor, în conformitate cu Legea privind protecţia socială a invalizilor.

Întreprinderile asociaţiilor obşteşti îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi şi cu statutele asociaţiilor care le-au creat.

Veniturile realizate de asociaţia obştească din activitatea economică productivă şi din altă activitate de întreprinzător nu pot fi distribuite între membrii (participanţii) acestei asociaţii şi se folosesc în exclusivitate pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare. Se permite folosirea veniturilor în scopuri filantropice, chiar dacă acest lucru nu este stipulat în statut.

Întreprinderile şi alte organizaţii economice ale asociaţiilor obşteşti varsă la buget plăţile în modul şi în cuantumul stabilite de legislaţie.

Pentru a desfăşura activitate economică productivă şi altă activitate de întreprinzător, prevăzută în statut, asociaţiile obşteşti şi persoanele juridice fondate de ele sînt obligate să obţină licenţe pentru activităţile care se desfăşoară pe bază de licenţă.

Fundaţia este în drept să desfăşoare doar acea activitate economică, care este direct legată de realizarea scopurilor sale statutare.

Orice altă activitate economică a fundaţiei se realizează prin întreprinderile înfiinţate de ea, care sînt persoane juridice. Întreprinderile înfiinţate de fundaţie îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, prezenta lege şi statutul fundaţiei.

Evidenţa cheltuielilor administrative ale fundaţiei trebuie să fie ţinută separat de alte cheltuieli ale fundaţiei. La fundaţiile de utilitate publică, aceste cheltuieli nu vor depăşi 20% din plăţile fundaţiei. Cheltuielile administrative ale fundaţiei includ cheltuielile pentru primirea şi evaluarea activelor, cheltuielile curente, inclusiv cheltuielile pentru remunerarea muncii personalului, membrilor consiliului fundaţiei, consiliului de tutelă şi auditorului. Retribuirea muncii salariaţilor fundaţiilor de utilitate publică nu trebuie să fie considerabil mai mare decît cea care există în sfera bugetară pentru lucrătorii de aceeaşi calificare.

Întreprinderile înfiinţate de fundaţie varsă în bugetul de stat plăţi în modul şi în cuantumul stabilite de legislaţie.

Întreprinderile înfiinţate de fundaţie sînt obligate să se înregistreze în modul stabilit. Fundaţia şi întreprinderile înfiinţate de ea sînt obligate, de asemenea, să primească licenţe pentru genurile de activitate care necesită acordarea de licenţe.

11. Disposal of assets on liquidation

Asociaţia obştească îşi încetează activitatea în cazul:

  1. reorganizării (prin fuzionare, aderare, divizare, separare, transformare);
  2. lichidării.
Procedura de încetare a activităţii asociaţiei obşteşti se stabileşte de fondator (fondatori) şi este stipulată în statutul asociaţiei.

În cazul reorganizării asociaţiei obşteşti, patrimoniul ei se transmite persoanelor juridice nou-constituite în modul prevăzut de Codul civil.

Bunurile rămase după lichidarea asociaţiei obşteşti şi executarea creanţelor creditorilor sînt folosite pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare, iar în caz de lipsă a capitolelor respective în statut, sînt folosite pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor stabilite prin decizia de lichidare adoptată de congresul (conferinţa) sau adunarea generală a membrilor (participanţilor) asociaţiei sau prin hotărîrea pronunţată de instanţa de judecată. Dacă, la lichidarea asociaţiei obşteşti, congresul (conferinţa) sau adunarea generală a membrilor (participanţilor) asociaţiei nu a soluţionat problema folosirii bunurilor rămase, atunci, după executarea creanţelor creditorilor, prin decizie a organelor de conducere ale asociaţiei obşteşti, aceste bunuri sînt folosite pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare ale asociaţiei obşteşti lichidate. Decizia privind folosirea bunurilor rămase se publică în presă.


Cadrul Juridic / Impozitarea

Organizaţii Neguvernamentale

Forum ONG

Consiliul ONG

Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte

ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă

Cadrul Juridic

Impozitarea

Statutul de utilitate publică

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Centre de asistenţă pentru ONG-uri

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect