Modificările şi completările în statutul asociaţiei obşteşti se înregistrează conform aceleiaşi proceduri şi în aceleaşi termene ca şi statutul. Pentru înregistrarea modificărilor şi completărilor condiţionate de modificarea legislaţiei nu se percepe taxa de înregistrare.
Statutul secţiei (filialei) locale a asociaţiei obşteşti se înregistrează de către organul administraţiei publice locale, în temeiul documentelor enumerate la alin. (5) din prezentul articol, autentificate de organul central de conducere al asociaţiei obşteşti, precum şi al copiei de pe certificatul de înregistrare de stat a statutului asociaţiei respective.
Înregistrarea fundaţiilor, filialelor şi reprezentanţelor fundaţiilor străine se efectuează de către Ministerul Justiţiei.
Pentru înregistrarea fundaţiei, în termen de o lună de la data semnării de către fondator (fondatori) a actului de constituire a fundaţiei, se vor prezenta următoarele documente a căror listă nu poate fi extinsă:
- cererea de înregistrare, care va conţine informaţia privind scopurile fundaţiei, estimarea patrimoniului necesar realizării acestora, precum şi modul de constituire a acestui patrimoniu. Cererea se semnează de toţi membrii consiliului fundaţiei, cu indicarea domiciliului fiecăruia;
- statutul fundaţiei, în dublu exemplar;
- actul de constituire a fundaţiei, în dublu exemplar;
- documentul bancar, care face dovada achitării taxei de înregistrare;
- actele care atestă transmiterea bunurilor către fundaţie;
- acordul în scris al persoanelor indicate la art.7 alin.(2) din prezenta lege, în cazul în care în denumirea fundaţiei figurează numele persoanei fizice;
- documentul prin care se adevereşte stabilirea sediului fundaţiei;
- documentul care confirmă corectitudinea denumirii fundaţiei;
- fişa de înregistrare cu privire la atribuirea codului unic de identificare al organizaţiilor.
Pentru înregistrarea filialelor şi reprezentanţelor fundaţiilor străine, se va prezenta decizia organului de conducere al fundaţiei privind constituirea filialei sau reprezentanţei, cu indicarea persoanei abilitate de a reprezenta fundaţia în Republica Moldova, statutul fundaţiei cu traducerea în limba de stat, precum şi documentele
enumerate la lit.a), b), d), e), g), h) şi i) de mai sus.
Modificările şi completările făcute în statutul fundaţiei se vor înregistra conform procedurii şi în termenele prevăzute pentru înregistrarea fundaţiei.
Documentul care atestă înregistrarea fundaţiei este certificatul de înregistrare. Formularul certificatului de înregistrare se aprobă de către organul de înregistrare.
Procedura de încetare a activităţii asociaţiei obşteşti se stabileşte de fondator (fondatori) şi este stipulată în statutul asociaţiei.
În cazul reorganizării asociaţiei obşteşti, patrimoniul ei se transmite persoanelor juridice nou-constituite în modul prevăzut de Codul civil.
Bunurile rămase după lichidarea asociaţiei obşteşti şi executarea creanţelor creditorilor sînt folosite pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare, iar în caz de lipsă a capitolelor respective în statut, sînt folosite pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor stabilite prin decizia de lichidare adoptată de congresul (conferinţa) sau adunarea generală a membrilor (participanţilor) asociaţiei sau prin hotărîrea pronunţată de instanţa de judecată. Dacă, la lichidarea asociaţiei obşteşti, congresul (conferinţa) sau adunarea generală a membrilor (participanţilor) asociaţiei nu a soluţionat problema folosirii bunurilor rămase, atunci, după executarea creanţelor creditorilor, prin decizie a organelor de conducere ale asociaţiei obşteşti, aceste bunuri sînt folosite pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare ale asociaţiei obşteşti lichidate. Decizia privind folosirea bunurilor rămase se publică în presă.