ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Impozitarea


12. Impozite indirecte

13. Impozite directe

14. Recunoaşterea dreptului asociaţiilor şi fundaţiilor la facilităţi fiscale

15. Criteriile pentru recunoaşterea dreptului la scutire

16. Criteriile pentru obţinerea facilităţilor fiscale

17. Donaţii asociaţiilor - fundaţiilor


12. Impozite indirecte

Nici asociaţiile obşteşti şi nici fundaţiile nu beneficiază de facilităţi referitoare la TVA. Excepţie fac acordurile interguvernamentale de asistenţă tehnică, în acest caz decizia este luată de Ministerul de Finanţe. Alte posibilităţi sunt excluse.

În ce priveşte taxele vamale, asociaţiile obşteşti şi fundaţiile sunt scutite de taxele vamale la import-export cu condiţia ca aceste bunurile vin în baza acordurilor interguvernamentale de asistenţă tehnică (aceastea se referă în particular la Banca Mondială, Tacis, USAID).

Organele administraţiei publice locale iau decizia cu privire taxele locale (eventualele scutiri, sau plată pentru arenda spaţiilor în proprietate municipală). Nu se permit însă privelegii individuale.

Taxa pentru amenajarea teritoriului este obligatorie pentru organizaţiile necomerciale şi se achită în mărime de 10 procente din salariul minim pentru fiecare salariat.

13. Impozite directe

Doar asociaţiile obşteşti şi fundaţiile de utilitate publică sunt scutite de la impozitul pe venit. Decizia cu privire la scutirea organizaţiei de impozitul pe venit se ia de către Ministerul de Finanţe în baza listei organizaţiilor de utilitate publică prezentată de către Comisia de Certificare de pe lîngă Ministerul Justiţiei.

Impozitul pe bunurile imobiliare este reglementat prin titlul VI al Codului Fiscal şi prevede scutiri de plata impozitului pe bunurile imobiliare pentru unele organizaţii necomerciale, de exemplu, societăţile orbilor, surzilor, invalizilor, precum şi întreprinderile create pentru realizarea scopurilor statutare ale acestor societăţi.

Organizaţiile nu beneficiază de alte facilităţi fiscale.

14. Recunoaşterea dreptului asociaţiilor şi fundaţiilor la facilităţi fiscale

Ministerul de Finanţe recunoaşte dreptul la facilităţi fiscale doar pentru asociaţiile obşteşti şi fundaţiile de utilitate publică. Comisia de Certificare de pe lîngă Ministerul de Justiţie se ocupă de certificarea organizaţiilor de utilitate publică şi le eliberează certificatul de stat.

15. Criteriile pentru recunoaşterea dreptului la scutire

Organizaţiile de utilitate publică care întrunesc următoarele cerinţe:

  1. sînt înregistrate sau create în conformitate cu legislaţia, iar în statut, în regulament sau într-un alt document sînt indicate genurile de activitate concrete desfăşurate de către organizaţia necomercială şi statutul ei de organizaţie necomercială, precum şi interdicţia privind distribuirea venitului sau proprietăţii între membrii organizaţiei, între fondatori sau între persoane particulare, inclusiv în procesul reorganizării şi lichidării organizaţiei necomerciale;
  2. întregul venit de la activitatea prevăzută de statut, de regulament sau de alt document să fie folosit în scopurile prevăzute de statut, de regulament sau de alt document;
  3. nu folosesc vreo parte din proprietate sau din venit în interesele vreunui membru al organizaţiei, vreunui fondator sau vreunei persoane particulare;
  4. nu susţin vreun partid politic, bloc electoral sau candidat la vreo funcţie în cadrul autorităţilor publice şi nu folosesc vreo parte din venit sau proprietate pentru finanţarea acestora.
sunt scutite de impozitul pe venit. Celelalte asociaţii obşteşti şi fundaţii nu se bucură de aceste scutiri.

16. Criteriile pentru obţinerea facilităţilor fiscale

Singurele criterii pentru a obţine statutul de utilitate publică (şi respectiv pentru obţinerea facilităţilor fiscale) sunt ca organizaţia să activeze de cel puţin şase luni şi să prezinte dovada (scrisoare de la Inspectoratul Fiscal) că nu are datorii la bugetul de stat. Trebuie de menţionat că a fost elaborat proiectul de lege cu privire la organizaţiile necomerciale care extinde procedura de certificare asupra tuturor organizaţiilor necomerciale şi prevede un număr mai mare de criterii şi cerinţe faţă de acestea.

17. Donaţii asociaţiilor - fundaţiilor

Articolul 36 din Codul Fiscal prevede că contribuabilul rezident are dreptul la deducerea oricăror donaţii făcute de el în scopuri filantropice pe parcursul anului fiscal, cu condiţia ca acestea să nu fie mai mari de 7% din venitul impozabil. Totodată, venitul impozabil al contribuabilului se determină fără a se lua în considerare scutirile care i se acordă conform prezentului capitol.

Donaţiile în scopuri filantropice reprezintă daruri şi donaţii în favoarea organizaţiilor incluse în lista organizaţiilor scutite de impozit.

Donaţiile în scopuri filantropice vor fi deduse numai în cazul în care ele pot fi confirmate în modul stabilit de Guvern.


Cadrul Juridic / Impozitarea

Organizaţii Neguvernamentale

Forum ONG

Consiliul ONG

Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corecte

ONG-urile în Dezvoltarea Durabilă

Cadrul Juridic

Impozitarea

Statutul de utilitate publică

Legea cu privire la asociaţii obşteşti

Legea cu privire la fundaţii

Centre de asistenţă pentru ONG-uri

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect