Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele AMN a criticat ideia despre necesitatea de a recunoaşte suveranitatea regimurilor anticonstituţionale, cum sunt cel abhaz, osetin, transnistrean şi altele. Invocarea alegerilor, desfăşurate sub egida OSCE în Karabahul de Munte, este nepotrivită. Cât priveşte estul Moldovei, aici pot avea loc alegeri legitime numai după democratizarea, demilitarizarea şi decriminalizarea regiunii. Este unul dintre principiile promovate de AMN şi susţinut de fracţiunea sa parlamentară în timpul dezbaterilor pe marginea “Planului Iuşcenco”. Deşi are multe lacune, iniţiativa ucraineană deschide unele perspective reale în reglementarea transnistreană, care ar trebui să fie integrate într-un plan complex elaborat de autorităţile de la Chişinău.
În cadrul dezbaterii despre reglementarea transnistreană, Serafim Urechean a accentuat, că optează pentru desfăşurarea acestui proces în corespundere cu dreptul internaţional şi Constituţia Republicii Moldova. De altfel, la forul de la Moscova problema transnistreană a fost abordată în contextul regiunii Marea Neagră, în care Bucureştiul are un rol din ce în ce mai important. Reamintim, că prin Rezoluţia sa Congresul al VI-lea al AMN s-a pronunţat pentru includerea în formatul de mediatori a României, a Statelor Unite ale Americii şi a Uniunii Europene. În altă ordine de idei, Serafim Urechean a criticat tentativa unor participanţi la forum de a discuta despre o posibilă revedere a actualelor frontiere sud-est europene.
La forumul vizat s-au vehiculat mai multe atitudini, faţă de care Preşedintele AMN a exprimat o atitudine critică şi cu care refuză să se asocieze. În acelaşi timp, dl Urechean consideră drept utilă participarea la evenimentul de la Moscova, la care a urmărit unele tendinţe cu potenţial impact pentru Republica Moldova.