|||
Alianţa “Moldova Noastră” acuză guvernarea comunistă de promovarea unei politici de distrugere a producătorilor agricoli din Republica Moldova. Ţara nu este guvernată, ci asuprită de actuala guvernare, lucru arătat şi prin atitudinea faţă de ţărani, a spus dl Serafim URECHEAN la recenta şedinţă a Biroului Permanent Central al AMN, care a decis lansarea prezentei declaraţii.
Parlamentul a plecat în vacanţă, lăsînd oamenii de la sat într-o situaţie foarte gravă, care se datorează ignoranţei actualilor guvernanţi:
- Recolta 2005 este marcată de sporirea pînă la aproape 9 lei pe litru a preţului la motorină (dublu faţă de sfîrşitul lui 2004, cînd preţul era de 4,5 lei). Subvenţiile de 80 de lei la hectar pentru compensarea acestei creşteri sunt mizere, iar ţăranii nu ştiu cînd le vor primi. AMN consideră, că Guvernul, dacă lucrează pentru oameni, trebuie să ia măsuri imediate, cum ar fi reducerea accizelor şi altele, pentru a scădea preţurile interne la combustibil.
- Piaţa grîului este deformată, iar preţul lui de achiziţie riscă să scadă pînă la 0,6 şi 0,8 lei pentru un kilogram, ceea ce poate falimenta producătorii. Fracţiunea AMN a cerut crearea unui fond de intervenţie, prin care Guvernul să cumpere surplusul de grîu, păstrînd preţul la cel puţin 1,4 — 1,6 lei, dar majoritatea comunistă a refuzat. Alianţa “Moldova Noastră” insistă şi asupra anulării urgente a punctelor 6, 7 şi 8 din Hotărîrea nr. 834 din 26 iulie, 2004, prin care Guvernul a supus monopolului exportul de grîu şi a eliminat concurenţa loială, încălcînd pînă şi Constituţia. Ţăranii aşteaptă şi pot fi ajutaţi, însă, majoritatea comunistă acţionează deocamdată împotriva lor.
- Pentru anul 2006 guvernanţii au decis să majoreze de la 5 la 20% impozitul TVA la comercializarea unui şir de produse agricole, care se vor scumpi, se vor vinde mai greu, iar din venitul obţinut statul va lua mai mult, iar ţăranii — mai puţin. E vorba despre producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, despre cea din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată. Tot începînd cu anul viitor, la decizia guvernanţilor, va creşte pînă la 20% TVA la importul de pesticide şi îngrăşăminte minerale, la utilaj, tehnică şi agregate complementare, ceea ce va creşte preţurile acestora pentru fermieri. Fracţiunea AMN a insistat ca înainte de adoptarea noilor reguli de impozitare pe 2006. Parlamentul să adopte politica agrară, dar atît deputaţii comunişti, cît şi Guvernul lor au ignorat această necesitate, care ar fi clarificat pentru producători şi investitori perspectivele următorului an agricol.
Avem semnale îngrijorătoare din teritorii, din partea producătorilor agricoli indignaţi. Ele confirmă, că actualul Guvern este incapabil să conştientizeze priorităţile reale în economie, inclusiv, în agrucultură. Există impresia că grupările, protejate de comunişti, şi clanul lor de la guvernare au scopul de a distruge producătorii agricoli şi fermierii din Moldova, pentru a-i face să renunţe la activitatea lor şi a le cumpăra pământurile la preţuri de nimic. Există avertismente, că această politică de constrîngere poate determina ţăranii să iniţieze ample acţiuni de protest la toamnă.
Alianţa “Moldova Noastră” va sprijini în continuare interesele agricultorilor, atît prin intermediul fracţiunii sale în Parlament, cît şi prin concursul tuturor structurilor teritoriale de partid.