Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Refuzul de a legifera deciziile Congresului reprezintă o implicare a autorităţilor executive în lupta contra Alianţei “Moldova Noastră” — principalul oponent politic al actualei guvernări. Astfel, se dovedeşte că Republica Moldova este un stat în care se încalcă flagrant libertăţile politice ale cetăţenilor. În ultimii ani Ministerul Justiţiei a încercat în câteva rânduri să obstrucţioneze activitatea internă a unor partide opoziţie. În cadrul tentativelor de subminare a AMN, ignorarea voinţei delegaţilor la ultimul Congres şi a majorităţii absolute a membrilor partidului constituie doar una dintr-un şir întreg de diversiuni.
În contextul manipulărilor, dirijate de Putere contra oponenţilor săi, se înscrie şi ştirea recentă a Agenţiei INFOTAG preluată de Teleradio-Moldova şi de alte posturi, fără a consulta opinia conducerii AMN. Este relevant că această informaţie a fost difuzată doar în ediţia de limbă rusă a “Ştirilor serii” de la TV Moldova 1, fiind ferită de atenţia publicului larg, implicit a susţinătorilor AMN. Ştirea, deasemenea, ascunde identitatea pretinşilor analişti şi a reprezentantului Ministerului Justiţiei care ar fi furnizat informaţiile manipulatorii.
Adevărul este că, în decizia de la 26 august 2005 a Ministerului Justiţiei, care încearcă să explice refuzul de a înregistra modificările la statutul AMN, lipseşte totalmente argumentul procesului de judecată invocat în ştirea de la INFOTAG. În rest, AMN a prezentat documentele solicitate suplimentar şi a demonstrat inconsistenţa altor obiecţii ale ministerului. Cât priveşte procesul în judecată, el este lipsit de relevanţă în cazul procedurii de înregistrare cu atât mai mult cu cât a fost respins de prima instanţă, iar recursul la Curtea de Apel putea fi efectuat doar de o singură persoană şi nu de un grup cum scrie INFOTAG. O persoană contra unui partid este un argument insuficient din orice punct de vedere, mai ales în lipsa hotărârii finale a judecăţii. AMN este o formaţiune democratică şi cei care se opun deciziilor majorităţii pot să aleagă între a se conforma sau a pleca din partid.
Cât priveşte atitudinea discriminatorie a Ministerului Justiţiei, demonstrată prin refuzul nemotivat de a înregistra modificările la statutul AMN, partidul va ataca în Curtea Supremă de Justiţie această decizie, iar în cazul unei soluţii nefavorabile şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.