Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mă consider absolvit de sarcina explicaţiilor suplimentare referitoare la subiectul dosarului, ce mi s-a fabricat, pentru că ele sunt făcute publice, iar recenta achiziţie de autosanitare similare, efectuată de Guvern, pune punct la toate bănuielile anterioare. Adevărul este de partea mea, a Consiliului municipal şi a cetăţenilor din Chişinău, lucru care cer să fie recunoscut public de către organele competente. În caz contrar, cer Preşedintelui Parlamentului şi Procurorului General să-mi creeze condiţii pentru a-l dovedi în justiţie.
În ce priveşte dosarul, propriu-zis, şi maniera în care a fost intentat şi anchetat, este un fals fabricat conform dispoziţiei abuzive, organizaţi executarea, date înainte de alegeri de Preşedintele ţării şi al PCRM, inclusiv, instituţiilor protejate prin lege de orice ingerinţe. Cu toate acestea, am fost deschis faţă de anchetă şi am mers la CCCEC — un tun cu care guvernarea comunistă împuşcă vrăbii atunci, când nu are ţinte politice.
În urma explicaţiilor, pe care le-am oferit la CCCEC, şi a altor circumstanţe depistate în cadrul anchetei, ofiţerul principal de urmărire penală a recunoscut public falsitatea dosarului şi presiunile ilegale, pe care le suporta din partea conducătorilor săi şi a reprezentanţilor Procuraturii.
Apreciez arestarea lui ulterioară drept un act de răfuială politică cu unul dintre ofiţerii adevăraţi ai organelor noastre de drept, un exemplu de urmat pentru toţi colegii lui subordonaţi forţat şi prin şantaj de către puterea comunistă. Gestul, la care m-am decis are şi scopul de a păstra şansa profesioniştilor oneşti a reveni într-un viitor cât mai apropiat la misiunile fireşti ale organelor de drept şi de justiţie din Republica Moldova.
Problema urmăririi penale şi a ridicării imunităţii îi urmăreşte şi pe deputaţii Ivan Ciontoloi şi Vasile Colţa. Accentuez, că atunci când eşti persecutat personal prin dosare fabricate la comanda puterii, când oameni nevinovaţi sunt ţinuţi în arest (unii eliberaţi fără explicaţii, scuze sau recompense), când puterea intentează sute de acţiuni administrative şi penale reprezentanţilor opoziţiei, sistemul de drept pierde orice credibilitate şi apare convingerea că orice urmărire a unei figuri publice este motivată politic. Este o apreciere confirmată de cazurile Danilescu şi Becciev, de procesele împotriva lui Şarban, Modârcă, Paladi, Cebanenco, Răilean şi a multor alte victime ale războiului guvernării cu propriii cetăţeni. Am fost şi sunt convins, că dosarele intentate domnilor Ciontoloi şi Colţa, dar şi cel contra deputatului comunist Ivan Guţu, sunt ficţiuni politice. În acelaşi timp, singura soluţie este ca fiecare să-şi apere dreptatea şi cauza, chiar dacă ar trebui să meargă până apelarea justiţiei europeane.
Sunt recunoscător şi apreciez intenţia deputaţilor AMN de a renunţa solidar la imunitatea parlamentară, dar o consider inadecvată pentru fracţiune şi periculoasă pentru capacitatea de exercitare a mandatului de parlamentari ai opoziţiei într-un regim comunist. Deaceea, în calitate de Preşedinte al fracţiunii am dispus renunţarea la această măsură şi am convenit să mergem pe calea unor amendamente legislative, care ar preciza limitele imunităţii, în general, astfel ca funcţionarii aleşi să fie supuşi responsabilităţii directe pentru faptele lor ilegale. Normal este ca oricine, inclusiv Preşedintele ţării să poată fi tras la răspundere, dacă-şi permite încălcarea flagrantă a normelor legale şi, cu atât mai mult, dacă acţiunile lui cauzează prejudicii statului şi intereselor naţionale.
Luând decizia de renunţare benevolă la imunitatea parlamentară, rămân conştient de faptul, că justiţia în Republica Moldova a fost subordonată puterii comuniste, iar majoritatea judecătorilor sunt dependenţi de Preşedintele PCRM, care ca şef al statului, le decide cariera. Dar miza mea principală este propria demnitate, încrederea oamenilor simpli în onestitatea pe care am păstrat-o întotdeauna, şi justiţia europeană. Populaţia ţării deja a demonstrat, prin dezinteresul chişinăuienilor la alegerile anticipate, uzurparea de către o singură persoană a tuturor ramurilor puterii în stat, a tuturor structurilor administraţiei publice este inacceptabilă, chiar dacă liderii opoziţiei colaboraţioniste şi-au sacrificat destinele politice în susţinerea acestei uzurpări. Accept conştient sfidările, la care ne supune pe toţi sistemul dublelor standarde, instaurat inclusiv în justiţie, precum accept şi lupta pentru a transforma Republica Moldova într-o ţară a adevăratelor standarde europene, democratice şi echitabile pentru toţi cetăţenii ei.
Serafim URECHEAN, Preşedinte al AMN