Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Presedintele AMN, dl Serafim Urechean, a declarat că Moldova a intampinat anul 2006 fără garanţii contractuale de import a gazelor naturale şi fără strategii de securitate energetică din cauza iresponsabilităţii actualei guvernarii. Aceasta poate fi bănuită şi de anumite complicitaţi, ascunse prin intrasparenţa totală a guvernării în Republica Moldova.
Practic, regimul Voronin a lucrat în favoarea intereselor de durată ale monopolistului de gaze din Federaţia Rusă şi a continuat recnoasterea, de facto, a suveranitatii Transnistriei, cedînd acţiunile acesteia in MOLDOVAGAZ, care, de iure, apartin Republicii Moldova. Guvernarea comunista a cedat definitiv şi iresponsabil posibilitatea Republicii Moldova de a controla si a expluata în prorpiul interes tranzitul de gaze spre Balcani prin teritoriul sau. Anterior, în urma unor spectacole similare pentru public, autorităţile de la Chişinău s-au împăcat cu cedarea infrastructurilor din domeniile: telecomunicaţii, căi ferate, producţie şi aprovizionare cu energie electrică şi altele.
Reţelele nationale de transportare a gazelor au fost transmise sub controlul GAZPROM fara a fi rectificat programul de privatizare de catre Parlament şi fara a fi anunţată decizia corespunzatoare a Guvernului, ca să ştim cine este direct responsabil de această acţiune antinaţională. Aici reamintim şi transmiterea gratuită la balanţa MOLDOVAGAZ a noilor infrastructuri de gazificare, al căror cost însumează investiţii publice de circa un miliard de lei, la care se adaogă taxe solide percepute direct de la consumatori.
Alianţa “Moldova Noastră” va scoate în evidenţă noi aspecte ale contractului şi ale negocierilor cu GAZPROM după clarificarea lor prin audierea responsabililor guvernamentali.