Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 17 ianuarie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Fracţiunea parlamentară a Alianţei “Moldova Noastră”, în şedinţa sa de astăzi, şi-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu sacrificarea de către administraţia Voronin a reţelelor de transit şi distribuţie a gazelor naturale ale Republicii Moldova. Guvernarea comunistă a speculat “criza gazelor” pentru a ceda poziţiile strategice ale ţării în schimbul comfortului său politic pe perioada de iarnă, exprimat prin preţul de 110 USD mia de metri cubi de gaze.

Presedintele AMN, dl Serafim Urechean, a declarat că Moldova a intampinat anul 2006 fără garanţii contractuale de import a gazelor naturale şi fără strategii de securitate energetică din cauza iresponsabilităţii actualei guvernarii. Aceasta poate fi bănuită şi de anumite complicitaţi, ascunse prin intrasparenţa totală a guvernării în Republica Moldova.

Practic, regimul Voronin a lucrat în favoarea intereselor de durată ale monopolistului de gaze din Federaţia Rusă şi a continuat recnoasterea, de facto, a suveranitatii Transnistriei, cedînd acţiunile acesteia in MOLDOVAGAZ, care, de iure, apartin Republicii Moldova. Guvernarea comunista a cedat definitiv şi iresponsabil posibilitatea Republicii Moldova de a controla si a expluata în prorpiul interes tranzitul de gaze spre Balcani prin teritoriul sau. Anterior, în urma unor spectacole similare pentru public, autorităţile de la Chişinău s-au împăcat cu cedarea infrastructurilor din domeniile: telecomunicaţii, căi ferate, producţie şi aprovizionare cu energie electrică şi altele.

Reţelele nationale de transportare a gazelor au fost transmise sub controlul GAZPROM fara a fi rectificat programul de privatizare de catre Parlament şi fara a fi anunţată decizia corespunzatoare a Guvernului, ca să ştim cine este direct responsabil de această acţiune antinaţională. Aici reamintim şi transmiterea gratuită la balanţa MOLDOVAGAZ a noilor infrastructuri de gazificare, al căror cost însumează investiţii publice de circa un miliard de lei, la care se adaogă taxe solide percepute direct de la consumatori.

Alianţa “Moldova Noastră” va scoate în evidenţă noi aspecte ale contractului şi ale negocierilor cu GAZPROM după clarificarea lor prin audierea responsabililor guvernamentali.

Centrul de Presă al Alianţei “Moldova Noastră”
Criza gazelor dovedeşte iresponsabilitatea guvernării comuniste faţă de interesele populaţiei şi faţă de securitatea şi suveranitatea naţională a Republicii Moldova Salarizarea proastă a bugetarilor exprimă impotenţa actualei guvernări