Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Puterea actuală, care în alegeri a copiat angajamentele de la Opoziţie, este incapabilă să le realizeze pentru a ridica simţitor bunăstarea populaţiei. Ea este măcinată de contradicţii interne fundamentale: asumarea orientării europene şi ideologia neo-comunistă, ambiţia de a se îmbogăţi pe seama poporului şi promisiunile populiste, fără acoperire economică.
Comentariile Preşedintelui pe marginea Legii salarizării în sectorul bugetar sunt minore în raport cu motivul adevărat al problemei — potenţialul redus, economic şi administrativ, al Guvernului, care a compromis deja obiectivele pentru anul 2005 ale Strategiei de Creştere Economică şi Eradicare a Sărăciei asumată în faţa cetăţenilor ţării şi a partenerilor externi.
Trebuie, însă, de reţinut că Fracţiunea majoritară din Parlament, Preşedinţia cu aliaţii săi politici şi Guvernul formează actuala conducere a ţării şi poartă, deci, răspundere solidară. Iar respingînd o lege iniţiată de Guvern, Vladimir Voronin, practic, recunoaşte lipsa de competenţă şi de conlucrare în cadrul Executivului, pe care îl reprezintă ca şef de stat. Mai ales că, în rezultatul uzurpării puterii, consilierii preşedintelui cu responsabilităţi publice inferioare sunt superiori miniştrilor ca putere de decizie. Aşa se explică şi salariile lor fixate la un nivel aberant în proiectul iniţial al Legii şi diminuate ulterior de Parlament. Ar fi de remarcat că Preşedintele a remis pentru reexaminare o lege, al cărei proiect servitorii săi l-au speculat luni de zile în scopuri propagandistice. Deputaţii AMN condamnă cinismul Puterii, care se joacă de-a promovarea şi nepromulgarea unor legi, ce afectează viaţa oamenilor.
Hotărîrea Guvernului privind majorarea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar este doar o semi-măsură controversată din punctul de vedere al acoperirii legale şi bugetare. Suntem siguri că scopul ei de bază s-a redus la prevenirea unor revolte sociale şi la crearea unei noi campanii de imagine — destinaţia celor mai multe decizii luate de guvernarea comunistă.
Printre propunerile Fracţiunii AMN la dezbaterea legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, am cerut creşterea minimului de retribuţie de la 400 pînă la 700 de lei pentru categoria I de salarizare, iar pentru cadrele didactice din învăţămînt, educaţie, cultură, sport, medicină, ş.a — pînă la 1700 de lei. Reconfirmăm angajamentul nostru de a promova în Parlament interesele angajaţilor din sectorul bugetar, ca şi ale tuturor categoriilor de cetăţeni. Alianţa “Moldova Noastră” optează pentru implementarea unor reforme hotărîte, obligatorii pentru dezvoltarea social-economică dinamică a Republicii Moldova, în calea cărora impedimentul esenţial este actuala conducere a ţării.