Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 26 ianuarie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Fracţiunea parlamentară Alianţa “Moldova Noastră” acuză conducerea Republicii Moldova de escaladarea fără precedent a fărădelegilor în sistemul de drept şi de justiţie. Ultimele confirmări în acest sens le oferă şi faptul, că Preşedintele Voronin continuă să dea indicaţii Procuraturii Generale, Curţii Supreme de Justiţie şi Consiliului Suprem al Magistraturii. Acest fapt anulează orice pretenţie a coaliţiei de la 4 aprilie 2005, cum ca s-a reuşit reformarea justiţiei. Aceasta rămîne a fi un instrument de satisfacere a intereselor politice şi de clan în mîinile Puterii, folosit la reglarea conturilor personale, aşa cum considerăm că a fost şi în cazul condamnării selective şi controversate a lui Valeriu Pasat.

În plan intern, acest caz arată că în Republica Moldova oricine poate fi condamnat şi executat pe bază de dosare fabricate, în rezultatul unor procese obscure, comandate de Putere. De altfel, o ţintă a răfuielilor de acest tip sunt în permanenţă şi deputaţii AMN, deoarece reprezintă Opoziţia reală faţă de Putere.

În plan extern, se prefigurează o nouă compromitere a ţării noastre, atît în Vest, cît şi în Est. Justiţia moldovenească a ignorat depoziţiile oficialilor americani în cazul tranzacţiei cu MIG-uri. Comentariile reprezentanţilor occidentali, inclusiv cele ale negociatorilor americani, justifică această tranzacţie şi ne aşteptăm la noi reacţii din direcţia SUA, asupra cărora decizia luată de instanţa moldovenească aruncă bănuieli de exercitare a presiunilor şi de discriminare a intereselor Republicii Moldova. Propagandiştii comunişti omit poziţiile exprimate în Occident, dar încearcă să protejeze falsa imagine patriotică şi pro-occidentală a lui Voronin, agravînd artificial relaţiile moldo-ruse şi aşa destul de tensionate.

De altfel, anume comanda din partea Preşedintelui Voronin şi este singurul factor, ce transformă dosarul Pasat în unul politic. În esenţă, figurantul lui este jertfa acelui sistem represiv, la a cărui formare a participat personal, inclusiv ca şef al Serviciului de Securitate şi Informaţii sub Preşedinţia lui Vladimir Voronin.

Pe de o parte cazul ilustrează expresiv starea justiţiei şi utilizarea ei în interesul Puterii. Pe de altă parte, însuşi numele lui Pasat se asociază cu un şir de abuzuri ale SIS privind arestarea ilegală a unor oameni de afaceri, fabricarea acuzaţiilor de legături cu teroriştii în adresa fostului consul onorific al Libanului şi altele. Acestea au fost şi sunt practicile represive ale regimului Voronin aplicate Opoziţiei neconformiste, funcţionarilor locali prea autonomi, concurenţilor de afaceri nesupuşi, bancherilor principiali, dar şi miilor de oameni simpli, deţinuţi în izolatoarele preventive fără dovezi legale de vinovăţie.

Alianţa “Moldova Noastră” atenţionează angajaţii organelor de drept, ai securităţii, ai procuraturii şi justiţiei că, prin contribuţie la aprofundarea dictaturii personale în Republica Moldova ei devin primele victime potenţiale ale acestui sistem. Fracţiunea AMN recomandă angajaţilor din aceste domenii să refuze participarea la fărădelegile Puterii şi să prevină compromiterea definitivă a onoarei şi carierei profesionale.

Facem apel şi către organizaţiile civile şi forţele politice naţionale, precum şi către forurile internaţionale de apărare a drepturilor omului să treacă la acţiuni eficiente de protejare a principiilor statului de drept în Republica Moldova, afectate într-o măsură critică de către actualul regim de la Chişinău.

Fracţiunea AMN în Parlamentul RM
Salarizarea proastă a bugetarilor exprimă impotenţa actualei guvernări Declaraţia Fracţiunii AMN în Parlamentul Republicii Moldova în legătură cu refuzul PCRM şi a Fracţiunii sale parlamentare de a se distanţa ferm de crimele comise de regimurile communiste totalitare conform Rezoluţiei APCE 1481(2006)