Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 13 martie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Preşedintele Partidului şi al Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră”, dl Serafim URECHEAN, a s-a întîlnit cu raportorul Consiliului Europei, dna Josette DURRIEU, care se află într-o vizită de monitorizare la Chişinău.

O concluzie importantă a discuţiei, împărtăşită de ambele părţi, este că încheierea procedurii de monitorizare a Republicii Moldova este prematură. Remarcăm că ţara noastră deţine recordul de durată în ce priveşte racordarea noilor membri la standardele Consiliului Europei — peste 10 ani, dintre care jumătate sub administraţia Voronin.

Evoluţia democratică este subminată de actuala guvernare, inclusiv în ultimul an prin aranjamentele cu aliaţii săi parlamentari, aceasta a fost o teza principală a mesajului transmis de dl Serafim URECHEAN reprezentantului Consiliului Europei. Drept dovadă servesc calitatea proastă a legilor cu sens reformator, votate începînd cu 22 iulie, 2005, tîrgurile ascunse de funcţii făcute în acest proces şi adoptarea modificărilor în domenii lipsite de impact imediat. În zonele sensibile, Procuratura şi Justiţia, Autonomia Locală şi, mai ales, Audiovizualul, în care democratizarea ar afecta imediat şi profund interesele Puterii, coaliţia parlamentară tergiversează conştient reformele, a arătat liderul Fracţiunii AMN. Aceste documente se pregătesc în taină, fără implicarea organizaţiilor civile de profil, cu excluderea Opoziţiei neconformiste, ceea ce încalcă transparenţa, pluralismul politic, diversitatea intereselor sociale şi alte principii europene.

Serafim URECHEAN a adus drept exemplu şi refuzul ostentativ al coaliţiei parlamentare pro-comuniste de a lua în discuţie iniţiativele legislative ale deputaţilor AMN, care propun soluţii verificate de experţii Consiliului Europei în reformarea audiovizualului şi a instituţiilor lui publice, centrale şi locale. Dna Josette DURRIEU a primit textele proiectelor de legi depuse în Parlament de Fracţiunea AMN încă în primăvara lui 2005.

Liderul Opoziţiei parlamentare şi raportorul european au vorbit şi despre continuarea practicilor autoritare şi represive de către Puterea de vîrf din Republica Moldova. Reprezentantul Consiliului Europei l-a informat pe Serafim URECHEAN că urmărirea lui penală va fi un epizod în ilustrarea situaţiei organelor de drept şi de justiţie din Republica Moldova. Raportorul european a primit un set amplu de documente relevante privind originea şi evoluţia dosarului.

Dna Josette DURRIEU a solicitat aprecieri privind sinceritatea guvernării de la Chişinău în implementarea acţiunilor comune cu Uniunea Europeană. Dl Serafim URECHEAN şi-a exprimat insatisfacţia faţă de ritmul şi calitatea realizării acestora, precum şi convingerea în caracterul nesincer şi conjuncturist al schimbării de la Est la Vest, declarată de Partidul Comuniştilor.

Victor Osipov

Şef al Departamentului RP şi Comunicare al AMN
Declaraţia politică a participanţilor la mitingul de protest “Republica Moldova — cinci ani de dictatură şi de mizerie comunistă”, organizat de Partidul Alianţa “Moldova Noastră” Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”