|||
Fracţiunea AMN acuză conducerea Parlamentului Republicii Moldova de ignorarea intereselor majore ale cetăţenilor şi ale ţării. Legislativul deserveşte în mod prioritar interesele Puterii şi ale acoliţilor ei, blocînd eforturile Opoziţiei de a elimina lobby-ul politic şi economic al majorităţii parlamentare, de a urgenta reformele şi integrarea europeană, de a reanima rolul constituţional al Parlamentului de instanţă supremă în rezolvarea problemelor de bază ale societăţii.
Republica Moldova este măcinată de dificultăţi pe plan extern şi intern, care agravează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi constituie preocuparea principală a Fracţiunii AMN în demersurile ei parlamentare:
- Stagnarea şi semnele de regres în sectorul real al economiei.
- Criza energetică acută şi lipsa strategiei de securizare energetică.
- Sugrumarea agriculturii prin impozite care impun ţăranii să renunţe la pămînt.
- Întîrzierea reformelor în sectorul public, administraţia centrală şi autonomia locală.
- Situaţia critică a angajaţilor din sferă bugetară, amăgite cu promisiuni de salarizare normală.
- Intervenţiile incompetente ale statului în domeniile ocrotirii sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale.
- Expulzarea prin sărăcie a populaţiei peste hotare, care asigură finanţarea guvernării comuniste.
- Reducerea continuă a calităţii vieţii, prin preţurile enorme dictate de importatori şi de taxe.
- Volumul redus al exporturilor şi pierderea pieţelor de desfacere, admisă prin ineficienţa Guvernului.
- Corupţia structurilor de vîrf ale puterii, care sperie ţările democratice şi investitorii străini.
- Economia tenebră şi traficul ilicit, care substituie circuitele legale de mărfuri, persoane şi alte resurse.
- Atacurile asupra afacerilor private şi preluarea lor sub controlul grupărilor protejate de Putere.
- Substituirea legii prin comenzile conducerii de vîrf în cadrul Procuraturii şi Justiţiei.
- Specularea şi tergiversarea conştientă a reformelor democratice şi a procesului de integrare europeană.
- Incapacitatea conducerii de vîrf de a atrage populaţia raioanelor de est prin democraţie şi prosperitate.
- Utilizarea masivă a mass-media şi a unor organizaţii civile în cadrul sistemului comunist de propagandă cu scopul de a manipula opinia publică şi de a proteja pe cei vinovaţi de problemele cetăţenilor.
În asemenea condiţii, este viaţa omului simplu din Moldova este marcată de disperare. Pe cînd capitaliştii comunişti adună averi enorme, le spală în străinătate şi le readuc drept investiţii străine. Este dramatic, dar semnificativ, rezultatul unui sondaj recent — circa 70 la sută dintre tineri ar părăsi această ţară cu prima posibilitate. Exportul populaţiei e singurul rezultat evident al actualei Puteri. Iar Opoziţia parlamentară reală este obstrucţionată anume pentru că cere de la guvernanţi să soluţioneze problemele cetăţenilor.
De obicei, propunerile şi cerinţele Fracţiunii AMN sunt respinse. Ele au vizat:
- elaborarea strategiilor de dezvoltare a agriculturii, de securizare energetică a ţării, de stimulare a investiţiilor, de diversificare a pieţelor de import şi export;
- realizarea fidelă a Planului de acţiuni Republica Moldova — Uniunea Europeană, reformarea transparentă şi profundă a instituţiilor democratice;
- asigurarea autonomiei locale, a reformei sectorului public, a independenţei mass media şi a justiţiei;
- respectarea pluralismului politic, a diversităţii de opinii şi a drepturilor Opoziţiei;
- efectuarea unui control parlamentar strict asupra activităţii executivului, în special, privind eficienţa lui în rezolvarea problemelor stringente — creşterea preţurilor, sporurile insuficiente ale veniturilor populaţiei, criza gazelor naturale, criza exporturilor şi deficitul balanţei comerciale, stagnarea economică şi altele…
Fracţiunea AMN refuză să accepte compromiterea de către Parlament a obligaţiilor asumate de deputaţii în faţa alegătorilor.
Iar majoritatea comunistă şi aliaţii ei, practic, au abdicat de la Parteneriatul pentru realizarea obiectivelor integrării europene a Republicii Moldova. Există o contradicţie fundamentală între parteneriatul pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană, pe de o parte, şi, pe de altă parte, coaliţia formată de susţinătorii preşedintelui comunist al ţării. Coaliţia, bazată pe cîrdăşii, compromite parteneriatul şi principiile democratice de guvernare, de la care deviază însuşi Preşedintele Parlamentului.
Vom sistematiza încălcările Regulamentului şi ale principiilor democratice de către dl Marian Lupu, în special, după ce a aderat şi el la PCRM, cu ocazia aniversării puciului bolşevic din 1917:
- blocarea pe diferite căi a iniţiativelor legislative, a amendamentelor şi a propunerilor Fracţiunii AMN;
- ignorarea Fracţiunii AMN la formarea grupurilor pentru elaborarea reformelor legislative proeuropene;
- eliminarea deputaţilor AMN din cadrul unor delegaţii parlamentare, cum a fost în cazul deplasării la OSCE, la APCE, iar recent — la Moscova şi Vilnus, pentru a asigura confortul coaliţiei procomuniste.
- refuzul de a da curs cerinţelor Fracţiunii AMN de a chema conducerea Guvernului în Parlament, cu explicaţii şi soluţii la problemele curente, din ce în ce mai grave, ale ţării.
- eschivarea Preşedintelui Parlamentului de la discuţiile cu deputaţii şi cu Fracţiunea AMN, la şedinţa căreia a fost invitat în ultimul timp în mod repetat, dar fără nici un succes deocamdată.
Mai mult decît atît, speaker-ul tratează inechitabil, în mod public, deputaţii opoziţiei în raport cu cei ai coaliţiei procomuniste. Cu regret, dl Marian Lupu, practic, a renunţat la angajamentele, luate benevol imediat după alegerea sa în actuala funcţie. Această atitudine a condus la transformarea Parlamentului, alături de Guvern, de Justiţie şi de celelalte autorităţi centrale şi locale, într-o anexă a Preşedinţiei.
Fiind iniţiator al Declaraţiei cu privire la parteneriatul politic, dar şi principalul responsabil care a încălcat principiile ei şi obligaţiile regulamentare de şef al legislativului, considerăm că domnul Marian Lupu are o singură soluţie morală — retragerea benevolă din funcţie. Dacă şi acest apel va fi ignorat, Fracţiunea AMN îşi rezervă dreptul de a iniţia demiterea actualului Preşedinte al Parlamentului.
Această poziţie e bazată pe faptul, că domnul Marian Lupu încalcă propriul cuvînt şi drepturile parlamentarilor din Opoziţie, dar compromite şi implicarea activă a Parlamentului în rezolvarea problemelor acute ale cetăţenilor Republicii Moldova.
Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” în Parlamentul Republicii Moldova