Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
In debutul discutiei a fost abordata problema dosarelor controversate, asociate cu atacurile politice ale Puterii impotriva Opozitiei, desfasurate in ultimii ani. Dl Kiljunen a accentuat ca ele creaza o imagine internationala foarte proasta pentru Republica Moldova. Serafim Urechean a acuzat conducerea de varf, in special, de comandarea proceselor impotriva echipei de la Primaria municipiului Chisinau, aratand ca oameni absolut nevinovati au fost tinuti luni si ani de zile in inchisorile regimului cominist, pentru ca finalul proceselor de judecata sa demonstreze incalcarea drepturilor lor. El a largit subiectul, aratand ca la comanda comunistilor dosare si tot felul de probleme li se fabrica reprezentantilor Opozitiei din toata Republica Moldova, nu numai la Chisinau. Liderul AMN a informat reprezentantul Adunarii Parlamentare a OSCE si despre decizia definitiva a Colegiului penal al Curtii Supreme de Justitie, care pe 17 mai, 2006, a declarat nulitatea actelor de invinure in “procesul ambulantelor” si a dispus scoaterea sa de sub urmarire penala, decizie pe care Procuratura Generala a refuzat s-o indeplineasca. “Dar, personal, nu am de ce ma teme, comandatarii acestor procese cred ca se tem de mine”, a declarat domnul Urechean, aratand ca adevarata si marea coruptie a patruns de sus pana jos anume structurile guvernarii comuniste. Kimmo Kiljunen a specificat combaterea coruptiei drept obiectiv principal pentru Republica Moldova, daca ea abordeaza serios perspectiva integrarii in UE.
Parlamentarul finlandez, care a participat la observarea alegerilor parlamentare din 2005, s-a interesat in detalii de anatomia procesului de dispersare a fortelor democratice de Opozitie, inclusiv, de plecarea unui grup de deputati din AMN. Lipsa fidelitatii fata de alegatori si fata de angajamentele electorale, precum si actiunile comunistilor de corupere politica a unor lideri lipsiti de principii, iata explicatiile de baza date de dl Serafim Urechean. El a exemplificat exaustiv: Diacov a primit in dar o fractiune parlamentarea inregistrata neregulamentar; Serebrian a fost pacalit cu functia de ambasador in SUA; Rosca a primit pozitia celui de-al doilea vicespeaker, care revine AMN, care este cel de-al doilea ca marime grup parlamentar; din cadrul grupului Braghis serviciile doamnei Lidia Gutu au fost rasplatite de Voronin cu functia de ambasador in Romania, iar Ion Untu a fost numit responsabil de poriectul statiei termoelectrice de la Burlaceni, oferit rusilor impreuna cu scutiri de impozite de peste 50 milioane de euro. Noi suntem principala forta politica din Moldova, care a unit fortele democratice cu pondere, dar acum suntem nevoiti sa lasam deoparte liderii lipsiti de principii si sa ne concentram pe unirea electoratului democratic, a incheiat Presedintele AMN.
Legat de evolutiile in reglementarea problemei transnistrene, Serafim Urechean a exprimat recunostinta UE si OSCE pentru sustinere, accentuand ca lor si nu comunistilor le revine meritul controlului la frontiera moldo-ucraineana. El si-a exprimat ingrijorarea fata de referendumul porgramat de conducerea separatista de la Tiraspol, aratand ca acesta ar fi ilegal, iar situatiile din Kosovo sau Muntenegru sunt lipsite de orice relevanta in raport cu diferendul de pe Nistru. In acelasi timp, evolutiile negative sunt rezultatul politicii agresive de tensionare a situatiei, promovate de Voronin in ultimii cinci ani si pe care separatistii o folosesc pentru a-si justifica politica in fata populatiei din stanga Nistrului, a conchis Serafim Urechean. Reprezentantul AP OSCE a remarcat ca, intradevar, situatia in cadrul procesului de reglementare este acum mai proasta decat a fost vreo-data, caracterizandu-se prin blocajul negocierilor si reducerea lor la acuzatii reciproce intre liderii de la Chisinau si Tiraspol. Dl Kimmo Kiljunen a reafirmat, in finalul intalnirii, ca in persoana sa Republica Moldova va beneficia intotdeauna de un sustinator sincer si consecvent.