Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Alocuţiunea dlui Serafim Urechean pe marginea proiectuuil de lege nr. 2939 referitor la protecţia socială porpusă de Guvern în legătură cu majorarea tarifelor la gazele naturale

|versiune pentru tipar||
AMN / 27 iulie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Stimate domnule Preşedinte, stimaţi deputaţi!

Proiectul de lege cu privire la măsurile de protecţie socială a populaţiei în legătură cu majorarea tarifelor la gazele naturale, prezentat de Guvern — este un document declarativ, în general, prost pregătit, dar principalul — reprezintă o batjocură a Puterii comuniste faţă de cetăţenii Republicii Moldova.

Guvernul jonglează cu cifre impunătoare — compensaţii în mărime de tocmai 50 la sută. Dar face aceasta doar pentru a duce în eroare populaţia, de dragul cifrelor rotunde. Compensarea reală se reduce la diferenţa dintre tariful nou şi cel anterior, se referă doar la primii 30 de metri cubi consumaţi — adică doar maximum 22,2 lei pe lună!

Acesta este preţul şi atitudinea politicilor social-orientate promovate de partidul comuniştilor pe parcursul deja a peste 5 ani de guvernare. Acum, pur şi simplu, el se vede clar în cifre şi va fi simţit mai dureros de populaţie. Acesta este rezultatul activităţii executivului, care speculînd grija faţă de cetăţeni, în realitate îi lasă singuri în faţa problemelor fără surse normale de existenţă.

Ceea ce ne uimeşte însă, este că Guvernul consideră rezultatul negocierilor cu Gazpromul — unul reuşit. El anunţă că “în timpul negocierilor, datorită poziţiei ferme a părţii moldoveneşti, au reuşit să păstreze patrimoniul statului, şi nu au acceptat diminuarea cotei statului în activele sistemului energetic al Moldovei”. Vă mai amintiţi cîte semnale în acest sens a dat Opoziţia şi societatea, în general,oprind Puterea comunistă din intenţia de a ceda totul pentru un preţ temporar mai mic. Iată cui aparţine rezultatul în cauză, iar performanţele Guvernului în negocieri sunt nule, nici măcar n-au reuşit să semneze un contract de durată, să asigure stabilitatea cel puţin pentru acest preţ majorat. Afirmaţiile unor reprezentaţi ai Guvernului, precum că negocierile vor continua şi că nu-i exclus ca pe viitor preţul să scadă — sunt nişte poveşti cu care populaţia Republicii Moldova a fost adormită pe parcursul unui an de zile.

Rezultatul negocierilor — în urma cărora Republica Moldova nu a reuşit să obţină semnarea unui contract de livrare a gazelor de lungă durată — ne demonstrează că Gazprom-ul nu numai că nu va reduce preţul la gaze pentru Moldova ci, din contra, intenţionează să-l majoreze.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2006, preţul gazelor pentru R. Moldova a fost majorat de la $80 la $110. Ca urmare, tarifele pentru populaţie au crescut cu 40%. Iar de la 1 iulie preţul gazelor este de 160 dolari, adică tarifele au mai crescut cu încă 45% şi vor constitui 2900 lei/1000 de metri cubi.

Populaţia, în special cea de la sate, trebuie să înţeleagă faptul că politica Guvernului este de a o impune să plătească mai mult pentru ca întreprinderile termoenergetice să beneficieze de un preţ mai mic. Aceste întreprinderi, trebuie să fie subsidate de stat, nu de oameni — iată o soluţie conceptuală, cu efecte sociale serioase, pentru aplicarea căreia Guvernul nu este pregătit.

Voi menţiona că noul preţ este cel mai mare din spaţiul exsovietic — Moldova la acest capitol întrece şi statele baltice, care, în prezent, importă gazele ruseşti la un preţ de circa 140 USD/1000m3 , adică cu 15% mai ieftin. Voronin ne mîngîe că, astfel, plătim preţul reintegrării teritoriale, dar toţi ştiu care sunt succesele şi în acest domeniu, înregistrate de Puterea actuală.

Dacă e să ne referim la cifrele medii, atunci din 2000 pînă în 2006, tarifele la gaze naturale au crescut de peste trei ori — de la 926 la 2812 lei/1000 de metri cubi, la energie electrică de şapte ori, la apă potabilă de 10,9 ori, la serviciile de canalizare de 11 ori, la energia termică de 12,3 ori, iar la serviciile de deservire a caselor locative de 90,5 ori. De altfel, numai pe parcursul acestui an, tarifele la gaze naturale au crescut- de la 1360 la 2812 lei pentru 1000 metri cubi. Iar în 2007 vom asista la o nouă majorare.

În opinia unor analişti, noul preţ nu va afecta grav economia republicii, pentru că ea nu prea există. Dar se va răsfrînge negativ anume asupra consumatorilor casnici. Industria consumă doar 6% din resursele energetice. Odată cu majorarea preţului, cheltuielile pentru consumul de gaze naturale, vor reprezenta în salariile medii ale unui angajat următoarele cote: — în economia naţională va constitui circa 3%, în agricultură — 6,5%, în cultură — 4,3%, în sănătate — 3,6%.

Iar ca să dăm şi noi cifre mai rotunde, ponderea totală a cheltuielilor pentru serviciile comunale suportate de către populaţie, constituie pînă la 55% din salariu, în cazul unui apartament cu o odaie. Din ce să mai trăiască oamenii cu asemenea venituri şi asemenea cheltuieli? Şi acestea în condiţiile în care pensia medie este astăzi de 205,7 lei, iar salariul mediu al unui lucrător din economia naţională — 792 lei.

Şi mai grav vor fi afectate familiile cu mulţi copii şi familiile care folosesc gazele naturale pentru încălzirea locuinţei, îndeosebi cei care consumă mult mai mult de 30 metri cubi de gaze naturale lunar. Într-o situaţie şi mai stupidă au nimerit ţăranii, deoarece începînd cu 2002, ei au făcut investiţii masive în gazificare, alegînd gazele în detrimentul altor resurse energetice. După majorările repetate la gaze, această resursă ajunge a fi peste puterile oamenilor de la sate. Pentru conectarea la gaz, ţăranul a fost nevoit să achite pînă la 15 mii de lei, deoarece acesta este costul cerut de “organizatorii” gazificării.

Pe cînd omul de la sat, cu 15 mii de lei, se poate încălzi vre-o şapte ani cu lemne. Iar în condiţiile noilor tarife, ţăranii vor trebuie să plătească pe iarnă la 5000 de lei.

Stimaţi deputaţi şi stimaţi alegători!

Să ne amintim, că pe parcursul unui an de zile premierul Vasile Tarlev, susţinut de fracţiunea majoritară comunistă, ne-a alimentat cu declaraţii false, precum că preţul la gazele naturale nu va creşte şi că pînă la sfîrşitul lunii septembrie 2005 Guvernul va semna cu “Gazprom” un contract de livrare a gazelor pe termen de 10 ani . Numai pentru faptul că nu şi-a respectat nici acest cuvînt Tarlev trebuie să-şi dea demisia!

Astăzi, populaţia ţării este impusă, practic, să achite costurile incompetenţei şi eşecului puterii comuniste. Guvernul nici nu şi-a dat stăruinţa de a elabora un mecanism clar de protecţie socială a populaţiei în legătură cu majorarea tarifelor la gazele naturale.

În această ordine de idei, Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” consideră că proiectul trebuie să fie remis Guvernului pentru a fi refăcut totalmente, ţinîndu-se cont de următoarele propuneri:

Fracţiunea AMN insistă să fie pusă la vot propunerea ca proiectul să fie remis Guvernului.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Serafim URECHEAN
Preşedintele Fracţiunii AMN

P.S.: Majoritatea comunistă a refuzat să susţină cerea Fracţiunii AMN ca Guvernul să refacă proiectul de compensare a creşterii preţului la gaze pentru consumatorii casnici în scopul sprijinirii reale a intereselor populaţiei — nota serviciului de presă al Partidului Alianţa “Moldova Noastră”.

Serviciul de presă AMN
Declaraţie a deputatului Veaceslav UNTILĂ, vicepreşedinte al Fracţiunii AMN privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2005 Poziţia Fractiunii Alianţa “Moldova Noastră” faţă de Raportul Guvernului privind evoluţia social-economică a Republicii Moldova în primul semestru al anului, prezentată în Parlament pe 27 iulie 2006