Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a dlui Serafim Urechean, preşedinte al A.M.N., în legătură cu atacul autorităţilor comuniste împotriva postului Pro TV Chişinău

|versiune pentru tipar||
AMN / 11 septembrie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Informaţiile despre arestarea unui angajat al Pro TV Chişinău şi abuzurile comise de autorităţi în acest caz mă determină se declar următoarele.

Regimul comunist din Moldova, în pofida speculaţiilor sale pro-europene, îşi confirmă natura represivă, bazată pe un sistem al fărădelegii construit de Voronin. Fabricarea dosarelor, înscenarea situaţiilor care oferă dreptul formal de a aresta oameni şi de a ataca instituţii, sunt forme de lucru obişnuite ale actualei puteri din Moldova. Ele se aplică în afaceri, în politică, în administraţie, în relaţiile cu societatea civilă, etc. Dar de această dată aparatul represiv al comuniştilor repetă unul dintre scenariile cele mai urîte — atacul direct împotriva unei instituţii de presă independentă. Demonstraţia făcută de autorităţi, cu escorte numeroase din poliţişti mascaţi, cu percheziţii, cu încălcarea dreptului la avocat — denotă scopul de a intimida pe toţi reprezentanţii presei independente, care concurează concernele presei pro-comuniste din Moldova.

Declar cu toată tăria că un asemenea comportament al Puterii, brutal şi abuziv, faţă de presă şi faţă de reprezentanţii ei, este inadmisibil într-o ţară care se declară democratică şi doreşte să se integreze în Europa. În numele Alianţei “Moldova Noastră”, lider al principalei forţe de Opoziţie, solicit intervenţia imediată a structurilor internaţionale pentru a monitoriza strict cazul de la Pro-TV Chişinău şi a lua măsuri adecvate împotriva manifestărilor totalitare din Moldova.

Îi cer încă o dată lui Vladimir Voronin să înceteze practica sa de asmuţire a organelor represive împotriva celor care îl incomodează pe plan politic sau de afaceri. Şi le reamintesc ofiţerilor implicaţi în executarea comenzilor ilegale că au datoria să respecte legea şi să-şi păstreze onoarea. Cer, şi prin dreptul meu de deputat, încetarea tuturor ilegalităţilor în cazul Pro-TV Chişinău. În baza informaţiilor despre acest caz, sesizez organele de resort pentru a iniţia o anchetă privind fabricarea dovezilor false.

Indiferent de motivele care au determinat un asemenea comportament sal Puterii, deranjul creat de reportajele jurnaliştilor sau protejarea intereselor pe piaţa de publicitate ale canalelor preluate de “oamenii lui Voronin”, folosirea metodelor staliniste împotriva presei şi a oricărui cetăţean se înscrie în categoria crimelor comuniste şi sunt condamnabile.

Serafim URECHEAN
Preşedinte al Alianţei “Moldova Noastră”
Preşedinte al Fracţiunii AMN în Parlamentul RM

Serviciul de presă AMN
Poziţia Fractiunii Alianţa “Moldova Noastră” faţă de Raportul Guvernului privind evoluţia social-economică a Republicii Moldova în primul semestru al anului, prezentată în Parlament pe 27 iulie 2006 Declaraţia Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură