Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia Fracţiunii parlamentare Alianţa “Moldova Noastră” cu privire la situaţia din agricultură

|||
AMN / 12 septembrie 2006
Fracţiunea parlamentară Alianţa “Moldova Noastră” în permanenţă a atenţionat guvernarea asupra situaţiei alarmante din sectorul agricol şi a solicitat identificarea unor soluţii eficiente în vederea depăşirii crizei continue din sectorul agricol.

Prin politicile promovate la nivel de stat, pe parcursul ultimilor şase ani, actuala guvernare a transformat cel mai important sector al economiei naţionale — cu o pondere de circa 20% în PIB şi cu peste 40% din locurile de muncă în unul care subminează dezvoltarea economiei naţionale.

Efectul negativ al acestor politici se face tot mai resimţit. Lipsa unui program special de dezvoltarea a sectorului, lipsa de investiţii şi de tehnologii străine, limitează accesul producătorilor agricoli la resursele financiare şi la pieţele externe de desfacere. Ţăranii continuă să muncească în pagubă, îşi vînd marfa la preţuri de nimic, în schimb sunt nevoiţi să achite preţuri fabuloase monopoliştilor în vînzări de seminţe şi chimicale, carburanţi.

În condiţiile în care deficitul balanţei comerciale este la un nivel catastrofal, atingînd la 01.09.2006 cifra de 1 miliard de dolari SUA agricultura şi industria agricolă, ce forma circa 60% din exporturile Moldovei, sunt lăsate în voia soartei, fiind lipsite de un suport real din partea statului.

Ţăranii sînt nemulţumiţi de politica fiscală a guvernării, fiind nevoiţi să achite impozite ne-justificate, iar majorarea TVA pentru producţia fitotehniei şi a horticulturii la cota de 20%, introducerea TVA pentru importul de fertilizanţi şi substanţe chimice, precum şi pentru importul tehnicii agricole şi al pieselor de schimb pentru acestea — a redus la zero declaraţiile Guvernului de redresare a situaţiei din agricultură şi a condus la falimentarea sectorului agricol.

Astfel, numai pe parcursul acestui an, din cei 100 mln. lei, prevăzuţi în Bugetul de stat pentru rambursarea TVA producătorilor agricoli au fost alocate doar 12 mln lei, iar pentru sectorul zootehnic — din cele 15mln lei, incluse în buget, au fost alocate doar 1,4mln lei.

Guvernul prin politicile sale strangulează şi distruge gospodăriile ţărăneşti de fermier mici, fapt confirmat de datele statistice care ne denotă că din cei 600 de mii de agenţi economici care activează în sectorul agricol, doar 1400 beneficiază de rambursarea TVA. Deci 590 mii de ţărani activează în pierdere, iar statul favorizează în continuare întreprinderile agricole mari, generatoare de pierderi, dar care servesc de minune drept structuri pasibile de maşinaţii financiare şi patrimoniale.

Lipsa suportului concret din partea statului se va resimţi şi în sectorul de producere a tutunului, în care s-a reuşit să se planteze doar 65% din suprafeţele planificate şi au recoltat numai 50% din volumul prognozat. În consecinţă doar 4 din 8 întreprinderi de prelucrare a tutunului vor dispune de materie primă.

Reducerea pieţelor tradiţionale de comercializare a producţiei agricole şi asimilarea extrem de slabă a noilor pieţe, existenţa multiplelor bariere la exportul producţie agricole — au lipsit producătorii de posibilitatea de aşi vinde marfa la preţuri mai avantajoase, decît cele impuse de stat, care sunt de două ori mai mici de cel stabilit la bursă.

Astfel, preţul de achiziţionare la floarea soarelui de la producătorii agricoli plătitori de TVA este de 2,91lei/kg, pe cînd de la gospodăriile ţărăneşti — de 2,37lei/kg., preţul de achiziţie a laptelui de la ţărani este de 2lei, pe cînd în reţeaua de comerţ un litru de lapte se vinde la 5 lei.

Dacă în 2005 preţul la grîu a fost de 0,95lei/kg, atunci anul curent, cînd recolta este cu 35% inferioară celei din anul trecut, pentru unui kg de grîu este doar de 1,5lei.

Şi mai dramatică este situaţia din sectorul viti-vinicol. Din cauza embargoului la importul de vinuri, introdus de Federaţia Rusă, cele 78 de întreprinderi din sector, în care activează circa 33% din numărul personalului industrial, sunt pe cale de dispariţie. Astfel fiecare familie de ţărani, care are în posesie plantaţii de viţă de vie va suferi pierderi de circa 4 mii de lei.

Lipsa de reacţii adecvate din partea Guvernului impun producătorii să-şi re-amplaseze afacerile în alte ţări, iar ţăranii — să ia drumul pribegiei. Aceasta este “grija” manifestată de actuala guvernare faţă de ţărani — pătura socială supusă în mod sistematic şi intenţionat batjocoririi şi ignorării. Acesta este scopul guvernării comuniste — distrugerea ţăranilor din Republica Moldova şi transformarea satelor în rezervaţii pentru aborigeni. Aceasta se confirmă şi prin faptul, că atunci cînd ţăranii plîng la margine de drum cu strugurii în coşuri nevînduţi, conducerea ţării dansează “mărunţica” la sărbătoarea vinului.

Este evident, că, prin realizarea unor astfel de politici, nu putem vorbi despre o dezvoltare calitativă şi durabilă, prevăzută în Strategia de creştere economică şi reducere a sărăciei în Republica Moldova. Scopul acestor politici este de a distruge definitiv gospodăriile ţărăneşti şi de a impune ţăranii să refuze de a mai lucra pămîntul, sau de a-i impune să-l cedeze la un preţ de nimic clientelei clanului comunist.

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” cere Guvernului, în regim de urgenţă, realizarea următoarelor măsuri:

Serviciul de presă al AMN
Declaraţie a dlui Serafim Urechean, preşedinte al A.M.N., în legătură cu atacul autorităţilor comuniste împotriva postului Pro TV Chişinău Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”
2006 [42]