Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Urmărirea penală a liderului AMN, Serafim Urechean, declarată ilegală de Plenul CSJ

|versiune pentru tipar||
AMN / 23 octombrie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Plenul Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova pune punctul final şi dă dreptate dlui Serafim Urechean, care a atacat în justiţie măsurile de urmărire penală aplicate împotriva sa timp de câţiva ani de zile. Astăzi, 23 octombrie, 2006, Plenul CSJ a declarat drept inadmisibil recursul în anulare, depus de Procurorul General exact patru luni în urmă, şi a menţinut în vigoare decizia adoptată la 17 mai 2006 de Colegiul penal lărgit al Curţii Supreme de Justiţie. Aceasta conţine cinci puncte, prin care se declară nule următoarele acte de urmărire penală emise în privinţa dlui Urechean: ordonanţa ofiţerului de urmărire penală al CCCEC, Vadim Tomuz, din 3 decembrie 2004 (stabilirea măsurii preventive de a nu părăsi ţara), ordonanţele procurorului Marcel Tomuz din 7 şi din 20 decembrie 2004 (ultima conţinea punerea sub învinuire), ordonanţa prim-viceprocurorului, Valeriu Gurbulea, din 1 august 2005 cu privire la formarea grupului de urmărire penală. Prin ultimul punct al deciziei, menţinute astăzi în vigoare, Procuratura este obligată să lichideze încălcarea drepturilor domnului Serafim Urechean şi să-l scoată de sub urmărire penală.

Dl Vasile Râhlea, avocatul dlui Serafim Urechean, consideră că, în temeiul articolului 350 al Codului de Procedură Penală, Judecătoria sectorului Centru al municipiului Chişinău ar urma, având ca bază decizia finală a Curţii Supreme de Justiţie, să emită sentinţa de clasare a procesului în cauza penală nr. 2004036485 (aşa-numitul dosar al ambulanţelor). Urmează să aşteptăm şedinţa din această instanţă, programată pentru 9 noiembrie cu începere de al ora 10:00, a precizat avocatul.

Reamintim, că anterior Procuratura Generală şi-a exprimat dezacordul cu decizia Colegiului penal lărgit al CSJ şi a refuzat s-o execute, însă, acum ea este lipsită de orice căi de atac la nivel naţional. Deşi a trecut un an de la ridicarea imunităţii parlamentare, cerută pentru cercetarea în instanţă, procesul împotriva dlui Serafim Urechean este încă la etapa dezbaterilor preliminare. O serie de şedinţe ale instanţei au fost amânate pentru că instanţa era incompletă, altele pe motiv de lipsă a reprezentantului Procuraturii, iar ultimele — din cauză că se aştepta verdictul final al Plenului CSJ în procesul încheiat astăzi. Din partea colegilor din Alianţa “Moldova Noastră” exprimăm liderului nostru, dlui Serafim Urechean, felicitări şi aprecieri pentru dârzenia cu care a luptat şi a învins în acest proces, fabricat la comanda politică a liderului comunist, Vladimir Voronin.

Serviciul de Presă al AMN
Poziţia AMN faţă de votarea componenţei CCA. Alocuţiunea dlui Anatol Onceanu în Parlament Declaraţie a preşedintelui Partidului Alianţa “Moldova Noastră” în legătură cu rezultatele primului tur al alegerilor Başcanului UTA “Gagauz Yery” din 3 decembrie 2006