Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe de o parte: declaraţia comună a diplomaţilor occidentali despre riscul ca Moldova să-şi compromită angajamentele internaţionale prin încălcarea libertăţii Presei; atenţionările asupra corectitudinii şi echităţii politice înainte de alegerile locale, exprimate de şeful misiunii OSCE şi de ambasadorul SUA la Chişinău; apelul copreşedintelui din partea UE al comisiei de cooperare parlamentară cu Republica Moldova de a trata relaţiile cu România ca şi cu Uniunea Europeană. Sunt şi alte semnale, pe care conducerea de la Chişinău ar trebui să le urmeze pentru ca Republica Moldova să poată miza pe acel ajutor de 1,2 miliarde de dolari în procesul dezvoltării economice şi democratice.
Pe de altă parte, cu cât mai generoase sunt ofertele de asistenţă şi consultanţa din partea comunităţii democratice europene şi internaţionale, cu atât mai agresiv şi mai subversiv se comportă regimul Voronin. Reformele sunt mimate şi speculate pentru reîmpărţirea funcţiilor-cheie şi a resurselor publice între membrii coaliţiei pro-comuniste din Parlament. Se amplifică utilizarea sistemului de drept şi de justiţie pentru reprimarea oponenţilor politici ai acestei coaliţii. Se extinde pe toate căile controlul politic asupra mass-media, iar presa independentă de Putere e supusă unei presiuni crescânde din partea acesteia. Accesul cetăţenilor la procesul decizional, la viaţa civilă şi politică, dar mai ales la informaţia veridică despre treburile publice este limitat progresiv, ultimul argument fiind suspendarea transmisiunii directe la radio-televiziunea publică a şedinţelor plenare ale Parlamentului. Iar concentrarea într-o singură zi a unei serii de abuzuri poliţieneşti împotriva unor activişti politici şi a câtorva echipe de jurnalişti, arată că guvernarea comunistă a ajuns într-o stare de isterie periculoasă. El obstrucţionează deschis şi brutal manifestarea liberă a presei, a organizaţiilor civile şi politice din Republica Moldova, care sunt independente de actuala Putere.
Alianţa “Moldova Noastră” atenţionează că regimul Voronin utilizează controlul autoritar, pe care l-a instaurat asupra tuturor instituţiilor statului, pentru a compromite apropierea reală a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi de standardele ei de viaţă şi de democraţie. Acest regim reprezintă o ameninţare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional, ceea ce impune luarea unor măsuri adecvate pentru a proteja societatea moldovenească şi comunitatea europeană de confruntarea cu o nouă dictatură.
Serafim URECHEAN
Preşedinte al PAMN