Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Aderarea a încheiat un proces lung de pregătire, din partea AMN, şi de monitorizare, din partea ELDR, început după congresul al VI-lea al AMN din 2005, care a consolidat partidul în plan organizatoric, a dezvoltat doctrina lui social-liberală şi a accentuat vocaţia europeană.
Succesul obţinut de AMN la 13 aprilie are o importanţă complexă. Pe de o parte, naşte interesul direct al unei mari familii politice a Europei faţă de Republica Moldova. Pe de altă parte, consfinţeşte apartenenţa Partidului Alianţa “Moldova Noastră” la această familie politică, care are cel mai puternic mesaj de integrare comunitară, liberalizare, democratizare şi reformare. Sub aceste aspecte, adeziunea externă a AMN este şi rezultatul pozitiv al unui test efectuat de ELDR, dar şi un răspuns clar şi definitiv la orice speculaţii anterioare, ce încercau să submineze opţiunea europeană a partidului.
La Zagreb AMN a fost reprezentat de preşedintele partidului, domnul Serafim URECHEAN. Dumnealui a făcut o prezentare a formaţiunii şi a motivaţiilor ei în faţa Consiliului ELDR, în care, între altele, a spus:
“ne considerăm parte a familiei liberale din Europa şi din lume, fiind exponentul ei cel mai reprezentativ în Republica Moldova…
Suntem siguri că opţiunea salvatoare pentru ţara noastră este aplicarea liberalismului cu înaltă responsabilitate socială. Dorim să beneficiem, dar şi să înmulţim potenţialul lui, dovezile practice de eficienţă general utilă a unui sistem naţional şi european bazate pe: drepturile universale ale omului; proprietatea şi iniţiativa privată; economia liberă de piaţă şi statul furnizor de servicii publice şi reglementări pentru cetăţenii săi, progresul permanent şi echilibrat al reformelor şi al integrării.
AMN vede în ELDR şi mediul prin care poate atrage sprijinul politic occidental în lupta pentru a elimina ultimul regim comunist de pe continent şi pentru a reda definitiv Europei un spaţiu rupt brutal din trupul ei — Republica Moldova.”
Membrii Consiliului au demonstrat un interes sporit faţă de realităţile ţării noastre, adresându-i domnului S. URECHEAN un număr mare de întrebări despre problemele interne neelucidate în prezentarea de bază. Votul de acceptare a AMN ca membru cu drepturi depline al ELDR a fost însoţit de asigurările unei implicaţii active în democratizarea şi europenizarea Republicii Moldova.