|||
Procuraturii Generale a Republicii Moldova
Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei
Consiliului Coordonator al Audiovizualului
La 27 septembrie, curent, in cadrul ultimului concurs de frecvente, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, raspunzand solicitarii Ministerului Dezvoltarii Informationale, a decis sa acorde unei firme nou create cu fondator cipriot (TLFM International) reteaua a II-a nationala de televiziune, pentru care are licenta valabila de emisie Societatea Romana de Televiziune.
In acest fel, consideram ca apar un sir intreg de probleme de legalitate:
- in conditiile in care postul “Romania 1” se retransmite in Republica Moldova pe baza unui acord interstatal in vigoare, CCA a incalcat articolul 39, alineat 2 al Codului Audiovizualului, care prevede ca aceasta autoritate este responsabila “pentru implementarea si respectarea tuturor tratatelor internationale in domeniul audiovizualului la care Republica Moldova este parte”! Este apriori ilegal un concurs pentru o retea de frecvente aflata sub incidenta unei licente de emisie in vigoare, bazata pe un acord interstatal nereziliat de nici o parte semnatara.
- CCA a scos la concurs Reteaua a II-a la interventia directa a unei structuri guvernamentale (MDI), ceea ce este o incalcare extrem de grava a principiului autonomiei CCA, prevazut in articolul 39, alineat 1 al Codului Audiovizualului. In acelasi timp, implicarea CCA in relatiile financiar-economice dintre SRTv si IS Radiocom reprezinta o depasire de competente si, prin urmare, un abuz in serviciu.
- Chiar si in conditiile, in care autoritatile comuniste au dorit sa mearga peste acordul interstatal, CCA ar fi fost in drept sa anunte concursul pentru reteaua II numai dupa ce ar fi retras licenta de emisie a SRTv cu respectarea articolelor 27 si 38 ale Codului Audiovizualului, care impun o serie intreaga de conditii si proceduri. Niciuna din aceste prevederi legale nu a fost intrunita si respectata…
In aceste conditii solicit:
- Procuratura Generala sa dea o apreciere oficiala, conform competentelor, incalcarilor sesizate mai sus si sa intreprinda masuri concrete pentru readucerea situatiei in legalitate.
- Centrul de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei sa investigheze cazul de oferire a retelei a II-a nationale de televiziunii unui agent economic creat recent, absolut anonim pe piata mediatica din Moldova, cu fondator dintr-o zona offshore si cu capitaluri de provenienta indoielnica, aparute peste noapte.
- Consiliul Coordonator al Audiovizualului sa prezinte Acordul cu SRTv si sa informeze societatea despre masura in care decizia vizata se justifica in raport cu prevederile Codului Audiovizualului si a actelor internationale semnate de Republica Moldova, relevante in acest caz.
Serviciul de presă al AMN