Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Începutul acestei sesiuni are multe semnificaţii. Cronologic, începe a doua jumătate a actualei legislaturi. Dar avem şi un nou context intern şi extern. Pe plan intern, a apărut o nouă configuraţie între puterea centrală şi cea locală — circa două treimi din administraţiile de nivelul doi sunt conduse de coaliţii ale forţelor democratice. Pe plan extern, Republica Moldova se află în faţa unor termene-limită pentru a-şi onora angajamentele în cadrul Consiliului Europei şi a îndeplini Planul Comun de Acţiuni cu Uniunea Europeană. Sunt convins că Parlamentul trebuie să-şi asume un rol mai activ în asigurarea echilibrului puterilor şi a reformelor interne pentru a accelera integrarea în comunitatea europeană.
Fracţiunea parlamentară Alianţa “Moldova Noastră” lansează de la această tribună apelul către forţele parlamentare, să ţină cont de noile condiţii şi să respecte opţiunile recente ale electoratului într-o măsură mai mare decât la celelalte scrutine. În contextul larg al forţelor democratice, poziţia noastră este de solidarizare a acţiunilor partidelor parlamentare, ai căror reprezentanţi formează noile coaliţii la nivel local. A venit timpul ca târgurile ascunse de interese, făcute cu Puterea, să fie înlocuite prin dezbateri politice deschise. Aşa-numita “majoritate prezidenţială” şi-a pierdut sensul chiar şi pentru membrii ei, după ultimele alegeri locale şi după ce Preşedintele Voronin a arătat că este un mincinos, bătându-şi joc de promisiunile făcute votanţilor săi.
Chemăm toţi deputaţii — să ne bazăm exclusiv pe Declaraţia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene — singurul cadru valabil de parteneriat parlamentar în actuala conjunctură politică din Moldova. Cred că, în pofida oricăror mariaje sau divorţuri politice, toţi deputaţii sunt obligaţi şi mai au o şansă de a reveni la condiţia şi la angajamentele exacte, pentru care cetăţenii i-au ales în 2005 în Parlamentul ţării. Îmi permit să le cer tuturor colegilor aleşi pe listele fostului Bloc Moldova Democrată să se axeze pe platforma electorală.
Iar, ca susţinător al alegerii în funcţia de speaker a unei personalităţi tinere, competente şi nesubordonate unui partid, am o solicitare şi către domnul Marian Lupu. Domnule Preşedinte, cred că aţi face bine să vă revedeţi decizia de a fi membru al Partidului Comuniştilor, căci ea subordonează politic o funcţie dorită de toţi să fie de mediator corect şi imparţial în activitatea unui legislativ pluripartidist. Le amintesc încă o dată, colegial, şi deputaţilor comunişti că am votat împreună Declaraţia de parteneriat pro-european şi-i chem să-şi ia în serios responsabilităţile, să renunţe la subordonarea faţă de clanul aflat în fruntea ţării şi să activeze în interesul cetăţenilor. În majoritatea ei, populaţia doreşte standarde europene de viaţă în Republica Moldova. Deci, e clar că priorităţile activităţii legislative sunt îndeplinirea plenară a recomandărilor formulate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, de Uniunea Europeană, de ale instituţii internaţionale economice, comerciale şi financiare. Avem de corectat pseudo-reformele şi de controlat implementarea prevederilor bune din legislaţia noastră.
Am să expun şi câteva poziţii ale Alianţei “Moldova Noastră” referitor la noua Administraţie publică locală, vechiul Guvern comunist, şi imprevizibilul Preşedinte al ţării. Considerăm periculoasă pentru stabilitatea internă a ţării ameninţările conducerii de vârf împotriva noilor aleşi locali, şi chiar împotriva cetăţenilor, care au refuzat să voteze candidaţii comuniştilor. Dimpotrivă, administraţia centrală trebuie să susţină puterea locală de orice culoare. De altfel, solicitările primăriilor, raioanelor, municipiilor trebuie să fie satisfăcute în mod egal şi maxim posibil la adoptarea Bugetului de stat.
Referitor la Guvern, am să reamintesc în special fracţiunii majoritare sugestia de la sfârşitul sesiunii precedente — cabinetul actual trebuie înlocuit urgent cu un cabinet anti-criză, de unitate naţională. Motivul şi expresia ineficienţei actualelor structuri executive constă în supunerea lor oarbă faţă de gruparea din jurul lui Vladimir Voronin şi faţă de Preşedinte, personal. Cultul autorităţii, uzurparea puterii a paralizat majoritatea autorităţilor centrale ale statului şi le-a adus într-o stare de incapacitate în ce priveşte soluţionarea problemelor ţării.
Reinstaurarea separaţiei puterilor în stat, refacerea Executivului pe baze apolitice şi de competenţă, şi revenirea parlamentarilor la condiţia şi la angajamentele pentru care au fost aleşi de către cetăţeni. Iată, în viziunea Fracţiunii Alianţa “Moldova Noastră”, puţinele soluţii reale, prin care noi, deputaţii în Parlament, am putea genera un progres dinamic al Republicii Moldova, am da un impuls puternic în depăşirea crizelor interne şi în procesul de integrare europeană a ţării.
Vă mulţumesc!
Serafim Urechean,
Preşedintele Fracţiunii AMN