Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunistii resping ancheta parlamentara a implicatiilor in traficul de droguri

|versiune pentru tipar||
AMN / 10 aprilie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Fractiunea “Alianta Moldova Noastra” si unii deputati neafiliati au parasit sedinta plenara de azi, 10 aprilie, a Legislatuvului Republicii Moldova. Astfel, deputatii Opozitiei si-au manifestat protestul fata de refuzul majoritatii comuniste de a sustine formarea Comisiei parlamentare de ancheta “Pentru elucidarea legaturilor unor exponenti ai autoritatilor centrale din Republica Moldova cu traficul de droguri”. Aceasta initiativa a Fractiuni AMN, propusa de deputatul Ion Plesca pentru agenda sedintei, e motivata de cazul recent al capturarii unei mari partide de droguri, care indica existenta unei retele de traficanti cu protectie inalta in administratia de stat.

Dupa o pauza luata chiar in timpul adoptarii ordinii de zi liderul AMN, Serafim Urechean, a facut aluzii directe la interesele “narco-baronilor rosii” de a acumula si din traficul de droguri cotizatii pentru viitoarea campanie electorala a comunistilor. Iurie Stoicov, reprezentant al PCRM si presedinte al comisiei pentru securitatea statului, a declarat ca ancheta parlamentara este neavenita pentru ca va incurca anchetei deschise de procurori, iar speaker-ul Marian Lupu a respins insistentele deputatilor AMN, determinandu-i sa abandoneze sedinta.

Anuntam ca Fractiunea AMN a primit de la surse din Ministerul Afacerilor Interne o scrisoare, ce contine istoria eliberarii din serviciu a politistilor, care au interceptat transportul ilegal de droguri. Ceban Ion si Poiana Vasile, insotiti de comandantul lor Vozian, a doua zi dupa captura au fost chemati la ministrul de atunci, Gheorghe Papuc, care i-a impus sa plece de buna voie din cadrul organelor de interne, fapt deja consumat. Plasam mai jos pentru documentarea presei si Nota explicativa a proiectului de formare a Comisiei de ancheta.

Centrul de Presa al AMN

Nota explicativa la proiectul de Hotarire privind formarea Comisiei parlamentare de ancheta “Pentru elucidarea legaturii unor exponenti ai autoritatilor din Republica Moldova cu traficul de droguri”

Cetatenii Republicii Moldova, de rand cu reprezentantii comunitatii internationale si cei ai structurilor antrenate in combaterea traficului ilicit de droguri sunt marcati de cazul recent al capturarii a unei partide enorme de droguri aflate in tranzit pe teritoriul tarii noastre.

Narco-mafia internationala si-a dat in vileag o filiera bine verificata in Moldova, dovada fiind volumul mare al partidei interceptate, in valoare de peste 10 milioane de euro. Acest fapt, precum si circumstantele controversate, legate direct sau indirect de ultima captura de droguri, semnaleaza implicarea unor exponenti ai statului in facilitarea traficului de droguri in Republica Moldova si chiar la nivel regional si international, ceea ce ar constitui o amenintare extraordinara.

Printre circumstantele, ce se asociaza cu situatia descrisa, sunt considerate: Caracterul absolut intamplator al capturii, rezultate dintr-un control ordinar al unitatilor de transport de catre agentii politiei rutiere si nu din actiunile structurilor operative specializate, precum si informatiile conform carora agentii rutieri au fost sanctionati pentru vigilenta lor, in loc sa fie mentionati; Marturiile, conform carora traficantii de droguri retinuti au apelat verbal, in fata agentilor politiei rutiere, dar si direct telefonic, la protectia unor functionari superiori ai Ministerului Afacerilor Interne, dovada fiind ca s-a efectuat retinerea ulterioara a acestora; Apelul invocat al functionarilor banuiti din cadrul MAI la Gheorghe Papuc, fapt care a produs zvonurile despre arestarea acestuia la domiciliu; Si excluderea din componenta noului Guvern a fostului ministru de interne si a fostului director al Departamentului Vamal pot fi asociate cu responsabilitatile legate de traficul ilicit pe teritoriul Republicii Moldova; Ultima circumstanta obiectiva consta in refuzul noului ministru al afacerilor interne, de a elucida cazul traficului cu droguri, precum si de a efectua remanierea personalului de conducere al ministerului. Este posibil ca actualul ministru sa aiba sarcina doar de a musamaliza si de a continua schemele de interese ale predecesorului. Or, traficul ilicit implica o coordonare intre figurantii de la Chisinau si cei de la Tiraspol, iar fratii Mejinschi ocupa posturi cheie in structurile afacerilor interne, unul in Republica Moldova si altul in administratia regimului separatist din raioanele de est ale tarii…

Pe acest fundal, sporeste si credibilitatea altor informatii, cum ca: ar fi fost capturate nu una, ci doua masini cu droguri, dar in urma interventiilor de sus una a fost retrasa de la sediul politiei rutiere din municipiul Chisinau; transportul de droguri capturat ar fi peste al 20-lea la numar in categoria celor de zeci de milioane de euro; iar intre motivele reale ale retragerii lui Tulbure din misiunea diplomatica a Moldovei la ONU ar fi tot banuiala autoritatilor americane ca acesta ar avea implicari in traficul de droguri. Cu cat mai intransparente vor ramane aceste situatii, cu atat mai mult banuielile se vor extinde, in general, asupra autoritatilor de stat din Republica Moldova.

Deaceea, autorii prezentei initiative legislative, in numele Fractiunii “Alianta Moldova Noastra”, propun formarea Comisiei parlamentare de ancheta “Pentru elucidarea legaturii unor exponenti ai autoritatilor din Republica Moldova cu traficul de droguri”.

Declaraţia Fracţiunii AMN din 6 martie 2008 prezentata de deputatul Leonid BUJOR Declaratie-apel a liderului AMN, Serafim Urechean, pentru solidarizarea fortelor democratice