Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Guvernul comunist a organizat falimentarea producătorilor de struguri din R. Moldova

|versiune pentru tipar||
AMN / 19 septembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianţa “Moldova Noastră” reclamă ignoranţa absolută a Guvernului GRECEANÎI faţă de problemele grave cu care se confruntă viticultorii din Republica Moldova şi acuză puterea comunistă de organizarea conştientă a falimentării producătorilor autohtoni de struguri.

AMN a declarat în repetate rânduri că un cataclism mai mare decât seceta sau inundaţiile, pentru agricultura moldovenească este actuala clică coruptă şi iresponsabilă, care sub masca de comunişti au înşelat alegătorii nostalgici şi compromit instituţiile centrale ale statului. O dovadă actuală a acestui adevăr o constituie intervenţiile ilegale, contrare drepturilor omului, libertăţilor economice şi obligaţiunilor impuse de Organizaţia Mondială a Comerţului în domeniul realizării, exportului şi importului de struguri. În pofida rezultatelor înalte, obţinute în sector datorită condiţiilor climaterice bune din acest an pentru viţa-de-vie, ţăranii întâmpină dificultăţi enorme în comercializarea roadelor din cauza crizei prelungite din industria vinicolă. Iar statul, în loc să dezvolte politici de asanare, acţionează distructiv, devenind complice la falimentarea viticultorilor. În timp ce majoritatea fabricilor de vin refuză să achiziţioneze strugurii, iar unele plătesc doar cca 1,8 lei pentru soiurile albe europene şi 2,30 lei pentru cele roşii, Agenţia “Moldova-Vin” impune restricţii şi la negocierea preţurilor de export. Acest fapt compromite încheierea acestor tranzacţii, avantajoase pentru producători datorită preţului mai mare şi a achitărilor disciplinate. De asemenea, exportatorii acuză presiunea fiscală exagerată, de altfel, ca şi importatorii, care spun că li se percepe T.V.A. de 0,8 lei pe kilogram la soirile albe şi 1 leu la cele roşii. În loc să susţină domeniul, “Moldova-Vin” contribuie la distrugerea lui pe toate planurile.

Informăm opinia publică despre faptul că Asociaţia producătorilor de struguri bate alarma în legătură cu situaţia critică expusă mai sus şi cu politicile de stat contraproductive în domeniu. Liderul asociaţiei, dl Sergiu VEŞCA, a adresat o scrisoare şi în adresa Comisiei pentru agricultură şi industrie alimentară a Parlamentului. Preşedintele Comisiei, deputatul AMN, dl Valeriu COSARCIUC, încă pe 11 septembrie a solicitat Guvernului, personal Prim-ministrului, dna Zinaida GRECEANÎI, să prezinte propriile date şi măsurile întreprinse în susţinerea producătorilor de struguri. Ne exprimăm indignarea faţă de faptul, că până în acest moment reacţiile din partea executivului lipsesc, în timp ce criza se acutizează. Dacă guvernanţii vor păstra aceiaşi atitudine, producătorii de struguri ameninţă să organizeze acţiuni de protest la nivel naţional, pentru care Alianţa “Moldova Noastră” declară din start susţinerea sa totală.

În aceste condiţii, şi patronul “Sărbătorii Vinului”, anunţată pentru 11–12 octombrie, ar trebui să aibă grijă, căci anul acesta ea poate fi marcată prin cu totul alte manifestări, decât cele pompoase, pe care le programează cu cinism aceleaşi oficialităţi, care-şi bat joc de viticultori!

Centrul de Presă al AMN
Declaraţie a AMN de sprijin a protestului pedagogilor faţă de Guvernul comunist Comunicat de presă al Alianţei “Moldova Noastră”