Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În repetate rânduri şi cu diferite ocazii, inclusiv, şi de la această tribună am menţionat faptul că Codul Audiovizualului, votat de coaliţia roş-oranj are un şir de lacune foarte serioase. Este conceput în interesele PCRM şi PPCD, iar în aspectele de bază este antidemocratic şi antieuropean.
De altfel, cam toate legile votate în comun de acest parteneriat odios au drept paravan lozinci pro-europene, dar conţin “buturugi” plasate conştient pentru a răsturna “carul” reformelor democratice.
În cazul Codului audiovizualului se încalcă flagrant principala recomandare a Consiliului Europei în domeniu. Şi anume: “statele membre vor proteja autorităţile de reglementare (adică, CCA) de orice ingerinţă, în special, din partea forţelor politice”. Or, în Codul audiovizualului a fost legiferat un asemenea mecanism de selectare şi desemnare a membrilor CCA şi ai Consiliului de Observatori al Companiei Publice, încât aceste două instituţii extrem de importante să ajungă sub controlul politic total al comuniştilor şi ppcd-iştilor. Pot propune candidaturi sute de organizaţii civile, dar vor trece, tot una, numai acei aleşi în prealabil de Tcaciuc şi Roşca, care sunt apoi votaţi în Parlament de către fracţiunile PCRM şi PPCD prieteneşte şi unanim.
În condiţiile acestui Cod al Audiovizualului a devenit posibil ca Compania Naţională, adică publică, “Teleradio-Moldova” să devină mai slugarnică faţă de Guvernare decât atunci când avea statut de companie de stat.
Numai cu un asemenea Cod al Audiovizualului şi cu aşa o componenţă comunisto-ppcd-istă a CCA putea fi eliminat de pe piaţa mediatică a Republicii Moldova TVR1. Frecvenţa aceasta a fost cumpărată cu bani proveniţi din câteva zone off-shore. Dar, ca să vezi, acest lucru nu i-a deranjat şi nu-i preocupă pe provocatorii din fruntea PPCD.
Fiindcă, în rezultatul acestei conspiraţii EU TV şi-a însuşit retransmiterea unui canal al postului public din România, popular în Republica Moldova, pentru a-l folosi ca purtător pentru propaganda sa politică. Şi, în general, redistribuirea şi alocarea frecvenţelor îi ocolesc pe radiodifuzorii incomozi şi consolidează reţelele protejate de coaliţia roş-oranj.
Prevederile acestui Cod al Audiovizualului au condus la lichidarea a două posturi publice municipale în Chişinău, care reflectau opiniile întregii societăţi. În consecinţă “Antena C” a devenit un post de radio comunist până în măduva oaselor, iar fostul Euro TV s-a transformat într-un Tele-FLUX.
Prin poziţia şi comportamentul acestei componenţe a CCA, promovată de coaliţia roş-oranj, în Republica Moldova, în sfârşit a for realizată performanţa negativă de a avea posturi de radio şi tv de partid. Preşedintele PCRM, dl Voronin, deschis, în conferinţa de presă de după ultimul congres al partidului său a recunoscut că NIT-ul este al Partidului Comuniştilor. Desigur, nimic comun cu “principiile de comunicare audiovizuală” nu are politica editorială a EU TV. Şi mai au tupeu actualii conducători ai PPCD să învinuiască un post privat, Pro TV, de lipsă de echidistanţă şi obiectivitate. În timp ce ei au încălecat neruşinat Euro TV, acaparat fraudulos, de la ecranul căruia în fiecare seara blamează şi denigrează partidele de Opoziţie, promovând masiv imaginea PPCD — încă o adevărată televiziune de partid, contrar prevederilor legii.
De fapt, atacul domnului Secăreanu asupra Pro TV denotă două aspecte: în cazul concret — dorinţa de a elimina un post care nu este controlat de coaliţia de guvernare, iar, în general — evidenţiază rolul mizerabil al PPCD-ului de “turnător politic”. Interpelări, denunţuri, adresări către Procuratură, SIS, către Centrul de Combatere a Corupţiei, urmate de dosare penale, de prigoniri numai contra Opoziţiei şi a structurilor independente, cum este Pro TV. Şi nimic împotriva Puterii comuniste. OPOZIŢIE ! A cui opoziţie este PPCD? Dar această temă e pentru altă discuţie.
Aceste date concrete, această situaţie, ce atestă un regres al democraţiei în audiovizualul naţional, nu se va schimba odată cu desemnarea de azi a doi membri noi în CCA. Din cei nouă membri aleşi iniţial, cinci au fost oamenii comuniştilor (toţi înaintaţi de sindicate), trei — ai PPCD şi domnul Frumusachi. Vlad Ţurcanu şi Valeriu Frumusachi şi-au încheiat mandatul, printre altele, fiind profesionişti în domeniu. Deci, la şedinţa Comisiei parlamentare de profil, din 9 candidaturi, trebuiau să fie selectate şi propuse plenului două.
Şi aici începe spectacolul — o persoană a fost propusă din nou de Confederaţia Naţională a Sindicatelor. Ei cum credeţi, a trecut sau nu — a primit votul unanim, pentru că e promovată de PCRM. Al doilea loc e al PPCD. Fără a face mari sforţări, două organizaţii obşteşti, una condusă de deputatul Cubreacov şi alta sub semnătura deputatului Secăreanu au înaintat patru candidaţi, pentru a mima jocul de-a alternativa. Ceilalţi pretendenţi din listă — fără nici o şansă. Toţi candidaţii urmau, pe scurt, să-şi prezinte viziunile privitor la dezvoltarea audiovizualului. Personal nu-l cunosc pe domnul Ignat Vasilache. Tot ce-i posibil că-i un om instruit şi pregătit. Dar la Comisie prestaţia dumnealui a fost neconvingătoare. Mulţi alţi candidaţi au fost mai în temă, chiar şi din cei propuşi de PPCD. Dar a fost votat de către toţi reprezentanţii coaliţiei roş-oranj anume domnul Vasilache, solidar şi unanim. Cortina este trasă. Acum aşteptăm prelungirea şirului de “realizări în audiovizaul”, despre care am vorbit mai sus.
Fracţiunea AMN dezaprobă acest spectacol şi, din acest motiv, va vota contra acestui proiect de Hotărâre.
Anatol ONCEANU, deputat AMN