Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 10 decembrie 2008 s-au împlinit 60 de ani de la adoptarea Declaraţiei universale a Drepturilor Omului de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, jubileu, practic, ignorat de autorităţile centrale din Republica Moldova.
Ţara noastră a aderat la Declaraţie, dar şi la Convenţia Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. Dar situaţia democraţiei şi a statului de drept în Republica Moldova rămîne problematică, iar sub guvernarea comunistă a regresat considerabil.
Dovadă este şi faptul că suntem supuşi, în continuare, celei mai îndelungate şi ruşinoase monitorizări din istoria Consiliului Europei. Dovezi aduc şi ultimele rapoarte internaţionale: ale Amnistiei Internaţionale, ale Departamentului de Stat american (privind traficul de fiinţe umane şi tortura), ale structurilor internaţionale antidrog, ale Freedom Haus şi Articolul 19, ale Organizaţiei de Media din Europa de Sud-Est şi altele.
Evidenţiem, în mod special, adresarea recentă a celor 12 diplomaţi europeni, care au avertizat conducerea Republicii Moldova privind obligaţia ca ea să asigure respectarea mai multor standarde democratice, în special, din perspectiva alegerilor parlamentare 2009. Sunt vizate din nou problemele ce ţin de independenţa justiţiei, combaterea corupţiei, respectarea drepturilor omului, în special libertatea presei şi cea de exprimare.
Refuzul comuniştilor de a accepta calea democraţiei se vede şi în reacţiile lor obraznice la multiplele sesizări ale cetăţenilor, ale societăţii civile, ale partidelor politice, ale structurilor internaţionale, ale ambasadorilor occidentali.
Alianţa “Moldova Noastră” constată că această situaţie demonstrează, după opt ani de guvernare, lipsa de dorinţă a conducerii comuniste de a asigura drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului în Republica Moldova.
“Raportul privind respectarea drepturilor omului în 2007” prezentat de avocaţii parlamentari şi adoptat de noi în Legislativ confirmă că, citez: “în ţara noastră situaţia la capitolul respectării drepturilor omului este mai mult decît nesatisfăcătoare”, “legile nu se respectă, atât la nivel de autorităţi publice centrale şi locale, cât şi la nivel de persoane cu funcţii de răspundere”. AMN descifrează aceste persoane ca fiind conducerea de vârf.
Vă amintesc unele date din Raport, ce confirmă tendinţele negative din perioada guvernării comuniste, aflată la final. Numărul petiţiilor adresate de cetăţeni Centrului pentru Drepturile Omului au crescut, privind: limitarea accesului liber la informaţii — de la 94 în 2003 până la 238 în 2007; afectarea securităţii şi a demnităţii personale — de la 199 la 319; încălcarea dreptului la ocrotirea sănătăţii — de la 15 la 79.
Rămîne mare şi numărul de petiţii ce vizază încălcări ale accesului liber la justiţie, la asistenţă şi protecţie socială, la protecţia proprietăţii private. Este semnificativ, că, dintre categoriile sociale, cel mai des apelează deţinuţii, şomerii, pensionarii şi invalizii — atitudinea statului faţă de persoanele cel mai puţin protejate arată faţa inumană a acestei guvernări!
Trebuie să amintim aici, efectul situaţiei în care oamenii nu-şi găsesc dreptatea în ţara lor — deja în peste 130 de cazuri Guvernul Moldovei este condamnat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Iar după ce acum câteva zile ţara, din cauza fărădelegilor conducerii ei, a fost impusă la achitarea despăgubirii-record de 6,7 milioane de euro, costul total al nedreptăţilor comise de autorităţi, pe care îl plătim din buzunarele noastre, depăşeşte 160 de milioane de lei moldoveneşti.
Apropo, vom plăti 6,7 milioane euro într-un caz de încălcare a dreptului la proprietate privată la Compania Air Moldova, pe care acum comuniştii vor s-o vîndă, sau poate s-o cumpere, tot în proprietate privată.
Şi libertăţile politice sunt printre cele mai puternic afectate. Chiar recent am atestat un întreg şir de acţiuni ilegale de intimidare, presiuni efectuate asupra cetăţenilor, asupra conducătorilor de instituţii şi de autorităţi locale, în raioanele Briceni, Ocniţa, Floreşti, Sângerei, Dubăsari şi altele. Aici au fost date dispoziţii directe pentru a împiedica întâlnirile regulamentare ale deputaţilor AMN cu cetăţenii. Iar la Corjova, zilele trecute, s-a produs încă un abuz împotriva presei libere — reporterii Ziarului de Gardă au fost reţinuţi şi li s-au confiscat ilegal revistele, pe care le aveau.
Încălcări flagrante! Încălcări ale Articolului 19 a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi ale Articolului 10 din Convenţia Europeană. Încălcări ale Articolului 22 a Legii despre statutul deputatului, ale prevederilor Regulamentului Parlamentului. Ce să mai zicem şi la ce mai poate spera sub un asemenea regim cetăţeanul de rând!?.
Alianţa “Moldova Noastră” apreciază drept iresponsabilă atitudinea guvernării faţă de asigurarea respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentatele şi cere încetarea tuturor abuzurilor, în special a încălcării dreptului la liberă informare şi exprimare, a încălcări libertăţilor politice ale cetăţenilor. Comuniştii trebuie să fie conştienţi că dacă vor întreţine până la finalul mandatului lor acest monstru al fărădelegii, au toate şansele ei înşişi să devină jertfele lui!
Prezentată de deputatul AMN, Leonid Bujor