Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Argumentând aprecierile sale, S. Urechean a amintit, că fiind deputat în primul Parlament a votat Declaraţia de independenţă, şi poate confirma că în ultimii ani Puterea o deţin anume cei, care s-au opus apariţiei statului nostru. Actualul şef de stat, pur şi simplu, a fugit din Moldova la începutul anilor ‘90. Iar aliatul lui, Roşca, era un personaj mărunt în cadrul Mişcării de renaştere naţională, ale cărei idealuri, până la urmă, le-a trădat. În 2001 puterea a căzut pe mâna unor indivizi străini de interesele poporului moldovenesc. Iată de unde cinismul şi lăcomia cu care ei au distrus democraţia şi au furat ţara! Liderul AMN a chemat cetăţenii, presa şi analiştii să ceară socoteală guvernanţilor la final de mandat.
Alianţa “Moldova Noastră” a fost cea, care a reprezentant opoziţia pe durata întregului mandat şi consideră că e singura care poate raporta îndeplinirea cu cinste a angajamentelor sale faţă de electoratul democratic. AMN este principala forţă de opoziţie în societate şi în Parlament, nu pentru că aşa declară, dar pentru că aşa arată votul alegătorilor, atât de la precedentele alegeri parlamentare, cât şi de la alegerile locale din 2007. Partidul are o reprezentare de circa 20% în administraţia publică locală, faţă de cele 35 % luate în total de PCRM — acesta fiind adevăratul raport de forţe de acum doi ani. Iată de ce Serafim Urechean e sigur de preluarea puterii centrale, pornind de pe aceste poziţii şi de la faptul că AMN a dovedit fidelitate alegătorilor săi — niciodată, nici într-o situaţie, nici într-un teritoriu nu şi-a călcat cuvântul dat cetăţenilor, n-a trădat principiile asumate. Acest fapt a permis coalizarea forţelor democratice pentru a crea coaliţii de guvernare la nivel local după alegerile din 2007, iar acum AMN optează pentru semnarea unui acord preelectoral cu partidele prodemocratice şi proeuropene, care să faciliteze coalizarea postelectorală şi preluarea puterii centrale.
Alianţa “Moldova Noastră” are cea mai înaltă productivitate pe parcursul legislaturii, ce se încheie, fapt recunoscut anterior şi de doamna Ostapciuc în ziarul “Comunist”. Deputaţii Alianţei au adresat cel mai mare număr de întrebări şi interpelări structurilor executive, au prezentat peste 100 de declaraţii de poziţie pe problemele importante ale ţării. În general, pe parcursul a 4 ani totalitatea deputaţilor a înaintat circa 400 de proiecte de acte legislative. Fracţiunea AMN deţine 96 dintre aceste iniţiative, în jur de 7 de fiecare deputat, cel mai înalt indicator. Iar deputaţii PCRM sunt cei mai lenoşi, ocupând ultimul loc, cu câte 3 iniţiative proprii, în mediu.
Majoritatea absolută a propunerilor Opoziţiei au fost respinse de Putere. De exemplu, iniţiativa AMN de lichidare a consecinţelor secetei, ceea ce a condus la falimentarea unui număr considerabil de gospodării agricole. S-au tergiversat proiectele privind producerea energiei electrice din surse regenerabile şi cu privire la biocombustibil a dus la pierderea de către Moldova a unor investiţii străine directe de cca 150 milioane dolari americani. Aceeaşi soartă au avut-o şi propunerile AMN de a obliga Guvernul să pregătească depunerea cererii oficiale de aderare la UE, de a majora salariile şi pensiile în funcţie de creşterea preţurilor, de a scuti pe 5 ani ţăranii de impozitul funciar şi de a majora cu 300 milioane lei subvenţiile pentru agricultură, de a majora şi a echilibra alocaţiile de la Bugetul de stat pentru administraţiile locale, de a majora alocaţiile pentru naşterea copiilor şi salariile în sfera bugetară — pentru pedagogi, medici şi alte categorii.
Respingerea acestor şi a altor iniţiative s-a făcut neargumentat şi chiar ilegal. Iar când s-au încălcat deosebit de flagrant interesele cetăţenilor şi procedura parlamentară, am protestat vehement — de câteva ori am blocat şi tribuna Parlamentului, am sabotat raportul formal al prim-ministrului, am organizat mitinguri şi am sesizat structurile internaţionale, a menţionat Serafim Urechean.
Preşedintele Alianţei “Moldova Noastră” consideră, totuşi, că efectul principal, şi trist, al acestei legislaturi este acela al compromiterii de către coaliţia roş-oranj a procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi de standardele ei de democraţie şi de viaţă. Practic, în toate domeniile, cu care se laudă guvernanţii şi aliaţii lor, fiecare lege are montat în mecanismele ei o “buturugă mică”, ce răstoarnă carul reformei, însăşi esenţa ei. Coaliţia roş-oranj a făcut “integrare fără europenizare”, cum spun şi experţii internaţionali, a guvernat punând în capul mesei minciuna, trădarea, escrocheriile.
Cea mai simplă dovadă e, că Voronin a călcat în picioare toate angajamentele luate la alegerea sa, (privind codul audiovizualului, transmisiunile directe din Parlament, codul electoral, curtea de conturi, consiliul suprem al magistraturii, procuratura, depolitizarea funcţiei de şef al statului) şi aceasta înseamnă că s-a făcut praf din Planul Comun de Acţiuni Republica Moldova — Uniunea Europeană. Regresele se datorează votului comun al PCRM şi PPCD, din ultima perioadă a legislaturii, a atenţionat Urechean. El consideră, că acţiunile împotriva interesului naţional şi a reformelor democratice întreprinse în comun de cele două fracţiuni, de Voronin şi Roşca, repetă comportamentul lor din 1999–2000, când a fost demis guvernul şi blocată iniţiativa Uniunii Europene de a include Republica Moldova în următorul val de extindere. Apoi, acelaşi lucru s-a întâmplat la modificarea formei de guvernare, care a provocat venirea la putere a comuniştilor şi l-a adus pe Voronin în fruntea ţării.
Fracţiunea AMN, practic, în toate cazurile vizând reformele a avut poziţie separată, propriile sale iniţiative (pentru codul audiovizualului, codul învăţământului, curtea de conturi, procuratură, codul electoral, etc.) şi a refuzat să se asocieze deciziilor luate de către maşina de vot, care a subminat interesele ţării.
Deputaţii Veaceslav Untilă, vicepreşedinte al fracţiunii, şi Leonid Bugor, secretarul ei au completat liderul partidului scoţând în evidenţă alte câteva concluzii ale legislaturii. Interesele corupte au dominat deciziile coaliţiei roş-oranj. Au fost atribuite prerogative antidemocratice organelor de securitate şi s-a încălcat constant Regulamentul Parlamentului în ultimii 4 ani. Iar deputaţii AMN, pe durata mandatului, au fost aproape în toate localităţile ţării la întâlniri cu cetăţenii, pentru a cunoaşte problemele lor şi situaţia reală.
În încheiere, Serafim Urechean a accentuat cu încredere că Alianţa “Moldova Noastră”, care este acum liderul opoziţiei, va fi liderul viitoarei guvernări democratice din Republica Moldova.