Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Cetăţenii Republicii Moldova, de pe malul drept şi cel stâng al Nistrului, au acum dovada finală că reintegrarea teritorială cu Voronin şi Smirnov a fost o iluzie, spulberată pe 24 decembrie 2008.
Am urmărit cu toţii acest “spectacol al căderii”, o ultimă demonstraţie a faptului că actuala conducere a fost incapabilă să rezolve problema separatismului din raioanele de est. Este foarte credibilă şi afirmaţia că Voronin a fost împotriva unei soluţionări reale, de aceea doar a mimat acest proces timp de 8 ani, creând mai multe bariere în calea lui. În aceste condiţii, este, pur şi simplu, ofensatoare tentativa lui Voronin de a transforma o tragedie naţională în show pre-electoral. A pretins un rol dominant, dar s-a făcut de râs în faţa lumii printr-o prestaţie jalnică şi umilitoare, care a ofensat cetăţenii Republicii Moldova.
La modul obiectiv, întîlnirea lui Voronin cu Smirnov a reconfirmat incapacitatea conducerii actuale de la Chişinău de a gestiona situaţia conflictuală, de a alege modelul de negociere între “5+2” şi “2+1” şi de a pregăti eficient acţiunile importante în acest proces.
Această întrevedere trebuie privită ca un act de totalizare a întregii politici promovate de Vladimir Voronin, totalizare care indică asupra unui eşec lamentabil. Este ceva caracteristic pentru majoritatea promisiunilor electorale, făcute de actuala guvernare din Republica Moldova, care s-au dovedit nişte minciuni de amăgit alegătorii în alegerile parlamentare precedente. În loc să rezolve problema principală a ţării, pe parcursul a opt ani de mandat, Voronin şi clanul său, care a exploatat din plin această guvernare, a scos din această problemă beneficii în interes propriu şi de grup. Inclusiv, a speculat-o pentru a justifica incapacitatea de a obţine rezultatele social-economice aşteptate de populaţie, sau ratarea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova.
În numele Alianţei “Moldova Noastră” declar că soluţionarea conflictului îngheţat de pe Nistru cere, în mod tot mai evident, schimbarea actualei guvernări de la Chişinău, aplicarea prevederilor legale în vigoare şi a formatului internaţional de negocieri.
Serafim URECHEAN, Preşedinte al AMN