Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În numele Alianţei “Moldova Noastră” semnalez lipsa unor măsuri de coordonare a crizei gazelor în toate localităţile ţării, în comun cu toate nivelurile administrative. Guvernul reacţioneaza întârziat la această provocare majoră şi se limiteaza la nivelul central, la măsuri superficiale, ce vizează doar cîteva întreprinderi şi ignorează situaţia din oraşe, centre raionale şi sate dependente de alimentarea cu gaze. Autorităţile locale sunt lăsate de unul la unul cu probleme, ce le depăşesc total, fiind abandonate de Comisia specială de la Guvern, Minsterul Economiei, cel al Administraţiei Publice Locale, Serviciul de Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Agenţia de Reglementare în Energetică, Moldova-Gaz, Agenţia Rezervelor Statului şi alte instituţii centrale.
Ca să nu mai vorbim de absenţa Preşedintelui Voronin, aflat la odihnă peste hotare, cum s-a întamplat şi în alte situaţii de criză, sau de faptul că aroganţa lui în relaţiile cu ţările vecine ne închide acum posibilitatea să apelăm la ajutorul lor, cum am procedat altă dată.
De la reprezentanţii AMN din organele administraţiei publice locale de nivelul unu şi doi ştim că ele adoptă propriile soluţii pentru a reduce efectele unei catastrofe termo-energetice. Au fost făcute publice măsurile luate de Primăria Chişinău. Pot fi aduse şi exemplele oraşelor Orhei si Cahul, unde e pregătită evacuarea agentului din sistemele de termoficare pentru a preveni distrugerea lor în caz de îngheţ. Un caz specific îl reprezintă oraşul Ungheni, care are sistem centralizat de termoficare bazat exclusiv pe gaze naturale, fără posibilitatea de a trece la alt combustibil. Iar presiunea în reţea deja a scăzut de patru ori şi riscă să cadă la zero pînă vineri, ceea ce ar condamna majoritatea populaţiei din oraş la frig, chiar daca ar reveni gazele naturale. Autorităţile locale au convocat întruniri excepţionale, după care au informat autorităţile centrale, dar fără nici o reacţie. Primarul oraşului s-a văzut nevoit să adopte un şir de recomandări, pe care le-a anunţat locuitorilor la televiziunea locală. De altfel, ar fi cazul ca şi Compania publică “Teleradio-Moldova”, şi Guvernul, să instructeze populaţia cu privire la măsurile necesare de luat în cazul dispariţiei definitive a gazelor din reţele.
În general, într-o asemenea perspectivă, autorităţile centrale şi locale au nevoie de atribuţii legale suplimentare pentru gestionarea crizei, care pot fi atribuite numai prin decretarea stării de urgenţă. Cu prerogativele obişnuite, fără rezerve şi soluţii energetice, în criză de resurse financiare, organele de stat sunt, practic, în imposibilitatea de a întreprinde măsuri exepţionale pentru susţinerea populaţiei.
Răspunzând necesităţilor stringente de protecţie a populaţiei şi exprimând cerinţele conducătorilor locali, care în actuala situaţie sunt aceleaşi indiferent de culorile politice, în calitate de lider al Fracţiunii AMN în Parlament cer Guvernului să iniţieze urgent comunicarea directă cu autorităţile de toate nivelurile şi să aplice măsuri exepţionale comune, la nivel naţional.
Serafim Urechean, Preşedinte al AMN