Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Prin prezentul ne adresăm organismelor internaţionale şi europene, al căror membru este Republica Moldova, misiunilor diplomatice de la Chişinău şi organizaţiior civile antrenate în lupta pentru drepturile omului, independenţa şi echitatea justiţiei în ţara noastră.
Atragem în mod repetat atenţia asupra represiunilor în lanţ declanşate de autorităţile comuniste împotriva domnului Gheorghe Ionel, după ce el, concurând din partea Alianţei Moldova Noastră, a învins reprezentatnul PCRM şi a devenit primar în satul Vorniceni, raionul Straşeni. În general, acest caz exprimă esenţa utilizării de către comunişti a foreţelor de ordine, a procuraturii şi a justiţiei pentru distrugerea principalilor oponenţi politici. Iar, în particular, am atesta o culme a dezmăţului în ziua de 27 februarie, când Gheorghe Ionel a fost recunoscut ca nevinovat de Judecătoria Străşeni, ce a casat sentinţa de detenţie emisă împotriva lui anterior, după care forţele spciale ale CCCEC şi poliţia au înconjurat şi au luat cu asalt sediul Judecătoriei! Intenţia lor evidentă era de a-l reţine din nou pe Ionel, fără a se şti pe ce motiv, după ce fusese eliberat din sala de judecată. Susţinătorii primarului din Vorniceni s-au simţit ameninţaţi de blocada instalată de poliţişti, s-au reţinut în interiorul Judecătoriei, iar forţele speciale au luat cu asalt clădirea, lovind oameni simpli, bătrâne, rupându-le hainele şi batjocorind însăşi sala de judecată. În învălmăşeala creată Gheorghe Ionel a dispărut, fără a se şti dacă a reuşit să iasă la libertate, sau a fost luat pe neobservate de către poliţişti.
Evenimentele de la Judecătoria Străşeni vor avea urmări serioase pentru cei care le-au comandat şi le-au îndeplinit, încălcând legea şi bunul simţ. Dar ele denotă caracterul poliţienesc al guvernării comuniste, aplicarea teroarei, inclusiv împotriva instanţelor de justiţie, intimidarea judecătorilor, dacă ei au curajul de a pronunţa sentinţe independente. Şi cazul concret, şi situaţia generală, pe care am descris-o, ne determină să-i chemăm pe cei, care monitorizează drepturile omului şi funcţionarea justiţiei să facă presiunile necesare pentru respectarea acestora de către autorităţile centrale ale Republicii Moldova.
Este evident şi faptul că în condiţiile unui regim cvasi-totalitar, posibilitatea de a desfăşura alegeri libere devine din ce în ce mai utopică.
Veaceslav Untilă, Prim-vicepreşedinte al AMN