Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Alianta “Moldova Noastra” apreciaza ca procedura de validare a scrutinului de la 5 aprilie 2009 a fost in favoarea comunistilor si impotriva principiilor de alegeri corecte, libere si legitime. Curtea Constitutionala (CC) a ignorat demonstrativ dovezile aduse de opozitie privind falsificarea semnificativa a rezultatelor, fapt ingrijorator si care trezeste indignare. Consideram hotararile ei ca fiind preconcepute si superficiale, altfel era imposibil ca deliberarea finala asupra unei chestiuni complexe si controversate sa fie limitata la o jumatate de ora.
Numai Alianta “Moldova Noastra” a prezentat peste 5000 de falsificari si incalcari evidente, insotite de peste 20 de kilograme de copii ale documentelor justificative. Ele au rezultat in urma verificarii listelor electorale si a semnalelor de la cetateni doar in 28% din sectiile de votare din raza a 15 raioane. Avand in vedere rata de confirmare a incalcarilor, AMN estimeaza ca in raioanele respective numarul voturilor falsificate poate depasi 20 de mii, iar in total pe tara poate atinge 60–100 de mii, insumand descoperirile facute de toate partidele de opozitie.
Fiind constient modul, in care pot fi gasite fraudele, Partidul Comunistilor a folosit toata influienta sa pentru a restrange posibilitatea de a verifica listele electorale. Cu acest prilej ne-am convins inca o data de controlul politic instituit de putere pe parcursul ultimilor 8 ani asupra sistemului judecatoresc, a organelor de drept, a autoritatilor electorale, a autoritatilor din domeniul mass-media, etc. Insasi Curtea Constitutionala, care a desconsiderat cerintele altor concurenti electorali, s-a grabit sa dea curs exclusiv solicitarilor venite din partea liderului comunistilor. In acest context, si propunerea de renumarare a voturilor a fost un tertip pentru a prejudicia verificarea listelor electorale, pentru a sustrage atentia opiniei publice interne si internationale de la adevaratele incalcari, dar si pentru a comite noi mistificari. Astfel, a fost majorat numarul total de alegatori din Republica Moldova (de la 2,586 mln la 2,704 mln). Au fost modificate datele in majoritatea absoluta a proceselor verbale de la sectiile de votare, fapte controversate si neelucidate datorita situatiei confuze create in Republica Moldova.
Revenind la rolul Curtii Constitutionale, hotararile ei nu pot fi contestatate, totusi, decat in plan moral si profesional. In acelasi timp, dovezile de falsificare a alegerilor sunt semnificative si vor face ca puterea comunistilor sa fie considerata nelegitima, bazata pe furtul masiv de voturi!