Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Cei patru miniştri delegaţi în actualul Guvern de către Alianţa Moldova Noastră şi-au prezentat rezultatele unui an de activitate în cadrul unei conferinţe de presă. Miniştrii AMN au fost însoţiţi în faţa presei şi a colegilor de partid de către liderul partidului.
Serafim Urechean a declarat: Partidului nostru i-au revenit spre administrare domeniile de cea mai înaltă responsabilitate. Este regretabil termenul extrem de scurt acordat actualuli Guvern pentru a gestiona treburile ţării, însă, în pofida acestui fapt, s-a reuşit de făcut lucruri extrem de mari, a apreciat preşedintele AMN. El a adus drept prim argument faptul, că a fost evitat declinul economic, evoluţia creşterii fiind de la minus 7 la sută în rezultatul guvernării comuniste la plus 5,6 la sută din Produsul Intern Brut după un an de guvernare democratică. Contribuţia miniştrilor AMN a fost una esenţială, a arătat Serafim Urechean, dovedind că AMN are întreaga capacitate de a guverna ţara. El a conchis că miniştrii delegaţi în executiv şi-au îndeplinit cu responsabilitate angajamentele şi că, în pofida unor disensiuni inerente guvernării de coaliţie, partidul îşi face datoria şi merge înainte.
Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a raportat că timp de un an a promovat politici de deschidere către producător pentru a transforma agricultura într-o adevărată locomiotivă a econnomiei naţionale. În primele şase luni de guvernare, agricultura a înregistrat o creştere de 11,5 la sută, a menţionat ministrul. Circa 2 la sută din creşterea per ansamblu a PIB-ului îi revine complexului agro-alimentar. Cosarciuc consideră că s-a reuşit eliminarea unui şir de restricţii la exportul băuturilor spirtoase, a cerealelor, a produselor de origine vegetală, s-a majorat şi au fost achitate disciplinat subvenţiile pentru agricultori, au fost reduse datoriile procesatorilor faţă de viticultori, se înregistrează e deschidere fără părecedent către fondurile financiare comunitare şi internaţionale.
Ministrul Educaţiei, Leonoid Bujor, a punctat elaborarea şi dezbaterea largă în societate a proiectului Codului Educaţiei, majorarea cu circa 24 la sută a salariului pedagogilor şi cu peste 50 la sută a salariului profesorilor universitari, reabilitarea domeniului educaţional printr-un şir de acţiuni în vederea îmbunătăţirii calităţii educaţiei. “Potrivit unor sondaje de dată recentă, a spus ministrul, educaţia a revenit pe primul loc în topul încrederei pe care o manifestă populaţia, lucru care nu s-a întîmplat de foarte mult timp.”
Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, a declarat că în condiţiile în care peste 60 la sută din totalul investiţiilor mondiale îi revin domeniului pe care îl gestionează, sarcina a fost de a pune în serviciul ţării întregul potenţial tehnologic de care dispune Republica Moldova. “Într-o perioadă de timp foarte scurtă majoritatea cetăţenilor noştri au obţinut acces la un şir de servicii fără de care astăzi omenirea îşi imaginează cu greu prezentul şi viitorul. Internetul a ajuns în sate şi este pe larg utilizat în şcoli şi în alte instutişii sociale. Lansată încă în anul 2007 de către deputaţii AMN, anul acesta, prin participarea noastră la guvernare a fost posibilă luarea unei decizii pentru a se permite ca prima documenare pentru fiecare cetăţean să fie gratuită.” Ministrul Oleinic a mai spus că datorită eforturilor ministerului pe care îl conduce, începînd cu 1 ianuarie 2011, cetăţenii vor plăti doar jumătate din costul paşapoartelor biometrice, care se prevedea iniţial.
Victor Osipov, Viceprim-ministru pentru reintegrare, Alianţei Moldova Noastră i-a revenit în admiinstrare cea mai dureroasă problemă — problema separatismului din raioanele de est ale Republicii Moldova. “Primii paşi pe care i-am întreprins au vizat identificarea problemelor dar şi a soluţiilor pentru a se reveni la masa negocierilor. S-a cerut şi se cere o schimbare de atitudine — de la cea bazată pe confruntare, la una bazată pe constructivism”, a spus Osipov. În perioada aflării noastre la guvernare s-a reuşit prelungirea pe un termen nelimitat a documentării gratuite a populaţiei din stînga Nistrului, unde avem aproape 300 mii de cetăţeni, înregistrarea agenţilor economici din regiune în spaţiul juridic al Republicii Moldova, numărul lor depăşind 660 de întreprinderi. S-au reluat întrunirile formatului “5+2”, se pune punct la “războiul feroviar” prin reluarea circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Tiraspol-Odesa, este în plin proces de pregătire reconectarea sistemelor de telefonie fixă de pe cele două maluri ale Nistrului, a comunicat Vicepremierul pentru reintegrare.
În finalul conferinţei de presă, Preşedintele AMN, Serafin Urechean, a insitat asupra faptului că partidul reprezintă un factor de stabilitate în Alianţa pentru Integrare Europeană. Am propus iniţial să mergem în alegerile curente cu o listă comună a Alianţei. Din păcate, colegii noştri au respins acest lucru. În situaţia aceasta Alianţa Moldova Noastră va merge pe cont propriu în alegerile parlamentare anticipate, sprijinindu-se pe convingerea că şi-a făcut întotdeauna şi îşi va face în continuare datoria, a declarat Serafim Urechean.
Sursa: www.amn.md