Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

PNL si MAE au propus revenirea la modificarile recente ale legislatiei electorale

|versiune pentru tipar||
PNLMAE / 11 decembrie 2008

Astazi, in plenul sedintei, deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a propus sa fie inclusa pe ordinea de zi, pentru a fi examinata in regim de urgenta, initiative legislativa nr.3416, din 10.12.08, depusa Biroului Permanent al Parlamentului impreuna cu Ion Neagu, deputat reprezentind Miscarea Actiunea Europeana, care vizeaza modificarea unor acte legislative, in sensul coboririi pragului electoral, posibilitatea crearii blocurilor electorale si accesul in Parlament al cetatenilor R.Moldova cu cetatenie multipla. Pe blogul www.pavlicenco.md, Vitalia Pavlicenco specifica faptul ca ii are in vedere, in special, pe cei cu cetatenie romana, pentru ca interdictia ii vizeaza, in mod indubitabil, pe romani.

In “Expunerea de motive”, care insoteste proiectul de lege, semnatarii initiatvei sustin ca, in conformitate cu actele internationale, statul trebuie sa le garanteze tuturor cetatenilor sai, fara discriminare, inclusiv celor care mai detin si cetatenia altor state, exercitiul plenar al drepturilor si libertatilor cetatenesti. Iar Parlamentul R.Moldova ar trebui sa revizuiasca aceasta norma cu atat mai mult cu cit exista, in acest sens, si o recenta Hotarire a CEDO. Referitor la prag si blocuri electorale, autorii initiativei legislative mentioneaza ca partenerii europeni ai R.Moldova au retinut atentia forului legiuitor de la Chisinau ca, in conditiile unei democratii inca firave, acele amendamente sint premature si au recomandat Parlamentului revenirea la situatia anterioara. Vitalia Pavlicenco si Ion Neagu apreciaza ca pentru sistemul electoral din R.Moldova s-ar potrivi un prag electoral de 3–4%.

In documentul ce insoteste proiectul de lege se mentioneaza ca, “in temeiul art.73 din Constitutie si in conformitate cu prevederile art. 47(44) din Regulamentul Parlamentului, se inainteaza, cu titlu de initiativa legislativa, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative” si i se solicita presedintelui Parlamentului sa dispuna declansarea procedurilor de examinare si dezbatere a acestuia in comisia de profil si in plenul Parlamentului.

Pe blogul sau, Vitalia Pavlicenco explica motivul depunerii initiativei legislative, subliniind ca cei care se cred foarte “siguri pe judet” si cred ca vor trece usor pragul electoral de 6 la suta, ar trebui sa nu uite ca, intr-o societate aflata intr-un regim dictatorial, orice e posibil si ca pot pierde unele formatiuni politice mai consolidate — nu pentru ca nu vor fi acumulat voturi, ci pentru ca cei de la Putere sint prea insurubati in ideea de a nu permite o majoritate parlamentara anti/necomunsta, demonstrind ca pot actiona fara nici un fel de scrupule, calculele facindu-le nu dupa alegeri, ci in timpul alegerilor…

“Comunistii — afirma Vitalia Pavlicenco — se tem numai de o Opozitie unita. Coalitia comunisto-pepecedista se teme de unirea Opozitiei. Pe noi, aceasta unire ne intereseaza in sensul in care sintem convinsi — si nu numai noi — ca doar in cazul unificarii efortului electoral al Opozitiei s-ar putea rezista: 1) in fata planurilor de reperpetuare a comunistilor la putere; 2) in fata falsificarilor masive, care se pun la cale; 3) in fata piedicilor ce vor fi puse de Ministerul Justitiei, Comisia Electorala Centrala; 4) in fata unei justitii controlate; 5) in fata respingerii cetatenilor cu dubla cetatenie, care au deja dreptul, in baza Hotaririi CEDO sa fie validati pentru Parlament, daca ajung pe masa CEC; 6) in fata pericolului de aducere a unor subiecti electorali la rezultatul 5,99 la suta; 7) in fata pericolului redistribuirii votului nu numai prin participarea fortelor de dreapta dispersate, dar si a unui numar maricel de forte zise centriste sau de forte camuflate de stinga”.

Speakerul Marian Lupu nu a supus votului includerea pe ordinea de zi a acestei initiative legislative, sugerind sa fie propusa pentru a fi introdusa vineri pe agenda Legislativului pentru urmatoarea saptamina.

Declaraţie comună a PNL şi MAE în legătură cu refuzul autorităţilor comuniste de a prelungi licenţa de emisie a Canalului de televiziune Pro TV-Chişinău Şi-a început activitatea Consiliul de Coordonare al MAE-PNL