Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Duminică, 8 iunie, în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor, a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Mişcării Acţiunea Europeană. De rând cu membrii Consiliului Naţional, la şedinţă au fost prezenţi reprezentanţii Forului Tineretului European, Forului Femeilor Europene şi alţi invitaţi.
Discuţiile s-au axat pe analiza situaţiei social-politice din Republica Moldova şi rolul MAE în societate în actualele condiţii. Concomitent participanţii la şedinţă au discutat despre mersul pregătirilor către Congresul al II-lea extraordinar al Mişcării Acţiunea Europeană, care este programat pentru ziua de 29 iunie 2008.
În alocuţiunea sa Anatol Petrencu, preşedintele MAE, prof. univ., dr. hab., a făcut o trecere în revistă a situaţiei social-politice din ţară, punând accent pe politica antidemocratică promovată de actuala guvernare, politică ce contravine cursului pro-european al ţării noastre. Referindu-se la activitatea curentă a MAE, A. Petrencu a menţionat, în mod deosebit, crearea la 9 mai, de Ziua Europei, a Forului Tineretului European, extinderea Forului Femeilor Europene — ambele organizaţii interne ale MAE.
Pe parcursul ultimelor luni MAE a făcut mai multe declaraţii, prin care a luat atitudine faţă de problemele stringente cu care se confruntă Republica Moldova, organizând cu regularitate conferinţe de presă. MAE este tot mai prezentă în mass-media locală şi republicană, fapt ce denotă creşterea rolului şi popularităţii formaţiunii.
Referitor la pregătirea pentru alegerile din 2009, preşedintele MAE a menţionat că guvernarea comunistă face tot posibilul ca şi după 2009 să rămână la putere. Recent au fost modificate “Legea privind partidele politice” şi “Codul electoral”. Conform acestora au fost interzise blocurile electorale şi a fost ridicat pragul electoral până la 6 %. În opinia noastră aceasta este o măsură discriminatorie şi antidemocratică şi are drept scop îngrădirea accederii în Parlament a partidelor pro-europene.
MAE consideră că în campania electorală din 2009 trebuie unite forţele tuturor partidelor de dreapta. Scopul nostru comun trebuie să fie nu doar accederea în Parlament, ci răsturnarea actualei guvernări şi revenirea la normalitate. În acest sens conducerea MAE şi-a expus poziţia în mass-media şi a iniţiat discuţii cu partidele democratice în vederea participării în comun la viitoarele alegeri. Această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către participanţii la şedinţă.
A. Petrencu a menţionat că în scopul ajustării conformării MAE la noua “Lege privind partidele politice”, este necesar ca la Congres să fie operate modificări la Statut. Or, Congresul este unicul organ abilitat de a face acest lucru.
În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul Ion Bouroş, preşedintele organizaţiei teritoriale Nisporeni, Ana Bejan, preşedintele organizaţiei teritoriale Soroca, ex-prefect de Soroca, ex-deputat, Eugen Ostroveţchi, preşedintele organizaţiei teritoriale Ocniţa, Petru Beneş, preşedintele organizaţiei teritoriale Edineţ, Iurie Tănase, membru al Consiliului Naţional al MAE, consilier orăşenesc Soroca, Mihai Fălişteanu, preşedintele organizaţiei teritoriale Făleşti şi alţii. Vorbitorii au susţinut conducerea MAE în eforturile acesteia de consolidare a forţelor politice de dreapta în vederea asigurării victoriei partidelor naţionale, democratice şi pro-europene la următoarele alegeri parlamentare.