Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a participat vineri, 13 iunie curent, în scuarul Gării Feroviare la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor din 1941. Acţiunea a fost prilejuită de împlinirea a 67 de ani de la primul val de deportări organizate de regimul criminal sovietic a băştinaşilor de la Est de Prut. La manifestaţie au participat circa 150 de persoane: deportaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, deputaţi şi un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei. Printre invitaţi a fost şi conducerea de vârf al Republicii Moldova, însă aceştia au refuzat prezenţa.
Cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere şi au aprins câte o lumânare pentru sufletele celor decedaţi în timpul deportărilor. Ulterior au fost depuse flori în locul unde va fi construit un monument în memoria represiunilor regimului comunist.
MAE a fost reprezentată la manifestaţia de comemorare de Igor BERCU — vice-preşedinte, Andrei COVRIG — vice-preşedinte, Mariana ŢĂRANU — secretar-general, Constantin LĂPUŞNEANU, Maria LUNGU — membri ai Biroului Permanent, Victoria CIOBANU, Dina IVANOVA — membri ai Forului Tineretului European, însoţiţi de un grup de simpatizanţi.
MAE constată, că atât în 1941, cât şi în 1949 autorităţile criminale comuniste au deportat în regiunile îndepărtate ale URSS pe cei mai destoinici fii şi fiice ale băştinaşilor, consecinţele acestor deportări se resimt şi astăzi din plin.
MAE condamnă politica de sorginte totalitară promovată de faţă de mii de familii absolut nevinovate care au fost supuse represiilor.
MAE cere Parlamentului Republicii Moldova să adopte o Lege specială ce ar prevedea restituirea plăţii reale a bunurilor celor supuşi represiilor.
Potrivit datelor oficiale, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost ridicate şi trimise în gulaguri 13.470 de familii de moldoveni, sau 22.648 de persoane, dintre care aproximativ două treimi erau femei şi copii.