Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Duminică, 6 iulie 2008, în satul Costuleni, raionul Ungheni, Mişcarea Acţiunea Europeană a organizat un miting întru susţinerea semnării de către guvernul Republicii Moldova a “Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu România”.
La miting au luat parte peste 150 de manifestanţi din sat, precum şi din Ungheni, Nisporeni şi Chişinău.
Mitingul a fost deschis cu cuvinte de salut pentru cei prezenţi de către moderatorul adunării — Marin Plugaru, membru al Biroului Permanent al MAE, originar din Costuleni. Asupra subiectului propus s-au pronunţat Anatol Petrencu — preşedinte al MAE, profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe istorice, Zoia Jalbă — vicepreşedinte al MAE, preşedintele Forului Femeilor Europene din cadrul MAE, deputat, Ion Neagu — vicepreşedinte al MAE, deputat, Cornel Prepeliţă — membru al MAE, consilier raional Ungheni, Ion Rotaru — membru al Consiliului naţional al MAE, Ion Rusu, locuitor din Costuleni, Aurica Percic — vicepreşedinte al Forului Tineretului European din cadrul MAE, Lazăr Bozut — membru al MAE, pensionar din Nisporeni.
Toţi vorbitorii au criticat cu duritate politica antinaţională a conducerii statului şi au pledat pentru semnarea de către guvernul R. Moldova a “Convenţiei privind micul trafic la Frontieră cu România”. Adunarea a adoptat prin vot unanim următoarea rezoluţie.
mitingului organizat în satul Costuleni, raionul Ungheni, de către Mişcarea Acţiunea Europeană, întru susţinerea semnării de către guvernul Republicii Moldova a “Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu România”.
Noi, participanţii la miting, constatăm cu stupoare că Guvernul Republicii Moldova nu doreşte să semneze “Convenţia privind micul trafic la frontieră cu România”, act care trebuia semnat încă în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, şi care stabileşte cadrul legal pentru semnarea de către statele UE a unor acorduri bilaterale privind micul trafic la frontiera cu state terţe.
Actuala guvernare condiţionează semnarea Convenţiei menţionate cu încheierea Tratatului de bază şi a Acordului de frontieră cu România, o condiţie cu conotaţii politice care nu are nimic în comun cu acest document cu aspect umanitar.
Pentru a camufla nedorinţa conducerii statului de a semna acordul, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene afirmă ca va cere României ca întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cel al Transnistriei, să fie declarat zonă de frontieră. Evident, capii de la MAEIE ştiu ca această chestiune este o prerogativă a Comisiei Europene, însă recurge la diferite tertipuri bolşevice în încercarea lor de a induce opinia publică în eroare.
În 2007 Ucraina a semnat deja un acord similar cu Ungaria, care simplifică libera circulaţie pentru persoanele din 244 localităţi ungare şi 384 localităţi ucrainene, finalizând în acest scop negocierile şi cu Polonia. La fel şi Federaţia Rusă negociază cu Letonia şi Lituania acorduri similare. Moldova, ca şi altă cortină de fier — Bielorusia — nu întreprinde nimic.
Forţelor comuniste, antinaţionale şi antiumane, care se află la putere de aproape un deceniu, le este frică că moldovenii, mergând peste hotare în ţări democratice, vor înţelege, prin comparaţie, în ce fel de stat îşi duc existenţa şi nu-i vor mai susţine pe comunişti în viitoarele alegeri.
Conducerea comunistă a statului nu vrea să semneze Convenţia nominalizată şi din motivul de a nu supăra Rusia care alimentează românofobia populaţiei filoruse din R. Moldova, mai ales a celei din Transnistria.
Noi, participanţii la miting, declarăm ferm că avem tot dreptul
Noi, participanţii la miting, în această zi de doliu, zi în care cu 59 de ani în urmă regimul instaurat de partidul comunist a deportat bunicii, părinţii, fraţii, surorile şi copii noştri,
CEREM guvernării actuale — succesoarea acelui regim odios şi criminal, — să semneze necondiţionat şi cât mai urgent, “Convenţia privind micul trafic la frontieră cu România”.