Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 1 septembrie 2009 se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova prin care s-a decretat că limba română se foloseşte în toate sferele vieţii politice, economice, sociale şi culturale. Legea istorică cu nr.3465-XI adoptată de Sovietul Suprem al RSSM a fost pe atunci o mare cucerire a băştinaşilor, fapt care a creat o atmosferă lingvistică favorabilă ca limba noastră să se simtă la ea acasă.
Mai apoi, pentru limbă s-a murit. Ori cei care au organizat baia de sânge pe Nistru în 1992 au fost mai întâi împotriva limbii şi mai apoi împotriva noastră.
Mişcarea Acţiunea Europeană este ferm convinsă că două decenii au fost o perioadă suficientă de a realiza integral dispoziţiile acestei legi. Constatăm cu regret că, dispoziţiile legii menţionate sunt frecvent neglijate şi exemple de nerespectare a ei se întâlnesc la tot pasul. Este suficient să ieşi pe străzile oraşelor şi chiar satelor noastre şi să te convingi că legea cu privire la funcţionarea limbilor se încalcă cu neruşinare. Se admit încălcări în publicitate (stradală şi în mijloacele de informare în masă), eliberarea bonurilor de casă în unităţile de comerţ, întocmirea unor acte normative numai în limba rusă (Bălţi, Găgăuzia etc.). La multe întreprinderi (bănci comerciale, magazine, Moldova Gaz, Apă-Canal Chişinău etc.) limba de lucru este limba rusă, iar unii lucrători ai acestora devin agresivi când cetăţenii le solicită informaţii şi explicaţii în limba de stat.
În instituţiile de învăţământ alolingve limba română se studiază ineficient şi absolvenţii acestor instituţii, cu mici excepţii, comunică anevoios în limba română şi respectiv nu se pot încadra în activitatea socială. Mai mult ca atât în calitatea lor de cetăţeni şi participanţi ai vieţii politice şi sociale ei sunt lipsiţi de posibilitatea de a înţelege doleanţele majorităţii populaţiei, ori nu comunică cu aceştia şi folosesc ca principale surse de informare presa şi mass media străină.
MAE constată că în Republica Moldova nu există o autoritatre publică care să supravegheze executarea dispoziţiilor Legii privind funcţionarea limbilor şi aceasta fiind cauza principală care a dus la actuala stare de lucruri.
Mişcarea Acţiunea Europeană va întreprinde o serie de măsuri de asigurare a respectării legislaţiei lingvistici, inclusiv prin sensibilizarea opiniei publice, evidenţierea persoanelor cu funcţii de răspundere, întreprinderilor şi organizaţiilor care nu respectă dispoziţiile legale, precum şi apelarea la justiţie.
MAE face apel la autorităţile publice centrale şi locale ale statului nu numai să readucă în actualitate problema studierii limbii române de către alolingvi, dar şi să asigure respectarea strictă a acestei legi de către toţi participanţii la viaţa socială.
Preşedintele MAE,
Anatol Petrencu