|||
Mişcarea Acţiunea Europeană a lansat astăzi forumul de discuţii libere şi liberale “Priorităţile guvernării democratice”. Forumul poate fi accesat pe internet, la adresa http://www.forum.ae.md.
Forumul este deschis tuturor celor care doresc să discute despre priorităţile guvernării democratice şi vor să facă propuneri privind măsurile care trebuie puse în aplicare imediat de noul guvern. Forumul este deschis şi tuturor celor care vor să semnaleze acte de corupţie, abuzuri la care au fost supuşi sau greutăţile de care se lovesc în viaţa de zi cu zi.
Mişcarea Acţiunea Europeană a demarat acţiunea dezbaterii priorităţilor guvernării la scurt timp după ce rezultatele alegerilor au fost cunoscute, când devenise clar că regimul comunist aparţine trecutului.
MAE propune, în acest moment, partidelor democratice care au acces în Parlament, un set de 10 măsuri care ar trebui aplicate în următoarele luni. La acestea se vor adăuga propunerile venite din partea cetăţenilor şi care vor fi dezbătute pe forum.
Vă reamintim că cele 10 priorităţi propuse de MAE sînt:
- Cercetarea tuturor infracţiunilor de Mare Corupţie, prin înfiinţarea unui organism unic, independent financiar şi nesupus politic, responsabil cu anchetarea faptelor de corupţie.
- Reformarea de urgenţă a SIS, ca organ represiv de poliţie politică, şi transformarea sa într-un serviciu naţional supus prevederilor constituţionale privind respectarea drepturilor omului.
- Reformarea structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin transformarea lor, dintr-un aparat de opresiune, în servicii neînregimentate politic, responsabile cu apărarea şi siguranţa cetăţeanului.
- Înfiinţarea unei comisii mixte de anchetă pentru elucidarea cauzelor care au stat la baza evenimentelor din 7 aprilie curent, formată din delegaţi ai Uniunii Europene, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor politice din Republica Moldova.
- Eliminarea de urgenţă a regimului ilegal şi abuziv de vize pentru cetăţenii români.
- Acordarea de facilităţi pentru investitori autohtoni şi din afara ţării, inclusiv prin asigurarea unui cadru stabil şi sănătos pentru atragerea de proiecte în Republica Moldova.
- Începerea procedurilor oficiale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
- Asigurarea, prin mijloace logistice şi legislative a independenţei şi funcţionalităţii mass-media în Republica Moldova şi depolitizarea mass-media de stat: televiziunea şi radioul.
- Sprijinirea organizaţiilor non-profit responsabile cu apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, precum şi promovarea programelor de reabilitare a celor abuzaţi în timpul regimului comunist.
- Depolitizarea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.
Serviciul de presă al MAE