Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mişcarea Acţiunea Europeană salută rezultatele vizitei la Bruxelles a Primului ministru al Republicii Moldova, domnului Vlad Filat şi Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, domnului Iurie Leancă. Considerăm că direcţia strategică a Republicii Moldova este integrarea euro-atlantică şi toate eforturile depuse de noua conducere a statului nostru în acest sens sunt şi vor fi susţinute de MAE.
Constatăm că aflarea R. Moldova în componenţa Comunităţii Statelor Independente (CSI) frânează procesele integraţioniste europene. Am constatat, că CSI a fost creată cu scopul salvării fostului Imperiu sovietic, destrămat în 1991, că proiectele aprobate în cadrul acestei comunităţi de state nu au fost realizate, iar mecanismele comunitare sunt amorfe. Ceea ce este viabil în cadrul CSI — sunt relaţiile bilaterale între componentele comunităţii respective.
În timp ce mai multe ţări postcomuniste au devenit deja membre ale UE, beneficiind din plin de avantajele aflării în spaţiul european de securitate şi prosperitate, RM rămâne ostatică a Federaţiei Ruse în cadrul CSI, limitându-se la o retorică prooccidentală, ne-acoperită de acţiuni concrete de ordin diplomatic, legislativ şi economic. Constatăm cu îngrijorare că unele partide politice care au acces în Parlamentul de la Chişinău după scrutinul anticipat din 29 iulie 2009 pledează pentru menţinerea Republicii Moldova în CSI.
MAE constată:
Nu este un secret că CSI a devenit un mecanism prin intermediul căruia Rusia îşi menţine influenţa în spaţiul ex-sovietic, celelalte foste “republici-surori” fiind lipsite treptat de mai multe beneficii de care se bucurau cândva.
În aceste condiţii, ne pronunţăm pentru abandonarea CSI şi concentrarea exclusivă pe efortul de integrare a Republicii Moldova în UE. CSI şi UE reprezintă două procese integraţioniste distincte, chiar contradictorii, şi, în consecinţă, Republica Moldova va fi nevoită să opteze, în cele din urmă în favoarea uneia din ele.
Cerem noii guvernări să demonteze sârma ghimpată de la frontiera Republicii Moldova cu România la Prut, ca simbol al războiului rece şi împărţirii Neamului.
Solicităm Guvernului V. Filat să abandoneze ideea semnării unui Tratat de bază bilateral cu România acesta fiind o concepţie perimată comunistă şi propunem semnarea unui tratat de frăţietate şi Integrare Europeană.
Ţinând cont de faptul că noua guvernare — Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) şi-a formulat drept scop integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană considerăm că a venit timpul să fie pusă problema ieşirii ţării noastre din CSI. Cel mai potrivit prilej pentru aceasta va fi tocmai Summit-ul CSI ce se va desfăşura la Chişinău în perioada 8–9 octombrie 2009. Odată cu transmiterea preşedinţiei CSI, exercitate în prezent de Republica Moldova, către Federaţia Rusă, considerăm necesară depunerea cererii de ieşire a Republicii Moldova din numita organizaţie internaţională.
Mişcarea Acţiunea Europeană cheamă opinia publică din Republica Moldova să participe activ la dezbaterile privind acest subiect, iar în zilele reuniunii CSI la Chişinău, Mişcarea Acţiunea Europeană va organiza mitinguri şi pichetări în susţinerea acestei idei.
Anatol Petrencu,
preşedintele MAE