Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mişcarea Acţiunea Europeană solicită constituirea de urgenţă a comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor violente de la 7 şi 8 aprilie a.c., în urma cărora sute de tineri au fost maltrataţi şi arestaţi abuziv, trei dintre aceştia şi-au pierdut viaţa, iar Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost distrusă.
Mişcarea Acţiunea Europeană face un apel în acest sens către parlamentarii Alianţei pentru Integrare Europeană să se mobilizeze şi să aprobe proiectul de constituire a comisiei de anchetă, chiar în prima şedinţă de lucru a Legislativului. MAE aminteşte că, la 6 luni de la cea mai gravă încălcare a drepturilor omului din istoria Republicii Moldova, cei care au orchestrat evenimentele violente de la 7 aprilie se ascund încă în culisele politicii moldoveneşti. Or, locul acestora este în sala de judecată, iar responsabil să asigure investigarea, în condiţii democratice, a modului în care s-au produs abuzurile din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău este Parlamentul Republicii Moldova.
A amîna anchetarea acestor infracţiuni, produse în ultimele luni de guvernare comunistă, ar însemna tolerarea nejustificată, chiar de către reprezentanţii formaţiunilor democratice în Parlament, a abuzurilor îndreptate împotriva cetăţenilor Republicii Moldova.
Reamintim că Mişcarea Acţiunea Europeană a solicitat în repetate rînduri constituirea unei comisii de anchetă parlamentară privind modul în care au fost produse violenţele la 7 şi 8 aprilie a.c. Mai mult, la 16 iulie curent, MAE a solicitat în mod expres elucidarea, prin investigaţie parlamentară, a împrejurărilor în care a fost distrusă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Suspectăm în continuare că arderea celui mai important act din istoria modernă a statului nostru a fost un rezultatul unei diversiuni electorale a PCRM.
Serviciul de presă al MAE