Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Alegerea drumului care duce către integrarea în Uniunea Europeană reprezintă pentru Republica Moldova o şansă istorică. România sprijină acest drum al Moldovei pentru că România şi Republica Moldova trebuie să se regăsească împreună în Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul PPE Sebastian Bodu în cadrul unei dezbateri organizate, vineri, 6 noiembrie curent, de Mişcarea Acţiunea Europeană.
Sebastian Bodu consideră că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este simplă, fiind necesară parcurgerea etapelor obligatorii, dar “avantajele financiare obţinute prin accesarea fondurilor de pre-aderare reprezintă un stimulent financiar indispensabil, mai ales pe fondul recesiunii economice care a afectat serios ţara”. Europarlamentarul PPE a remarcat faptul că cei 8 ani de guvernare comunistă au sărăcit ţara, lăsând un deficit bugetar de 17%. El a salutat încheierea acordului cu FMI însă a atras atenţia că acordul “nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de atragere de noi finanţări”. “Consider că toate forţele democratice din Republica Moldova, fie că se află în Parlament sau în afara lui, trebuie să pună umărul la îndeplinirea ţintelor stabilite şi reformarea instituţiilor statului. Una dintre reformele necesare este aceea din domeniul justiţiei şi afacerilor interne, combaterea corupţiei şi securizarea frontierelor fiind indispensabile atât pentru progresul economic, cât şi pentru a asigura ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care vor călători în UE.”, a declarat Sebastian Bodu.
Europarlamentarul român consideră că Republica Moldova trebuie să urmeze exemplul României în combaterea corupţiei. “Ştiu că MAE a avut în campania electorală din primăvară un program de luptă împotriva corupţiei la care au aderat mai multe partide, inclusiv cele aflate acum la guvernare. Ar fi ideal dacă s-ar crea o strategie naţională de luptă împotriva corupţiei, strategie care să fie asumată de toate partidele”, a declarat Sebastian Bodu. El a arătat că Republica Moldova ar trebui să creeze organisme de genul celor înfiinţate în România, şi a dat exemplul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cadrul Parchetului General din România.
Pe de altă parte, Sebastian Bodu a arătat că Republica Molodva a avut în preşedintele Traian Băsescu un susţinător permanent şi un aliat pentru democraţie şi integrare europeană. “De aceea, cred că e foarte important ca cetăţenii români din Republica Moldova să îşi exercite dreptul de vot în favoarea celui care a dovedit că se implică pentru binele Moldovei. Traian Băsescu a fost un preşedinte foarte activ în politica externă şi nu a închis ochii la ce se întâmpla la Chişinău aşa cum ar fi făcut-o alti politicieni cu prea multă diplomaţie. Preşedintele României a condamnat public încălcarea drepturilor omului, a făcut demersuri concrete pentru integrarea europeană a Moldovei, a simplificat procedurile de redobândire a cetăţeniei române şi multe altele. Îi îndemn pe toţi cei care pot vota în Republica Moldova să voteze în continuare pentru Traian Băsescu”, a declarat Sebastian Bodu.
Referitor la evenimentele din 7 aprilie curent, europarlamentarul PPE şi-a exprimat speranţa că vinovaţii pentru abuzurile comise vor fi identificaţi şi judeacaţi, astfel încât astfel de acte să nu mai aibă loc niciodată.
Mişcarea Acţiunea Europeană, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, jurişti şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova, au desfăşurat vineri, 6 noiembrie curent, o masă rotundă cu tema “Moldova în UE. Perspective economice, politice şi instituţionale după guvernarea comunistă”. MAE l-a invitat pe Sebastian Bodu la dezbatere ca urmare a declaraţiiilor de susţinere pe care acesta le-a avut în luna octombrie în Parlamentul European. Sebastian Bodu este europarlamentar român din partea PDL, membru al Grupului Parlamentar al Partidului Popular European (Creştin Democrat) din Parlamentul European şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice.
Serviciul de Presă al MAE