Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Tinerii din Mişcarea Acţiunea Europeană solicită Guvernului, şi în special Ministerului Educaţiei, să introducă de urgenţă acele măsuri de reformă prevăzute în Procesul de la Bologna, astfel încît diplomele moldoveneşti să fie recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene.
Cu ocazia Zilei întîlnirii absolvenţilor din 6 februarie, Forul Tineretului European atrage atenţia asupra unei probleme importante cu care se confruntă absolvenţii din Republica Moldova: nerecunoaşterea diplomelor moldoveneşti în statele Uniunii Europene.
R. Moldova face parte din Procesul de la Bologna, dar nu a făcut însă suficiente reforme în învăţămînt pentru ca diplomele să-i fie recunoscute. Astfel că absolvenţii din Republica Moldova sînt obligaţi, în cazul în care se află în ţările UE şi doresc să se angajeze, să îşi echivaleze diplomele moldoveneşti. Iar acest proces este greoi, de durată şi costă bani.
Republica Moldova trebuie să implementeze toate criteriile din Procesul de la Bologna care reglementează durata unui anumit tip de studii şi calitatea acestuia. Implementarea cerinţelor Procesului de la Bologna va aduce sistemul de învăţămînt la calitatea celor europene şi va intensifica schimburile studenţeşti cu ţările UE.
Cerem Ministerului Educaţiei să pună la punct un plan de măsuri, cu date de adoptare, pe care să-l prezinte opiniei publice, pentru ca toată lumea să ştie cînd se va finaliza acest plan şi cînd vor fi atinse obiectivele. Planul de măsuri ar trebui redactat pînă la Conferinţa Ministerială Aniversară a Procesului de la Bologna, din 11–12 martie 2010. Evenimentul va fi găzduit de Ungaria şi Austria, iar Planul de măsuri pentru Republica Moldova ar trebui să fie prezentat cu această ocazie. La Conferinţă, participanţii vor evalua rezultatele măsurilor implementate şi progresele făcute de fiecare ţară.
Serviciul de presă al MAE