Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Prim-vicepreşedintele MAE Anatol Petrencu şi vicepreşedintele Iurie Colesnic au fost invitaţi joi, 4 martie 2010, să participe la emisiunea “Cuvânt pentru cuvânt”, realizată de televiziunea MIR, din Moscova. Printre temele de discuţie din emisiune se numără independenţa Republicii Moldova, apropierea de România şi aderarea la Uniunea Europeană. Emisiunea va putea fi urmărită în această seară, începând cu ora 18:00.
Mişcarea Acţiunea Europeană a susţinut, încă de la înfiinţare, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. “În acest moment, obiectivele Republicii Moldova sunt clare, bine angrenate în realitatea politică actuală: integrarea în Uniunea Europeană. Aceasta este singura formă de unire cu România, prin regăsirea cetăţenilor celor două state în UE. Pentru noi, România este un exemplu de succes pentru modul în care a reuşit să asimileze standardele cerute de Uniunea Europeană. Aceste standarde înseamnă, de fapt, o creştere permanentă a gradului de civilizaţie, a prosperităţii şi bunelor relaţii dintre cetăţeni, între care există asemănări şi deosebiri culturale, dar care reuşesc să convieţuiască decent, aducând împreună plus valoare societăţii”, a declarat Anatol Petrencu, referindu-se la subiectele emisiunii.
La rândul său, Iurie Colesnic a arătat că indiferent cine va fi la guvernare, intrarea R. Moldova în Uniunea Europeană trebuie să fie prioritară. “Este şansa noastră istorică de a ne integra într-un sistem de valori proprii nouă, un sistem eficient din punct de vedere politic, economic şi social. Or, în acest sens, apropierea de România nu poate fi decât benefică. Noi trebuie să învăţăm din experienţa României, ca şi din experienţa altor state est-europene: Ungaria, Polonia, Cehia etc”, a declarat Iurie Colesnic. Vicepreşedintele MAE consideră că un ajutor rapid pe care îl poate oferi UE Moldovei este abolirea regimului de vize, iar R. Moldova trebuie să îndeplinească condiţiile necesare pentru ca acest lucru să devină posibil.
Pe de altă parte, referindu-se la independenţa R. Moldova, liderii MAE consideră că cei care au atentat la independenţa statului au fost comuniştii. “Independenţa unui popor — fie el şi divizat de condiţii istorice vitrege — nu poate fi o tragedie decât în măsura în care ea este ameninţată. În cazul nostru, al Republicii Moldova, tragedia profundă a fost comunismul, care ne-a ţinut cu sârmă ghimpată când la propriu, când pe linie diplomatică, departe atât de România, cât şi de Uniunea Europeană şi de Rusia. Comunismul ne-a izolat complet. Regimul Voronin, de pildă, ne-a ţinut divizaţi pentru a fi mai uşor de condus. Şi mai grav, acest regim nu ne-a lăsat să ne dezvoltăm politic şi economic. MAE este un partid ancorat în realitate. Noi privim mai degrabă spre viitor decât spre trecut. Ne aflăm, astăzi, în aceste realităţi istorice şi trebuie să vedem foarte clar ce avem de făcut.”, consideră liderii MAE.
Serviciul de Presă al MAE