Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mişcarea Acţiunea Europeană salută demiterea lui Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), prin votul dat în şedinţa Parlamentului de astăzi, 4 martie a.c.
MAE consideră că menţinerea lui Ion Muruianu într-un post reprezentativ pentru sistemul juridic din Republica Moldova, după atacul fără precedent pe care acesta şi l-a permis la adresa jurnaliştilor, ar fi reprezentat o eroare impardonabilă. De aceea, prin votul acordat astăzi de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa Legislativului, Parlamentul a demonstrat responsabilitate şi o bună înţelegere a democraţiei.
Pe de altă parte, gestul deputaţilor PCRM, în frunte cu Vladimir Voronin, de a părăsi şedinţa Parlamentului înaintea votului privind demiterea preşedintelui CSJ, confirmă o dată în plus spiritul profund anti-democratic după care acţionează comuniştii. A ataca libertatea de exprimare într-un stat democratic înseamnă blamarea rolului pe care îl poartă presa în asigurarea unei dezvoltări solide a statului.
MAE reaminteşte că grupul său parlamentar, prin deputaţii Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, a susţinut permanent, în cadrul dezbaterilor parlamentare, demiterea lui Ion Muruianu.
MAE atrage atenţia că demiterea lui Ion Muruianu de la conducerea CSJ reprezintă doar un prim pas pentru însănătoşirea procesului de justiţie din Republica Moldova. Unul dintre argumentele privind incompetenţa lui Ion Muruianu îl constituie numeroasele condamnări primite de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în dosare instrumentate de acest judecător. În acest sens, MAE aminteşte că deputatul Veaceslav Untilă a propus Parlamentului o modificare la Legea cu privire la statutul judecătorului, urmărind ca cei care au pierdut mai mult de trei dosare la CEDO, aducând prejudicii de imagine şi materiale Republicii Moldova, să fie demişi din funcţie.
Serviciul de presă al MAE