Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Tinerii din Mişcarea Acţiunea Europeană solicită Guvernului şi Ministerului Educaţiei să revizuiască politica de stagiere obligatorie a studenţilor din R. Moldova, modalitatea de desfăşurare a stagiilor şi scopul acestora. De asemenea, tinerii MAE cer introducerea remuneraţiei pentru stagiile de practică, în valoare de cel puţin o bursă de gradul 2, astfel încât studenţii să-şi poată acoperi transportul şi o masă pe zi.
Sergiu Baltaga — vicepreşedinte al MAE şi Andrei Păvăloi — preşedinte al Forului Tineretului European, au susţinut marţi, 9 martie 2010, într-o conferinţă de presă, necesitatea introducerii unor măsuri de stimulare a agenţilor economici, prin înlesniri fiscale, pentru ca aceştia să le ofere tinerilor stagii de formare, cu scopul angajării lor ulterioare.
“Noi considerăm că introducerea remunerării stagiilor practice şi a înlesnirilor fiscale pentru agenţii economici va creşte responsabilitatea şi eficacitatea stagiilor practice”, a declarat Sergiu Baltaga.
Tinerii MAE au efectuat un calcul din care reiese că neplătind aceste burse, statul “economiseşte” 3,02 milioane de euro. “Şi asta pe spinarea studenţilor”, a precizat Andrei Păvăloi. Anul acesta circa 63.000 de studenţi vor efectua stagii de practică, fără să primească nici un fel de remuneraţie pentru munca depusă. De asemenea, cei doi au arătat că stagiile sunt de multe ori formale, situaţie care nu-i ajută pe studenţi.
Pe de altă parte, tinerii MAE au prezentat situaţia în care se află studenţii din cauza lipsei manualelor. “În condiţiile în care 71% dintre studenţi (adică 76,1 mii de persoane) achită taxe cuprinse între 6.000 de lei şi 14.000 de lei, aceştia nu beneficiază de manuale, trebuind să achite alţi bani pentru a le achiziţiona sau fotocopia.”, au declarat liderii MAE.
În aceste condiţii, tinerii MAE au cerut Ministerului Educaţiei şi Guvernului R. Moldova să preconizeze în buget, pentru anul de studii 2010/2011 achiziţionarea manualelor necesare studenţilor şi să finanţeze, ca soluţie de scurtă durată, achiziţionarea, de către instituţiile de învăţământ, de copiatoare şi consumabilele necesare, pentru a fi folosite de către studenţi în mod gratuit.
Serviciul de presă al MAE