Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă, consideră că Legea privind Statutul judecătorului trebuie modificată, astfel încât responsabilitatea judecătorilor pentru dosarele instrumentate să crească. Veaceslav Untilă a prezentat marţi, 23 martie 2010, într-o conferinţă de presă, un proiect de modificare a legii, care prevede sancţionarea judecătorilor care au prejudiciat imaginea justiţiei naţionale şi, implicit, a statului Republica Moldova.
Modificările propuse au scopul de a asigura implementarea uniformă a legislaţiei la înfăptuirea actului de justiţie — luând în considerare practica de aplicare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, de a spori responsabilitatea judecătorilor pentru dosarele instrumentate şi de a sancţiona judecătorii care, prin intenţie, neglijenţă sau necunoaştere au contribuit la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
“Menţionez că, începînd cu 12 septembrie 1997 şi până în prezent, în privinţa Republicii Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat 173 de Hotărâri, iar la finele anului 2009, pe rol la CEDO contra Moldovei se mai aflau spre examinare circa 270 de cereri. Doar prin sancţionarea judecătorilor care au prejudiciat imaginea justiţiei naţionale şi, implicit, a statului Republica Moldova va fi posibilă reabilitarea autorităţii puterii judecătoreşti şi restabilirea încrederii populaţiei în judecători şi în actul de justiţie”, a declarat preşedintele MAE, Veaceslav Untilă.
Liderul MAE a mai spus că extinderea cu efect retroactiv a normelor prevăzute în proiect va înlătura o nedreptate, deoarece judecătorii care au instrumentat anterior cauzele pierdute la CEDO au prejudiciat statul şi nu suportă nicio consecinţă. “Fiind incompetenţi, ei riscă să provoace alte condamnări ale Republicii Moldova la CEDO. Iar pentru greşelile de judecată, noi vom plăti despăgubiri din Bugetul de stat”, a precizat Veaceslav Untilă.
Serviciul de Presă al MAE