Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mişcarea Acţiunea Europeană propune Parlamentului adoptarea unui proiect de Lege privind majorarea pensiilor şi a salariilor minime pe economie până la nivelul minimului de existenţă. Legea “Pensii şi salarii” depusă de MAE la Parlament prevede creşterea salariului şi a pensiei minime pe economie în etape, începând cu anul 2011 şi pe o durată de doi ani, urmând să atingă la final nivelul minimului de existenţă.
În cazul în care proiectul MAE nu va fi adoptat de actualul Legislativ într-un termen de 30 de zile, deputaţii partidului, Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, au anunţat că sunt pregătiţi să blocheze activitatea Parlamentului, refuzând să susţină alte legi “pur politice, dar care ar pune pe plan secund interesul şi problemele oamenilor”.
“Este timpul ca agenda clasei politice să se întoarcă spre agenda oamenilor. Ceea ce propunem Parlamentului prin acest proiect este să răspundă la o nevoie reală a societăţii şi care nu trebuie trecută cu vederea: conform datelor oficiale, 205.000 de salariaţi şi 130.000 de pensionari au în prezent niveluri ale veniturilor sub cele ale pragurilor nivelului de trai minimal. Pentru aceşti oameni, contează mai puţin ce partid are dreptate sau când vor fi alegeri. Pentru aceşti oameni nu contează decât cum să depăşească ziua de azi şi ziua de mâine. De aceea, sprijinirea proiectului «Pensii şi salarii» nu este facultativă, ci este o obligaţie pentru fiecare politician responsabil”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă.
Preşedintele MAE a precizat că are încredere că partidele din Alianţă vor înţelege şi vor aprecia justeţea demersului său, astfel încât legea să fie promovată până la dizolvarea Parlamentului. “Sperăm ca acest proiect să contribuie chiar la creşterea unităţii AIE pentru că ceea ce ne leagă pe toţi este mai binele cetăţenilor Moldovei”, a completat deputatul Veaceslav Untilă.
Proiectul MAE este înregistrat la Parlament cu nr.1579/ 24.05.2010 şi prevede inclusiv soluţii pentru asigurarea finanţării, precum şi etapele în care ar urma să fie implementate majorările. “Proiectul asigură că cei care vor conduce ţara în perioada următoare, indiferent de culoarea politică, vor fi nevoiţi să respecte acest calendar — un calendar al normalităţii”, a declarat preşedintele MAE.
Anexăm Proiectul de lege 1579/ 24.05.2010 şi nota informativă care îl însoţeşte.
Serviciul de presă al MAE
Biroului Permanent
al Parlamentului Republicii Moldova
În temeiul art.73 din Constituţia Republicii Moldova şi art.47 din Regulamentul Parlamentului, se înaintează cu titlu de iniţiativă legislativă proiectul de lege pentru completarea unor acte legislative.
Anexă:
Deputat în Parlament:
Veaceslav Untilă
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Art.I. — Articolul 12 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.111–113/683 din 17.12.1998), cu modificările ulterioare se completează la alin. 2) la final cu o nouă propoziţie cu următorul conţinut: “Pensia minimă nu poate fi mai mică decît minimul de existenţă”.
Art.II. — Articolul 13 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.111–113/683 din 17.12.1998), cu modificările ulterioare se completează la alin. 1) la final cu o nouă propoziţie cu următorul conţinut: “O condiţie obligatorie în procesul de indexare este ca, în final, pensia minimă să nu fie mai mică decît minimul de existenţă”.
Art.III. — Articolul 12 din Legea salarizării (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.847-XV din 14.02.2002), cu modificările ulterioare se completează la alin. 1) la final cu sintagma: “dar nu poate fi mai mic decît minimul de existenţă”.
Art.IV. — Guvernul va aduce actele normative în vigoare în conformitate cu prevederile prezentei legi şi va elabora graficul implementării ei pe etape în decurs de o lună de la data intrării legii în vigoare. Integral, Legea urmează să fie implementată nu mai tîrziu de 1 ianuarie 2012.
Art.VI. — Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în “Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
Preşedintele Parlamentului
Mihai Ghimpu
Scopul acestui proiect de lege este de a aduce pensia minimă şi salariul minim la nivelul minimului de existenţă.
Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. De la 1 aprilie 2010, cuantumul pensiei minime constituie: 529,37 lei — mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă pentru lucrătorii din agricultură; 594,62 lei — mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă pentru lucrătorii din economie; 423,02 lei — mărimea pensiei minime de invaliditate de gradul I; 408,50 lei — mărimea pensiei minime de invaliditate de gradul II; 287,64 lei — mărimea pensiei minime de invaliditate de gradul III. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este de 1100 lei lunar, dar în astfel de ramuri ca agricultura şi silvicultura — 990 lei pe lună, iar pentru personalul auxiliar din aceste ramuri — 600 lei pe lună.
De notat că, la finele anului 2009, minimul de existenţă (în total) în Moldova constituia 1120,23 lei. Pentru populaţia aptă de muncă acesta constituia 1178,21 lei, pentru pensionari — 961,02 lei, pentru copii — 1056,58 lei.
Vom menţiona că, potrivit art.47 din Constituţia Republicii Moldova, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Cetăţenii au dreptul la asigurare în caz de: şomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrîneţe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenţă, în urma unor împrejurări independente de voinţa lor. Ţinând cont de această normă constituţională, Guvernul Republicii Moldova este obligat să găsească resursele necesare financiare întru implementarea proiectului dat, astfel onorîndu-şi obligaţiunile faţă de cetăţenii săi.
Adoptarea proiectului de lege va da certitudinea că în Republica Moldova nu se vor plăti salarii şi pensii mai mici decît minimul de existenţă. Astfel, va fi redus nivelul sărăciei, iar ţara noastră va face un pas important în procesul de apropiere de UE. Or, bunăstarea este unul din criteriile de bază luat în calcul de UE în procesul de negocieri cu statele ce pretind la calitatea de membri a Uniunii.
Mijloacele necesare pentru asigurarea implementării proiectului de lege urmează a fi identificate atît prin revizuirea cheltuielilor bugetare administrative, cît şi prin corelarea cu creşterea economică, tendinţa căreia este una evidentă. O sursă de acoperire a cheltuielilor bugetare necesare pentru mărirea pensiilor ar putea fi economiile care vor parveni în urma adoptării proiectului de lege în a doua lectură ce prevede micşorarea pensiilor deputaţilor, miniştrilor şi a preşedintelui statului.
De asemenea, Guvernul urmează să prevadă implementarea Legii în cîteva etape, reieşind din posibilităţile reale pe care le va avea la dispoziţie. Dar procesul urmează să fie finisat pînă la 1 ianuarie 2012.
Veaceslav Untilă,
deputat în Parlamentul Republicii Moldova