Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi deputaţi! Onorată asistenţă!
Mişcarea “Acţiunea Europeană” este nedumerită şi profund îngrijorată de atitudinea deputaţilor din alianţa de guvernământ, care refuză să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului, proiectul Legii privind majorarea etapizată a pensiilor şi salariilor minime până la minimul de existenţă. Proiectul a fost înregistrat în Parlament încă pe 24 mai anul curent. Deşi pentru iniţiativa MAE au semnat aproape 200.000 de cetăţeni, dezbaterea sa în Parlament este amânată până în prezent.
Importanţa acestei legi este incontestabilă într-un stat în care majoritatea populaţiei trăieşte la limita sărăciei.
Voi aminti în context că, de la 1 aprilie 2010, cuantumul pensiei minime constituie: 529 lei — mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă pentru lucrătorii din agricultură; 594 lei — mărimea pensiei minime pentru lucrătorii din economie. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este de 1100 lei lunar, în agricultură şi silvicultură — 990 lei pe lună, iar pentru personalul auxiliar din aceste ramuri — 600 lei pe lună.
Ţinând cont de această situaţie, am iniţiat modificarea Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, dar şi a Legii salarizării, astfel încât să fie clar stabilit că pensiile şi salariile în Moldova nu pot fi mai mici decât minimul de existenţă.
Mişcarea “Acţiunea Europeană” a desfăşurat o amplă campanie de informare pe marginea acestui proiect de lege. În rezultat, am colectat semnăturile a circa 200 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au considerat absolut necesară adoptarea proiectului de lege.
Astfel, deputaţii din majoritatea parlamentară se opun nu iniţiativei unui partid politic, nu iniţiativei unui deputat, ci iniţiativei populare, căci numărul de semnături colectate de MAE în susţinerea proiectului de lege este suficient pentru a modifica chiar şi Constituţia ţării, dar nu o lege ordinară.
Stimaţi deputaţi!
Fiind lipsit de posibilitatea de a veni cu argumente în plenul Parlamentului în procedura de prezentare a proiectului de lege, voi face acest lucru acum, prin această Declaraţie.
Voi menţiona că, potrivit art.47 din Constituţia Republicii Moldova, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent. Pornind de la această normă constituţională, noi suntem obligaţi să implementăm acest proiect de lege.
Nu rezistă criticelor nici invocarea motivelor de ordin financiar. Voi preciza că legea urmează să fie implementată, începând cu anul 2011, iar bugetul anului în curs nu va fi afectat.
Cât priveşte mijloacele necesare pentru asigurarea implementării proiectului de lege, ele vor fi identificate atât prin revizuirea cheltuielilor bugetare administrative, cât şi prin corelarea cu creşterea economică, tendinţa căreia este una evidentă.
În consecinţă, proiectul de lege urmează să fie adoptat până la demararea procedurilor ce vizează Bugetul de stat pentru anul viitor. Numai astfel, proiectul de lege îşi va găsi reflectare în principala lege economică a ţării şi va avea acoperire practică.
Stimaţi colegi!
În încheiere, aş vrea să spun că mizez mult pe înţelepciunea Dumneavoastră şi pe sentimentele de profund respect pe care le aveţi faţă de alegători. Priorităţile legislative ale Parlamentului trebuie să corespundă cu priorităţile reale ale societăţii. Dacă vom pune pe primul loc interesul politic şi vom neglija interesul cetăţeanului, alegătorii noştri vor avea tot dreptul să ne sancţioneze.
De aceea, sper, că până la dizolvarea actualului Parlament, veţi accepta examinarea şi adoptarea proiectului de Lege privind majorarea pensiilor şi salariilor minime, acesta fiind un final destoinic pentru un mandat de ales al poporului.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Veaceslav Untilă,
deputat, preşedinte al MAE