Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Alegerile Parlamentare din 30 noiembrie 2014 s-au desfăşurat cu grave abateri de la principiile unui stat de drept şi de la valorile democraţiei europene.
Finanţarea din mijloace obscure şi netransparentă a concurenţilor electorali, utilizarea resurselor administrative, utilizarea presei subordonată politic peste orice limită a deontologiei profesionale, dar şi a legislaţiei electorale, folosirea Comisiei Electorale şi a justiţiei în calitate de instrumente de presiune şi eliminare a concurenţilor electorali din cursă — nu epuizează nici pe departe lista de derapaje antidemocratice ale partidelor aflate la putere.
Abaterile au fost atât de grave încât partenerii noştri europeni au tot dreptul să se îndoiască asupra capacităţii instituţionale a Republicii Moldova de a face faţă sarcinilor asumate prin Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Rezultatele scrutinului electoral nu pot fi privite aparte de contextul în care s-au desfăşurat alegerile, nu pot fi privite separat de complexitatea abuzurilor politice, administrative şi etico-morale la care au recurs grupările politico-mafiote de a se menţine la guvernare. Singura concluzie care se impune, după o analiză sumară a tuturor circumstanţelor în care s-au desfăşurat alegerile din 30 noiembrie, este că:
Forţele proeuropene din Republica Moldova au învins forţele pro-ruse doar datorită faptului că au avut control deplin asupra Comisiei Electorale Centrale şi doar pentru că o justiţie coruptă şi nereformată a răspuns prompt şi fără ezitare la comenzi politice.
Întrebarea firească care trebuie să şi-o pună fiecare dintre noi acum este dacă Republica Moldova, după un derapaj juridic atât de grav, a mai rămas pe vectorul european, dacă mai este eligibilă pentru Uniunea Europeană. Acum, societatea moldovenească are de lămurit cea mai mare dilemă de la declararea independenţi încoace:
Dacă nu cumva încercarea noastră de a ne rupe din îmbrăţişarea geostrategică a Federaţiei Ruse prin abuzarea statului de drept şi a valorilor europene ne-a angajat într-o manevră riscantă ce va aduce finalmente la izolarea internaţională a Republicii Moldova, curmând orice şansă de integrare europeană în următorii 10–15 ani?
Răspunsul nostru este afirmativ, iar în legătură cu cele expuse, declarăm următoarele:
Mişcarea Populară Antimafie va întreprinde toate măsurile pentru a deveni în scurt timp o forţă politică viguroasă, deschisă unui dialog permanent şi productiv cu toate forţele sănătoase ale societăţii în vederea asigurării unui parcurs european al Republicii Moldova.
Sursa: www.sergiumocanu.md