Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Declaraţia partidului politic Mişcarea Populară Antimafie privind măsurile imediate pentru păstrarea Cursului European de Dezvoltare a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
MPA / 8 decembrie 2014 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Alegerile Parlamentare din 30 noiembrie 2014 s-au desfăşurat cu grave abateri de la principiile unui stat de drept şi de la valorile democraţiei europene.

Finanţarea din mijloace obscure şi netransparentă a concurenţilor electorali, utilizarea resurselor administrative, utilizarea presei subordonată politic peste orice limită a deontologiei profesionale, dar şi a legislaţiei electorale, folosirea Comisiei Electorale şi a justiţiei în calitate de instrumente de presiune şi eliminare a concurenţilor electorali din cursă — nu epuizează nici pe departe lista de derapaje antidemocratice ale partidelor aflate la putere.

Abaterile au fost atât de grave încât partenerii noştri europeni au tot dreptul să se îndoiască asupra capacităţii instituţionale a Republicii Moldova de a face faţă sarcinilor asumate prin Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Rezultatele scrutinului electoral nu pot fi privite aparte de contextul în care s-au desfăşurat alegerile, nu pot fi privite separat de complexitatea abuzurilor politice, administrative şi etico-morale la care au recurs grupările politico-mafiote de a se menţine la guvernare. Singura concluzie care se impune, după o analiză sumară a tuturor circumstanţelor în care s-au desfăşurat alegerile din 30 noiembrie, este că:

Forţele proeuropene din Republica Moldova au învins forţele pro-ruse doar datorită faptului că au avut control deplin asupra Comisiei Electorale Centrale şi doar pentru că o justiţie coruptă şi nereformată a răspuns prompt şi fără ezitare la comenzi politice.

Întrebarea firească care trebuie să şi-o pună fiecare dintre noi acum este dacă Republica Moldova, după un derapaj juridic atât de grav, a mai rămas pe vectorul european, dacă mai este eligibilă pentru Uniunea Europeană. Acum, societatea moldovenească are de lămurit cea mai mare dilemă de la declararea independenţi încoace:

Dacă nu cumva încercarea noastră de a ne rupe din îmbrăţişarea geostrategică a Federaţiei Ruse prin abuzarea statului de drept şi a valorilor europene ne-a angajat într-o manevră riscantă ce va aduce finalmente la izolarea internaţională a Republicii Moldova, curmând orice şansă de integrare europeană în următorii 10–15 ani?

Răspunsul nostru este afirmativ, iar în legătură cu cele expuse, declarăm următoarele:

  1. Alegerile ca şi abuzurile sunt un fapt împlinit şi situaţia creată nu poate fi schimbată prin repetarea scrutinului. Alegerile repetate pot genera aceleaşi abuzuri, iar rezultatul, de această dată, poate fi unul în favoarea forţelor pro-ruse. Mişcarea Populară Antimafie nu va contesta rezultatele alegerilor şi face apel către alte partide proeuropene să procedeze la fel.
  2. Mişcarea Populară Antimafie, ca partid politic ce a obţinut cele mai mute voturi dintre forţele politice proeuropene rămase în afara Forului Legislativ, îşi vede rolul său în coagularea eforturilor oamenilor activi pentru menţinerea parcursului european, pentru contracararea abuzurilor actualei guvernări dar şi pentru neadmiterea revenirii la putere a forţelor antioccidentale.
  3. Prin conjugarea eforturilor cu partenerii noştri europeni, vom cere şi vom acţiona prin toate mijloacele legale pentru implementarea neîntârziată a reformelor în toate sferele vieţii sociale şi politice. În acest sens, vom veni în cel mai apropiat timp cu propuneri politice şi legislative pentru aducerea în Republica Moldova a unei Misiuni Europene de Supremaţie a Legii.
  4. Cerem Partidului Liberal, care a avut în programul electoral angajamentul necondiţionat de aderarea la Blocul Nord-Atlantic, să renunţe la partajarea funcţiilor guvernamentale în interes îngust de partid în schimbul garanţiilor de securitate colectivă pentru Republica Moldova.
  5. Cerem organelor de drept încadrarea juridică, fără întârziere, a declaraţiilor şi acţiunilor liderului Partidului Socialiştilor, Dodon Igor, provocatoare de separatism teritorial şi ură interetnică.
  6. Vom cere Comisiei Europene o investigaţie asupra deturnării şi furtului din asistenţa internaţională destinată Republicii Moldova în ultimii ani. Vom cere de asemenea o anchetă internaţională în cazul persoanelor cu funcţii de răspundere din Republica Moldova asupra cărora există o bănuială rezonabilă de săvârşire a unor crime economice cu caracter transfrontalier.

Mişcarea Populară Antimafie va întreprinde toate măsurile pentru a deveni în scurt timp o forţă politică viguroasă, deschisă unui dialog permanent şi productiv cu toate forţele sănătoase ale societăţii în vederea asigurării unui parcurs european al Republicii Moldova.

Sursa: www.sergiumocanu.md

Mişcarea Populară Antimafie s-a lansat în campanie electorală Sergiu Mocanu: Singurul care nu mai poate schimba nimic este Butmalai!