Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Republica Moldova stă astăzi în faţa unei situaţii insurmontabile. Clanurile politico-mafiote îşi revendică controlul asupra instituţiilor fundamentale ale statului pentru satisfacerea intereselor lor economice. Întru realizarea acestui deziderat, părţile beligerante au concentrat în mâinile lor majoritatea resurselor economice, politice, mediatice şi sociale.
Alianţa pentru o viitoare guvernare dintre Partidul Democrat şi Partidul Liberal, sprijinită de un grup numeros de deputaţi proveniţi în urma unor tranzacţii dubioase din rândul partidelor cu doctrine ireconciliabile, este, în speţă, o cârdăşie clientelară dintre două personaje controversate, care controlează prin şantaj sau escrocherie cele două partide: Partidul Democrat de către Vladimir Plahotniuc şi Partidul Liberal de către Mihai Ghimpu. PLDM este în proces de scindare, o parte din deputaţi, aderenţi la majoritatea parlamentară sunt controlaţi din celulă de către Vlad Filat, iar ceilalţi încă nu şi-au identificat o formulă organizatorică de supravieţuire politică.
Premisele pentru instalarea unei asemenea guvernări se conţin în confruntarea majoră pentru vectorii de dezvoltare geo-politici ai Republicii Moldova şi în percepţia unei părţi a populaţiei că forţele parlamentare declarate pro-europene reprezintă interesele lor de integrare europeană şi în convingerea indusă acestei părţi a electoratului prin mijloace de propagandă că actele de corupţie ale reprezentanţilor unei guvernări pro-europene sunt răul cel mai mic şi merită o toleranţă deplină.
În prezent, pe fundalul unei revolte populare fără precedent provocată de depresia social-economică generalizată, survenită ca urmare a aflării publice despre furtul miliardului, a acaparării instituţiilor fundamentale ale statului de grupările politico-mafiote care le gestionează în interese de clan, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile.
Acum un an, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile s-au situat în fruntea mişcării protestatare în scopul declarat de creare a unei puternice mişcări cetăţeneşti pentru schimbarea clasei politice. În scurt timp, însă, reprezentanţii societăţii civile au fost dislocuiţi de persoane interpuse ale clanurilor revanşarde, iar mişcarea protestatară, de expresie civică şi pro-europeană, prin mijloace de manipulare şi propagandă, a fost deturnată spre satisfacerea intereselor de clan.
Ţinând cont de faptul că partidele pro Uniunea Vamală, sprijinite financiar şi mediatic de forţe cu afiliere guvernamentală, dar şi interlopă din Federaţia Rusă, care după ultimele alegeri parlamentare au rămas în opoziţie, la ora actuală, interesele lor converg spre provocarea alegerilor parlamentare imediate.
În urma unui scrutin electoral desfăşurat în condiţiile actualei legislaţii electorale, forţele revanşarde pro-ruse şi anti-europene pot obţine cu uşurinţă o majoritate constituţională, iar forţele politice extra-parlamentare care nu sunt conectate la resursele financiare ale grupărilor mafiote sau provenite din Federaţia Rusă nu au nicio şansă de succes.
Pornind de la această realitate, Mişcarea Populară Antimafie adresează această Petiţie reprezentanţilor societăţii civile, directorilor de opinie, personalităţilor de notorietate publică şi reputaţie ireproşabilă în vederea conjugării eforturilor pentru a exercita presiuni fără precedent asupra deputaţilor din Parlament cu înaintarea următoarelor cerinţe:
Sursa: www.antimafie.md